Besplatan stručni skup za nastavnike i vaspitače: „Otvorena vrata edukacije 3“

STEM-3

Udruženje biologa Kruševac u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje Kruševac, Naučnim klubom Kruševac i Obrazovnim centrom STEM iz Beograda, a uz podršku mreže nastavnika „STEM zbornica“ organizuje tradicionalnu treću po redu manifestaciju, u formi stručnog skupa pod nazivom „Otvorena vrata edukacije 3“ sa temom „Obrazovanje za novo doba“.

Saznajte šta čini obrazovanje novog doba

Projekat je pokrenut sa ciljem da pomogne nastavnicima u implemetaciji novih metoda i spoji digitalno obrazovanje sa tradicionalnim obrazovanjem, te i doprinese jačanju digitalnih kompetencija zaposlenih u prosveti i predškolskim ustanovama. S tim u vidu, na ovom stručnog skupu upoznaćete se sa različitim primerima iz nastavničke prakse predviđeni za osnovno i srednje obrazovanje, kao i predškolske ustanove, videćete primere aktivnosti i načine kako digitalne alate implementirati u obrazovno-vaspitni proces.

Stručni skup predviđa dvodnevne aktivnosti:

  • 19. mart (subota) sa početkom u 10 časova – program namenjen zaposlenima u osnovnim i srednjim školama
  • 21. mart (ponedeljak) sa početkom u 19 časova – program namenjen zaposlenima u predškolskim ustanovama

Stručni skup se u oba termina realizuje onlajn. Link za pristup skupu dobićete blagovremeno pre početka događaja.

Program namenjen osnovnim i srednjim školama, 19.3. od 10h

Jelena Rakić, projektni menadžer Ana i Vlade Divac fondacije

Kroz kratko izlaganje, Jelena će vas upoznati sa novim konkursom Divac fondacije pod nazivom „Obrazovanje za digitalno društvo“, načinima kako se prijaviti za konkurs, važnim informacijama za prijavu i značaju učešća.

Takođe, istaćiće vam i aktivnosti koje Divac fondacija sprovodi u cilju razvoja i unapređenja obrazovno-vaspitnog sistema, STEM obrazovanja i popularizacije nauke.

Aleksandra Ikonov – master profesor biologije, doktorand Biološkog fakulteta u Beogradu, član Obrazovnog centra STEM i međunarodno sertifikovani STEM edukator

Na predavanju pod nazivom „STEM u osnovnim i srednjim školama“, Aleksandra će vam predstaviti važnosti STEM koncepta za razvoj učenika, značaj koju STEM ima za njihov dalji put usavršavanja, ali će vam pokazati i neke primere eksperimenata koje mogu doprineti razvoju učeničkih STEM veština, inženjerskog modela razmišljanja i jačanja digitalnih kompetencija.

Svetlana Aleksić – diplomirani psiholog, savetnik-spoljni saradnik MPNTR, zaposlena u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ Kruševac na poslovima stručnog saradnika i pomoćnika direktora

Na predavanju pod nazivom „Mentalno zdravlje adolescenata“ – „Nasilje – Ne, hvala!“, Svetlana će vam dati prikaz realizovanih projektnih aktivnosti u okviru godišnjeg programa Naučnog kluba Kruševac: Onlajn istraživanje, Na kafi sa psihologom i TV emisije – Medijsko predstvaljanje rezultata obavljenog istraživanja. Takođe, Svetlana će kroz predavanje „Nasilje- Ne, hvala!“ dati i prikaz realizovanog Erazmus+ projekta strateških partnerstava, ključnih aktivnosti i mogućnosti koje Erazmus+ projekti pružaju učenicima i nastavnicima.

Andrijana Marković Janković – profesor biologije u OŠ „Učitelj Tasa“ Niš 

Na predavanju pod nazivom „Kritičko mišljenje, rešavanje problema i korišćenje microbita u nastavi“, Andrijana i Slađan predstaviće vam mogućnosti primene digitalnih alata kroz temu „Pokretljivost“ i „Sistem organa za cirkulaciju kod čoveka“. Na časovima su realizovali aktivnosti kojima se podstiče kritičko mišljenje i rešavanje problema, ali i razvijanje digitalnih kompetencija, a sve u cilju dostizanja ishoda u okviru novih programa nastave i učenja. Primere njihovog rada, moćićete da vidite na stručnom skupu, ali i način kojim su povezali različite metode, tehnike i aktivnosti.

