Dečji naučni kamp 2022: Nauka po meri dece, mladih i nastavnika

Ponosni partner važne naučne manifestacije

Udruženje biologa Kruševac u tekućoj školskoj godini 2022/23. realizuje projekat pod pokroviteljstvom Grada Kruševca: Dečiji naučni kamp 2022 „Nauka po meri dece“. Reč je o projektu koji će se realizovati u periodu od 17-01.12.2022. godine, i to je četvrti kamp po redu koji realizuje Udruženje sa brojnim partnerima.

I ove godine veliku čast imamo da se kao partner događaja našao i Obrazovni centar STEM sa mrežom nastavnika STEM zbornica.

Šta je cilj ovog projekta?

Praksa pokazuje da na školovanje i kvalitet života dece najbolji uticaj imaju učenje van učionica kroz igru, kreativne radionice, eksperimenti  i naučne aktivnosti koje teoriju povezuju sa svakodnevnim životom. Za razliku od prethodnih projekata u tekućem projektu uključen je i model vršnjačke edukacije – mladi edukatori koji na zanimljiv i interaktivan način šire znanja međusobno, upoznaju se sa svetom nauke kroz igru, interaktivne radionice, predavanja i demonstracije i STEM i STEAM pristup.

Na ovaj način deca uče da rešavaju svakodnevne probleme i upoznaju se sa osnovnim konceptima nauke, pritom se zabavljaju sve vreme. STEM i STEAM koncept obuhvataju principe: kreativnost, timsku saradnju, kritičko razmišljanje i komunikacija – osobine koje čine osnovu obrazovanja za 21. vek, što je najvažniji ishod ovog projekata.

Šta se očekuje na Dečjem naučnom kampu 2022?

U projektne aktivnosti Dečiji naučni kamp 2022 „Nauka po meri dece“ su uključeni učenici 18 osnovnih škola sa teritorije opštine Kruševac i PU „Nata Veljković“, što broji oko 1000 učesnika, a glavne aktivnosti projekat su:

  • radionice u Naučnom klubu-Centar za stručno usavršavanje Kruševac i PU „Nata Veljković“,
  • dečiji naučni festivali na 3 lokacije: OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Branko Radičević“,
  • jednodnevnih edukativnih izleta na planini Jastrebac,
  • poseta fabrici vode sa edukativnim predavanjem na terenu,
  • poseta prirodnog dobra „Osredak“ i Instituta za krmno bilje Kruševac sa edukativnim predavanjima i radionicama na terenu.

Biofest 4 – završni događaj za nastavnike 

Projektne aktivnosti se završavaju festivalom biologije „Biofest 4“ koji je postao tradicija i poprimio međunarodni karakter, a jedan od organizatora ovog događaja biće Obrazovni centar STEM sa mrežom nastavnika STEM zbornica.

Ovakvim programima povećava se svest o važnosti dece i mladih kao ravnopravnih članova zajednice, promoviše se i unapređuje opšta dobrobit i efikasnost obrazovanja dece i mladih, jačaju se njihova znanja prema nauci i razvijaju STEM kompetencije, ali i povezuju prosvetni radnici i obrazovne ustanove u jedan zajednički projekat naučnog opismenjavanja.

I kao što predsednica Udruženja biologa Kruševac, biolog Olivera Kolarić, navodi „Decu treba naučiti kako da misle, a ne šta da misle“, složićemo se da je to misija svih nas, zato smo posebno radosni što smo i ove godine deo ovog projekta.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar