5 sati nedeljne nastave je dovoljno da deca steknu adekvatne STEM kompetencije – istraživanje na nivou srednje škole

Podučavanje zasnovano na istraživanju smatra se ključnim za uspeh STEM-a u školama.

Istraživanje Univerziteta u Vermontu među učenicima srednje škole pokazalo je da ukoliko učenici posvete najmanje pet sati nedeljno obrazovanju u domenu STEM veština, njihovo interesovanje za prirodne oblasti značajno raste, kao i veštine podučavanja zasnovanog na istraživanju.

Ako se navedeno istraživanje razmotri kroz okvire školskog kurikuluma u Srbiji, može se reći da su ispunjeni početni uslovi za jačanje učeničkih kompetencija u oblasti STEM-a. Posmatrano u odnosu na tradicionalni nastavni pristup, podučavanje zasnovano na istraživanju, aktivnom uključivanju učenika u obrazovno-vaspitni proces i njihovo osamostaljivanje u planiranju, sprovođenju i realizaciji STEM eksperimenata, svakako će obezbediti trajnije znanje.

PREPORUKA STUDIJE: Manje predavanja, a više aktivnog istraživačkog rada

Istraživanje ističe i važnost didaktičko-metodičkog oblikovanja nastave u pravcu podsticaja istraživačkog rada. To praktično zahteva od nastavnika da smanje učinak „ispitivanja“ kao sistema provere znanja, već da podstaknu učenicima naučnu iskru koja ih gura da ispipavaju STEM oblasti, dodatno istražuju, povezuju nauku i svakodnevni život, ali i nauče nastavne koncepte kroz praktičan rad na realnim problemima i stvarnim eksperimentalnim situacijama.

U istraživanju se ističe da je „količina vremena dostupnog za predavanje ključni resurs za poboljšanje naučnog obrazovanja srednjih razreda“, ali i „zadovoljavanje industrijskog standarda za nastavu prirodnih nauka u srednjim razredima“.

Autor istraživanja, vanredna profesorka obrazovnog rukovođenja i studija politike na Univerzitetu u Vermontu, Tammy Kolbe, ističe da je „efikasna nastava prirodnih nauka u srednjim razredima od presudne važnosti“ da dalji razvoj učenika i njihovo osposobljavanje za 21. vek.

Navedene nalaze smo mnogo puta ponovili kroz naše vebinare i događaji, zato nemojte propustiti priliku da nam se pridružite i na nastupajućim.

Da biste vam olakšali misiju širenja STEMa, donosimo vam sjajne ideje, eksperimente i kvalitetna znanja kroz program STEM sertifikacije. Pridružite nam se OVDE.

Literatura:

Tammy Kolbe, Caitlin Steele, Beth White. Time to Teach: Instructional Time and Science Teachers’ Use of Inquiry-Oriented Instructional Practices. Teachers College Record, 2020; 122 (12)

Ostavite komentar