 

Slađan Stanković – profesor biologije u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Niška Banja

Slađanove i Andrijanine pripreme časova publikovane su u „Zbirci primera priprema za časove i školskih projekata na kojima se podstiče kritičko mišljenje i rešavanje problema i koristi mikrobit“.

Zbirka je pripremljena u okviru programa „Škole za 21. vek“ koji finansira vlada Velike Britanije, a sprovodi Britanski savet.

Katarina Perović – profesor matematike u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Kruševac

Na predavanju pod nazivom „Quizizz – od lekcije do kviza“, Katarina će vam predstaviti kako se može iskoristiti digitalni alat „Quizziz“ za predavanja i testove. Pokazaće vam mogućnost ubacivanja interaktivnih pitanja u prezentaciju, zatim i primenu različite vrste pitanja, kao i pravljenje izveštaja o uspešnosti učenika na testovima (kvizovima).

Danijela Sekulić – profesor geografije u OŠ „Nada Popović“ Kruševac

Na predavanju pod nazivom „Obrazovanje i održivi razvoj“, Danijela će vas upoznati sa ciljevima održivog razvoja, sa posebnim fokusom na 4. cilj – kvalitetno obrazovanje, od ukupno 17. Razvijati svest o odgovornosti pojedinca i društva za obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanje jedan je od ključnih pravaca u kom treba da ide novo obrazovanje, a kako to postići i na koji način, Danijela će vam reći na predavanju.

Olivera Kolarić, profesor biologije u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Brana Pavlović“ i predsednica Udruženja biologa Kruševac – BIOKS

Olivera je saradnik brojnih instituta i član radnih grupa vezanih za ekološko obrazovanje. Autor je velikog broja projekata u oblasti biologije i ekologije. U svom profesionalnom radu koristi digitalne alate, kontinuirano razvija svoje digitalne kompetencije i nesebično deli predloge svojih ideja i časova sa kolega. Olivera je aktivna i kao saradnik Centra za promociju nauke, Centra za stručno usavršavanje Kruševac, Naučnog kluba Kruševac i Obrazovnog centra STEM.

Marina Lazarević, profesor tehnike i tehnologije u OŠ „Nada Popović“ Kruševac i OŠ „Vladislav Savić Jan“ Kruševac

Marina je svestrani nastavnik sa izuzetnim digitalnim kompetencijama. Kroz svoj profesionalni rad ističe važnost obrazovnih alata i softvera, dajući značajn savremenim alatima kao dodatnim resursima za unapređenje obrazovno-vaspitnog procesa.

Marina je čest učesnik brojnih programa stručnog usavršavanja, konferencija i stručnih skupova u okviru kojih izlaže i predstavlja svoje primere iz prakse, ali i usvaja inovativna znanja i veštine.

Program namenjen predškolskim ustanovama, 21.3. od 19h

Jelena Rakić, projektni menadžer Ana i Vlade Divac fondacije

Kroz kratko izlaganje, Jelena će vas upoznati sa novim konkursom Divac fondacije pod nazivom „Obrazovanje za digitalno društvo“, načinima kako se prijaviti za konkurs, važnim informacijama za prijavu i značaju učešća.

Takođe, istaćiće vam i aktivnosti koje Divac fondacija sprovodi u cilju razvoja i unapređenja obrazovno-vaspitnog sistema, STEM obrazovanja i popularizacije nauke.

Aleksandra Ikonov – master profesor biologije, doktorand Biološkog fakulteta u Beogradu, član Obrazovnog centra STEM i međunarodno sertifikovani STEM edukator

Na predavanju pod nazivom „STEM u predškolskim ustanovama“, Aleksandra će vam predstaviti važnosti STEM koncepta za razvoj predškolaca, značaj koju STEM ima za njihov dalji put usavršavanja, ali će vam pokazati i neke primere eksperimenata koje mogu doprineti razvoju učeničkih STEM veština, inženjerskog modela razmišljanja i jačanja digitalnih kompetencija.

