Dečji naučni kamp 2022: Nauka po meri dece, mladih i nastavnika

Ponosni partner važne naučne manifestacije

Udruženje biologa Kruševac u tekućoj školskoj godini 2022/23. realizuje projekat pod pokroviteljstvom Grada Kruševca: Dečiji naučni kamp 2022 „Nauka po meri dece“. Reč je o projektu koji će se realizovati u periodu od 17-01.12.2022. godine, i to je četvrti kamp po redu koji realizuje Udruženje sa brojnim partnerima.

I ove godine veliku čast imamo da se kao partner događaja našao i Obrazovni centar STEM sa mrežom nastavnika STEM zbornica.

Šta je cilj ovog projekta?

Praksa pokazuje da na školovanje i kvalitet života dece najbolji uticaj imaju učenje van učionica kroz igru, kreativne radionice, eksperimenti  i naučne aktivnosti koje teoriju povezuju sa svakodnevnim životom. Za razliku od prethodnih projekata u tekućem projektu uključen je i model vršnjačke edukacije – mladi edukatori koji na zanimljiv i interaktivan način šire znanja međusobno, upoznaju se sa svetom nauke kroz igru, interaktivne radionice, predavanja i demonstracije i STEM i STEAM pristup.

Na ovaj način deca uče da rešavaju svakodnevne probleme i upoznaju se sa osnovnim konceptima nauke, pritom se zabavljaju sve vreme. STEM i STEAM koncept obuhvataju principe: kreativnost, timsku saradnju, kritičko razmišljanje i komunikacija – osobine koje čine osnovu obrazovanja za 21. vek, što je najvažniji ishod ovog projekata.

Šta se očekuje na Dečjem naučnom kampu 2022?

U projektne aktivnosti Dečiji naučni kamp 2022 „Nauka po meri dece“ su uključeni učenici 18 osnovnih škola sa teritorije opštine Kruševac i PU „Nata Veljković“, što broji oko 1000 učesnika, a glavne aktivnosti projekat su:

  • radionice u Naučnom klubu-Centar za stručno usavršavanje Kruševac i PU „Nata Veljković“,
  • dečiji naučni festivali na 3 lokacije: OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Branko Radičević“,
  • jednodnevnih edukativnih izleta na planini Jastrebac,
  • poseta fabrici vode sa edukativnim predavanjem na terenu,
  • poseta prirodnog dobra „Osredak“ i Instituta za krmno bilje Kruševac sa edukativnim predavanjima i radionicama na terenu.

Biofest 4 – završni događaj za nastavnike 

Projektne aktivnosti se završavaju festivalom biologije „Biofest 4“ koji je postao tradicija i poprimio međunarodni karakter, a jedan od organizatora ovog događaja biće Obrazovni centar STEM sa mrežom nastavnika STEM zbornica.

Ovakvim programima povećava se svest o važnosti dece i mladih kao ravnopravnih članova zajednice, promoviše se i unapređuje opšta dobrobit i efikasnost obrazovanja dece i mladih, jačaju se njihova znanja prema nauci i razvijaju STEM kompetencije, ali i povezuju prosvetni radnici i obrazovne ustanove u jedan zajednički projekat naučnog opismenjavanja.

I kao što predsednica Udruženja biologa Kruševac, biolog Olivera Kolarić, navodi „Decu treba naučiti kako da misle, a ne šta da misle“, složićemo se da je to misija svih nas, zato smo posebno radosni što smo i ove godine deo ovog projekta.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.