BESPLATAN vebinar: STEM eksperimenti koji su oduševili moje učenike

Iskustva dobre prakse 

Obrazovni centar STEM sa Mrežom nastavnika „STEM zbornica“ organizuje vebinar pod nazivom „STEM eksperimenti koji su oduševili moje učenike“. Vebinar je namenjen vaspitačima, učiteljima i nastavnicima u osnovnoj i srednjoj školi. Pored prilike da se upoznate sa STEM idejama i otkrijete šta učenici vole, šta ih interesuje i kako doživljavaju nauku na raznim uzrastima, imaćete priliku da čujete i iskustva naših predavača koji STEM implementiraju u svoj obrazovno-vaspitni rad skoro svakodnevno.

Vebinar će se održati onlajn, u četvrtak, 23. juna od 19:30h. Link za pristup vebinaru dobićete blagovremeno pre početka događaja. Učešće je potpuno BESPLATNO!

Šta vas očekuje na vebinaru?

  • otkrićete kako vaše kolege primenjuju STEM u praksi
  • saznaćete kako izgleda STEM nastava u različitim školama širom regiona
  • upoznaćete se sa idejama koje su već oprobane u praksi
  • čućete iskustva nastavnika koji primenjuju eksperimentalnu i STEM nastavu
  • saznaćete kako da i vi primenite STEM pedagoški model

Ko će biti vaši predavači?

Silvija Tibor-Kovač, profesor razredne nastave u zvanju učitelj-savetnik

Predavanje: Prikaz dobre prakse u izvannastavnoj aktivnosti „Mali istraživači“

Kroz čak tri decenije svoje karijere, Silvija je učestvovala u razvoju i implementaciji brojnih reformi obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj. Više od decenije je bila voditelj „Županijskog stručnog vijeća učitelja“ i organizovala, ali i realozovala brojne programe stručnog usavršavanja za učitelje.
Bila je i deo brojnih državnim stručnim skupova i edukacija. Smatra da je permanentno stručno usavršavanje jedan od važnijih poslova učitelja i predano se usavršava iz godine u godinu. Prati interese svojih učenika i unapređuje nastavne metode i strategije poučavanja u svom radu.

U izvannastavnim aktivnostima skrozo deceniju je vodila izviđače promovišiću na ovaj način zdrav stil života i suživot s prirodom, te je svake godine provodila s decom leto u izviđačkom kampu na otoku Prviću. Svoju ljubav prema istraživanju prirode realizovala je kroz pokretanje izvannastavne aktivnost „Mali istraživači“.  U STEM zbornici pronalazi istomišljenike i nepresušan izvor podsticaja za svoj rad i podsticanje mladih na usvajanje veština i spoznaja koje će ih usmeriti prema boljem razumevanju veze nauke i svakodnevnih pojava. U svoj izlaganju, Silvija će vam pokazati čak 15 uspešnih eksperimenata koji su oduševili njene učenike!

Suada Aliefendić Ibrahimbegović, magistar inženjerske hemije

Predavanje: Zanimljivi STEM eksperimenti u srednjoj školi

Suada se školovala na Prirodno-matematickom fakultetu u Sarajevu, a već 11 godina radi u prosveti. Ima bogato iskustvo rada i u osnovnim i srednjim skolama. Trenutno je profesorica hemije u Drugoj gimnaziji u Zenici. Čitav svoj radni vek aktivna je u vannastavnim aktivnostima i uspešno realizuje terenske nastave, panel diskusije i STEM eksperimentalne i istraživačke aktivnosti.
Suada je i mama dečaka (4,5) i devojčice (3) godine. Često ističe da je značaj STEMu i eksperimentalno radu dala tek nakon što se ostvarila kao roditelj, jer razume važnost razvoja ljubavi prema nauci i istraživanju deci od najranijeg perioda života.Veliki je zaljubljenik u nauku, samoobrazovanje i istrazivanje.
U posljednje vrijeme je aktivna i na drustvenim mrezama te vodi svoju Fb stranicu Epruveta znanja, gde objavljuje sadržaje sa svojih časova i vannastavnih aktivnosti. U svom izlaganju pokazaće vam aktivnosti iz svoje prakse i podeliti vam savete o uticaju organizacije panel diskusije i STEM pristupa kroz učioničku i terensku nastavu.

Nevenka Dimač, učiteljica razredne nastave u zvanju učitelj-savetnik

Predavanje: Mali naučnici u 1. razredu

Nevenka je učiteljica u OŠ „Voltino“ iz Zagreba. Pola svog radnog veka bila je učiteljica u nastavi, a već 13 godina radi u produženom boravku. Rad u produženom boravku obožava iz razloga što joj omogućava izbor raznovrsnih sadržaja za rad sa svojim učenicima. Trudi se da u njenim aktivnostima bude sadržaja s naglaskom na čitalačke i glumačke sposobnosti učenika kroz različite pozorišne scene i proučavanje bajki, građanskog odgoja i obrazovanja, a naročito aktivnosti vezanih uz umetničko područje. Navedene aktivnosti najčešće sprovodi kroz izvannastavne aktivnosti i eTwinning projekte u kojima je često osnivač.
Unazad nekoliko godina pokušava učenicima približiti STEM područje sarađujući sa studentima-volonterima „Znanstvene čarolije“. Shvativši kako ovo područje izuzetno zanima učenike ove je godine za izvannastavnu aktivnost izabrala Male znanstvenike i bio je to pun pogodak koji ju je doveo i tu gde je upravo sada – predavač u okviru aktivnosti Obrazovnog centra STEM i mreže nastavnika „STEM zbornica“ u kojima deli svoju praksu. Šta je to sve zanimljivo Nevenka radila sa svojim učenicima, i kako im je probudila želju za istraživanjem, čućete na predavanju koje je pripremila za vas.