Sonja Branković – diplomirani master filolog, profesor turskog jezika i književnosti. Zaposlena kao marketing menadžer u kompaniji Global Trade Professionals Alliance. Preduzetnica, kreator brenda i profila Čupoglavci i mama koja u slobodno vreme osmišljava zabavne i edukativne aktivnosti

Na predavanju pod nazivom „Zašto je STEM važan u ranom uzrastu?“, Sonja će vam navesti razloge zašto je dobro uvesti STEM aktivnosti u ranom uzrastu i pokazati niz primera koje možete primeniti već danas u radu sa decom predškolskog uzrasta. Pored toga, rećiće vam i na koji način sama priprema aktivnosti i eksperimente za svoju decu i podstiče im ljubav prema nauci i STEMu.

Olga Milićević – master vaspitač u PU „Naša Radost“ Aleksandrovac

Na predavanju pod nazivom „Virtuelni vrtić“, Ogla će vam predstaviti istoimeni projekat koji je okupio vaspitače iz naše i zemalja iz okruženja. Pokrenut je sa idejom razmene znanja, iskustava, primera dobre prakse i ideja o upotrebi digitalnih alata u radu sa decom i saradnji sa roditeljima i kolegama. Tokom projekta, kreirane su zbirke digitalnih sadržaja i materijala za učenje koji su doprineli unapređivanju digitalnih kompetencija dece i vaspitača, a koje oni dalje mogu deliti kolegama i deci u svojim vrtićima. Projekat se realizuje već drugu školsku godinu za redom i primer je dobrog timskog rada kroz koji su vaspitači pronašli način da daju podršku jedni drugima kako bi odgovorili na nove izazove sa kojima se suočavaju u svojoj praksi.

Danijela Miličić Trebaticki – master vaspitač i pedagoški savetnik, zaposlena u PU „Radost“ Srbobran

Na predavanju pod nazivom „Digitalne didaktičke igre i igračke“, Danijela će vam predstaviti zanimljiv pristup koji je usklađen za zahtevima novih generacija. Ako znamo da su didaktičke igre i igračke odlično sredstvo za podsticanje različitih aspekata razvoja kod dece, onda su za celokupan razvoj savremenog deteta i njegovih kompetencija za 21. vek, potrebne digitalne didaktičke igre i igračke.Kako kroz igru usvajati nove veštine i znanja, kako na nov i zanimljiv način podsticati razvoj računarskog mišljenja i uvoditi decu u osnove programiranja, biće prikazano kroz primere Danijeline prakse.

Olivera Kolarić, profesor biologije u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Brana Pavlović“ i predsednica Udruženja biologa Kruševac – BIOKS

Olivera je saradnik brojnih instituta i član radnih grupa vezanih za ekološko obrazovanje. Autor je velikog broja projekata u oblasti biologije i ekologije. U svom profesionalnom radu koristi digitalne alate, kontinuirano razvija svoje digitalne kompetencije i nesebično deli predloge svojih ideja i časova sa kolega. Olivera je aktivna i kao saradnik Centra za promociju nauke, Centra za stručno usavršavanje Kruševac, Naučnog kluba Kruševac i Obrazovnog centra STEM.

Marina Lazarević, profesor tehnike i tehnologije u OŠ „Nada Popović“ Kruševac i OŠ „Vladislav Savić Jan“ Kruševac

Marina je svestrani nastavnik sa izuzetnim digitalnim kompetencijama. Kroz svoj profesionalni rad ističe važnost obrazovnih alata i softvera, dajući značajn savremenim alatima kao dodatnim resursima za unapređenje obrazovno-vaspitnog procesa.

Marina je čest učesnik brojnih programa stručnog usavršavanja, konferencija i stručnih skupova u okviru kojih izlaže i predstavlja svoje primere iz prakse, ali i usvaja inovativna znanja i veštine.

PRIJAVA JE OTVORENA: Upoznajte specifičnosti obrazovanja za novo doba i otkrijte brojne ideje za nastavu

Da biste bili deo ovog stručnog skupa, potrebno je da se prijavite što pre i osigurate sebi mesto. Prilikom prijave obavezno navedite za koji dan skupa se prijavljujete. Pravo učešća imaju sve kolege iz Srbije i regiona.

Svim učesnicima stručnog skupa Udruženje biologa Kruševac izdaje potvrdu sa 2 boda stručnog usavršavanja unutar ustanove.

Ukoliko imate neka pitanja vezana za događaj, slobodno pišite organizatorima na imejl: stemzbornica@gmail.com ili udruzenjebiologakrusevac@gmail.com.

Ostavite komentar