Transformacija razredne nastave: STEM sertifikacija kao alat promene

Priča učiteljice Selme Mahmić

Da budućnost obrazovanja leži u praktičnom i smislenom radu, to vam pričamo na svakom našem seminaru. Međutim, ovog puta imamo posebno zadovoljstvo da predstavimo sjajan primer širenja STEM misije, kao alata koji na zanimljiv način transformiše razrednu nastavu. 

STEM edukator: Njen put ka transformaciji nastave

Selma Mahmić, magistar razredne nastave i učiteljica u OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac, Bosna i Hercegovina, svoje putovanje kroz svet STEM-a započela je kroz naš program sertifikacije. Ovaj program joj je omogućio da stekne ne samo znanje o STEM-u, već i da se upozna sa najnovijim tehnologijama i metodama podučavanja.

Sledeći korak: Seminar „STEAM u razrednoj nastavi“

Nakon što je stekla značajne veštine i znanja, Selma je odlučila da svoje iskustvo podeli sa kolegama, organizujući seminar „STEAM u razrednoj nastavi“. Ovaj seminar, odobren od strane Ministarstva obrazovanja Srednjobosanskog kantona, održan je 22. i 23. januara 2024. godine i okupio je preko 100 nastavnika.

Fokus na praktičnim STEAM aktivnostima

Seminar je bio fokusiran na praktične STEAM aktivnosti koje se mogu koristiti u učionici, s ciljem da se nastavnici upoznaju s načinima kako integrisati STEAM u svoje nastavne planove. Selmin pristup je bio usmeren na razvoj ključnih veština kod učenika, kao što su kritičko razmišljanje, rešavanje problema, kreativnost, saradnja, timski rad i adekvatno prilagođavanje različitim zahtevima.

Materijali koje je učiteljica Selma koristila dostupni su OVDE.

Ishodi: Inspiracija i motivacija za nastavnike

Selma je kroz svoj rad inspirisala mnoge nastavnike, pokazujući kako STEM, ali i edukaciju o STEMu može biti i jeste, odličan alat za promenu u obrazovanju. Njena poruka je jasna i motivaciona: „Uvedite STEAM učenje u svoje učionice, budite voditelji promjena, i omogućite učenicima da istraže svoje interese u STEAM područjima.“

Učiteljica Selma Mahmić je sjajan primer kako strast i posvećenost obrazovanju mogu doneti promenu. Njena priča inspirisali je mnoge nastavnike sa seminara, ali i šire, pokazujući svima da je put ka inovativnom obrazovanju moguć i dostupan svima koji su spremni da uče, rastu i razvijaju se. 

Ako želite da i vi budete deo promena: Pridružite nam se u misiji obrazovanja i inovacija!

Pozivamo sve nastavnike koji žele da unaprede svoje veštine i obogate svoje učionice da se priključe našem programu STEM sertifikacije. 

Zajedno, možemo oblikovati budućnost obrazovanja i pripremiti naše učenike za svet koji se neprestano menja. Menjajući metodologiju poučavanja, menjamo i učenike, njihov način učenja i sticanja znanja. A time ih pripremamo za budućnost koja će od njih upravo to i tražiti: da smisleno, praktično i efikasno primenjuju znanja i veštine!

Ostavite komentar