Ključ promena na tribini „Otvorena vrata edukacije – Izazovi u obrazovanju“

STEM kao obavezan deo budućih obrazovnih trendova

U subotu 27.5.2023. godine na održanom stručnom skupu – tribini: „Otvorena vrata edukacije – Izazovi u obrazovanju“ održanoj u Centru za stručno usavršavanje Kruševac, a u organizaciji Udruženja biologa Kruševac i Centra za stručno usavršavanje Kruševac, naš Obrazovni centar “STEM“ imao je prilike da se predstavi kroz temu – „Eksperimentalni izazovi za STEM genijalce budućnosti“.

Šta je bila ideja predavanja?

Cilj našeg izlaganja je bio da se polaznicima približi koncept i značenje STEM-a kroz primere dobre prakse, kako bi se što više uvodio i primenjivao kroz formalno obrazovanje i svakodnevni život. STEM neguje razvijanje mašte, kreativnosti, inovativnosti, kritičkog mišljenja, što nas u velikoj meri vodi novim dostignućima i inovacijama, a ujedno i omogućava rešavanje već postojećih i nekih budućih problema.

STEM nam takođe, kroz svoja saznanja i nova iskustva omogućava da deca budu pripremljena za takozvana zanimanja budućnosti, budući da se očekuje poznavanje znanja iz STEM oblasti na ovakvim poslovima.

Na ovoj tribini sve prisutne kolege su imale priliku da čuju kako izgleda čarobni svet atoma, dobile su ideje za obeležavanje Međunarodnoh dana papagaja kroz zanimljivu reakciju joda i skroba, upoznali su neka svojstva meda, i otkrile zanimljivu slikovnicu – Gricko čudovište kroz jedan zanimljiv ogled. Na kraju kolege su videle i kako da organizujete kreativnu naučnu čajanku.

Polaznicima se ispred našeg centra predstavila Dušica Uđilović, master hemičar, sa kojom smo ostvarivali saradnju kroz obuku i priručnik za vaspitače, a pored nje sa svojim temama predstavile su se i diplomirani biolog, Olivera Kolarić, diplomirani matematičar, Katarina Perović, diplomirani psiholog, savetnik-spoljni, Svetlana Aleksić, diplomirani pedagog, pedagoški savetnik, Snežana Rajković, diplomirani pedagog, Danijela Simonović kao i master obrazovne politike, Irena Terzić.

Cilj celokupnog izlaganja je bio da objedine aktuelne teme u obrazovnom sistemu i reše neke nedoumice sa kojim se nastavnici, stručni saradnici i direktori svakodnevno susreću i koji predstavljaju izazove budućnosti.

Polaznici su se kroz anketni list i završnu evaluaciju izjasnili da su iskustva pozitivna, pohvalili organizaciju, predavače, zanimljive i aktuelne teme. I za kraj svi su saglasni u jednom: STEM jeste i treba biti deo savremenog obrazovanja!

Budite u toku sa našim aktivnostima, pridružite nam se!

Ostavite komentar