Održali smo u Jagodini međunarodnu radionicu o „Kreativnosti u STEMu“

Kreativan nastavnik znači i kreativni učenici – potvrđeno kroz studije i praksu.

Na poziv učiteljice Slađane Aćimović, STEM zbornica je dobila čast da održi interaktivnu naučnu radionicu na temu „Kreativnost u STEMu“ za nastavnike iz Turske, Češke, Španije, Poljske i Engleske koji nekoliko dana borave u Srbiji kao Erazmus partneri Osnovne škole „Milan Mijalković“ iz Jagodine.

U okviru projekta pod nazivom „Our Innovative Journey to Learning – STEAM“, nastavnici iz šest zemalja dele korisna znanja, primere iz prakse, kreativne ideje i pristupe učenju i radu, a članu mreže STEM zbornica, master profesoru biologije Aleksandri Ikonov, pripala je velika čast da pokrene kreativni potencijal prisutnih učesnika i ohrabri ih na putu jačanja istraživačkih i eksperimentalnih kompetencija.

Prisutni učesnici su uživali radeći razne STEM eksperimente, slušajući zanimljive priče o kreativnosti poznatnih naučnika i analizirajući najnovije studije o kreativnosti u prirodnim naukama, te i važnosti razvoja kreativnog potencijala u 21. veku.

U završnom delu međunarodnog STEM druženja, učesnici su imali zadatak da sprovedu kreativne eksperimente i otkriju voće koje ima najviše vitamina C, zatim da identifikuju tajnu praškastu materiju koja pravi ljubičastvu reakciju u kombinaciji sa jodom, da otkriju da li u kafi ima skroba, ali i da eksperimentalno dokažu, izmere i uporede u kom povrću i voću ima najviše glukoze. I svi eksperimenti su uspeli!

Radionica je ocenjena najvišom ocenom, a najbolji pokazatelj toga su nasmejani učesnici, koji su sa radionice poneli teorijska znanja, i niz tehnika kako da prepoznaju kreativni potencijal svojih učenika, ali i kako da unesu kreativnu atmosferu u svojoj učionici. Ali dobili su i domaći zadatak da reše naučnu Escape room zagonetku 🙂 

Zahvaljujemo se domaćinu, Osnovnoj školi „Milan Mijalković“ i koordinatoru projekta – učiteljici Slađani na pozivu, te i kolegama koji su pokazali izuzetan kreativni potencijal pri rešavanja naučnih zagonetki.

Pridružite se STEM zajednici, klikom na link OVDE i pronađite ideje koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom

Ostavite komentar