Specijalni gosti:

Adrijana Sarić, master profesor fizike i nastavnik hemije

Predavanje: Festival nauke

Adrijana je završila Prirodno – matematičkom fakultet, departman za fiziku, na smeru profesor fizike-hemije. Nakon toga i master studije na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu, Departman za fiziku i stekla zvanje master profesor fizike. U svojoj karijeri beleži brojne uspehe, te se može istaći da je autor većeg broja stručnih radova, testova za proveru znanja iz fizike za osnovnu školu, ali je i mentor sa značajnim uspesima na svim nivoima takmičenja, kako republičkim tako i međunarodnim. 

Pored redovne nastave angažuje se i u vannastavnim aktivnostima kroz realizaciju projekta koji se završavaju Festivalom nauke, po kojem je njena škola prepoznatljiva ne samo u svom okruženju nego i šire još od 2014 godine. Festival nauke predstavlja završnu aktivnost višemesečnog učeničkog projekta koji kod učenika razvija naučnu pismenost, istraživački pristup nastavi i time se može svrstati u STEM projekte. Sa projektom je Adrijana učestvovala na većem broju festivala: Noć istraživača, Naučni kamion, Beby exit, Festival nauke, ali je i osvajala brojne nagrade, među kojima izdvajamo: StarT Luma International Education Finland, Noemvri-mesec na naukata, 42 škola mladi fizičar, kao i mnogi drugi.

Više o Adrijani i njenoj bogatoj karijeri, možete saznati OVDE.  O Festivalu nauke se možete informisati više OVDE.

Gordana Hajduković-Jandrić, doktor nauka metodike nastave fizike i savetnik-spoljni saradnik MPNTR

Predavanje: Festival nauke

Gordana je diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu – odsek za fiziku 1991. u Novom Sadu i stekla zvanje profesor fizike. Odbranivši doktorsku disertaciju pod nazivom „Razvoj nastavne instrukcije u aktivnoj nastavi fizike“, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu 2016. godine, stekla je naučni stepen – doktor nauka metodike nastave fizike. U OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu, zaposlila se 1989. godine na poslovima nastavnika fizike. Od 2017-2019. obavljala je posao direktora škole, a zatim od 2021. nastavnik je fizike u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Novom Sadu. U Školskoj upravi Novi Sad, Ministarstva prosvete Srbije, Gordana je savetnik-spoljni saradnik.

Ona je autor brojnih naučnih i stručnih radova koji se nalaze u renomiranim časopisima, ali i u bazi radova ZUOVa. Koautor je Radne sveske iz fizike za VIII razred, a kao saradnik Zavoda za izdavanje udžbenika, pisala je neposredne pripreme za časove fizike u osnovnoj školi i testove za proveru znanja.

Tokom svoje karijere značajne napore ulagala je u popularizaciju nauke, naučnog pristupa i STEMa. Projekte koje je realizovala sa tim ciljem su ocenjeni kao projekti visokog kvaliteta što potvrđuju i brojne nagrade. Svoja iskustva, Gordana je imala priliku i predstavi u Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti, a zatim i na Završnoj konferenciji SUSTEIN koji podržava istraživački pristup u školama, u obrazovanju za održivi razvoj u Berlinu (oktobar 2016).

Ona je i organizatorka „Festivala nauke“ koji predstavlja prikaz zajedničkog rada i angažovanja učenika OŠ“Miroslav Antić“ i učenika Gimnazije „Svetozar Marković“ u pogledu naučnih eksperimenata, istraživačkog rada i zalaganja.

Više o Gordani i njenim uspesima, kao i profesionalnim rezulatima u karijeri, možete saznati OVDE.  O Festivalu nauke se možete informisati više OVDE.

PRIJAVA JE OTVORENA: Otkrijte više od 20 STEM eksperimente koje učenici vole

Da biste bili deo ovog vebinara, saznali sjajne ideje, ali i otkrili kako realizovati STEM aktivnosti u različitim uzrastima, potrebno je da se prijavite što pre i osigurate sebi mesto. Pravo učešća imaju sve kolege (vaspitači, učitelji, nastavnici), kao i roditelji iz Srbije i regiona. 

Mreža nastavnika „STEM zbornica“ i Obrazovni centar STEM učesnicima predavanja izdaje potvrdu sa 2 boda/sata stručnog usavršavanja u domenu neakreditovanog ili usavršavanja unutar ustanove.

Ukoliko imate neka pitanja za nas, slobodno nam pišite na imejl: stemzbornica@gmail.com, Chatbot na veb sajtu, Facebook stranicu, a mi ćemo vam rado odgovoriti na sve.

Komentari
  • Sandra Juran

    Veselim se učešću na ovom webinaru.

    Reply
Ostavite komentar