Održali smo u Jagodini međunarodnu radionicu o „Kreativnosti u STEMu“

Kreativan nastavnik znači i kreativni učenici – potvrđeno kroz studije i praksu.

Na poziv učiteljice Slađane Aćimović, STEM zbornica je dobila čast da održi interaktivnu naučnu radionicu na temu „Kreativnost u STEMu“ za nastavnike iz Turske, Češke, Španije, Poljske i Engleske koji nekoliko dana borave u Srbiji kao Erazmus partneri Osnovne škole „Milan Mijalković“ iz Jagodine.

U okviru projekta pod nazivom „Our Innovative Journey to Learning – STEAM“, nastavnici iz šest zemalja dele korisna znanja, primere iz prakse, kreativne ideje i pristupe učenju i radu, a članu mreže STEM zbornica, master profesoru biologije Aleksandri Ikonov, pripala je velika čast da pokrene kreativni potencijal prisutnih učesnika i ohrabri ih na putu jačanja istraživačkih i eksperimentalnih kompetencija.

Prisutni učesnici su uživali radeći razne STEM eksperimente, slušajući zanimljive priče o kreativnosti poznatnih naučnika i analizirajući najnovije studije o kreativnosti u prirodnim naukama, te i važnosti razvoja kreativnog potencijala u 21. veku.

U završnom delu međunarodnog STEM druženja, učesnici su imali zadatak da sprovedu kreativne eksperimente i otkriju voće koje ima najviše vitamina C, zatim da identifikuju tajnu praškastu materiju koja pravi ljubičastvu reakciju u kombinaciji sa jodom, da otkriju da li u kafi ima skroba, ali i da eksperimentalno dokažu, izmere i uporede u kom povrću i voću ima najviše glukoze. I svi eksperimenti su uspeli!

Radionica je ocenjena najvišom ocenom, a najbolji pokazatelj toga su nasmejani učesnici, koji su sa radionice poneli teorijska znanja, i niz tehnika kako da prepoznaju kreativni potencijal svojih učenika, ali i kako da unesu kreativnu atmosferu u svojoj učionici. Ali dobili su i domaći zadatak da reše naučnu Escape room zagonetku 🙂 

Zahvaljujemo se domaćinu, Osnovnoj školi „Milan Mijalković“ i koordinatoru projekta – učiteljici Slađani na pozivu, te i kolegama koji su pokazali izuzetan kreativni potencijal pri rešavanja naučnih zagonetki.

Pridružite se STEM zajednici, klikom na link OVDE i pronađite ideje koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom

Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.