Kako nastavnice Ljubinka i Jasmina povezuju biologiju i istoriju u čast Dana planete Zemlje

Spoj reciklaže i edukacije

Osnovna škola „Zmaj Jova Jovanović“ iz Beograda poznata je po svojim inovativnim nastavnicima koji se trude da obrazovanje učine zanimljivim i interaktivnim. Nastavnica biologije Ljubinka Mandić i nastavnica istorije Jasmina Premović održale su 26. aprila 2023. godine biološko-istorijsku radionicu pod nazivom „Reciklaža – vraćanje u prošlost“ u čast Dana planete Zemlje, koji se obeležava 22. aprila.

Radionice su održane u svim četvrtim razredima, a kroz njih su učenici imali priliku da nauče o istorijatu nastanka papira, njegovom uticaju na životnu sredinu, kao i o značaju recikliranja. Nastavnica istorije objasnila je učenicima zašto se radionica zove „Reciklaža – vraćanje u prošlost“, navodeći da je nekada papir pravljen od starih lanenih i pamučnih krpa, što je bio postupak sličan reciklaži. U 19. veku, masovna proizvodnja papira od drvene pulpe dovela je do negativnih posledica po životnu sredinu, zbog čega se danas okrećemo reciklaži.

Kako je tekao Ljubinkin i Jasminin čas?

Nastavnica biologije sprovela je praktičnu aktivnost sa učenicima, tokom koje su pravili papir putem recikliranja starog papira. Učenici su takođe diskutovali o značaju recikliranja i razmatrali kako ono može da pomogne u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju negativnih posledica po životnu sredinu.

Tokom radionice, učenici su doneli stari papir, iscepali ga i potopili u vodu. Zatim su, uz pomoć rukom vođenog miksera, usitnili napravljenu smesu i razlili je na rešetke za sušenje. Nakon što se smesa osušila nekoliko dana, učenici su dobili reciklirani papir.

Na kraju radionice, učenici su odgledali film „Čovek – eko priča“ i izneli svoje utiske i zapažanja. Neki od utisaka uključuju: „Čovek nije ni svestan koliko štete nanosi svom okruženju“, „Ako loše postupaš prema životnoj sredini, loše će ti se vratiti“ i „Pravimo previše smeća koje će zatrpati našu planetu“. Kroz ovu radionicu, učenici su pokazali razumevanje i ekološku svest o važnosti selektovanja otpada i njegove reciklaže, koja štedi resurse i energiju.

Ova zanimljiva i edukativna biološko-istorijska radionica pokazuje koliko je važno da se obrazovanje prilagodi potrebama i interesovanjima učenika, kako bi oni bolje razumeli i cenili značaj očuvanja životne sredine i prirodnih resursa. Povezujući biologiju i istoriju, nastavnice Ljubinka Mandić i Jasmina Premović uspele su da približe temu reciklaže učenicima i pokažu im kako su ekološka pitanja povezana sa različitim aspektima našeg života i istorije.

U čemu je značaj ovakvih časova?

Ovakve inicijative su od izuzetnog značaja, jer doprinose razvijanju ekološke svesti kod mladih generacija i podstiču ih da razmišljaju o svojoj ulozi u zaštiti životne sredine. Učenici Osnovne škole „Zmaj Jova Jovanović“ pokazuju da su, kroz ovakve aktivnosti, spremni da preuzmu odgovornost i učestvuju u rešavanju ekoloških problema, što je ključno za očuvanje naše planete za buduće generacije.

U budućnosti, nadamo se da će se ovakve edukativne i zanimljive radionice nastaviti, kako bi se podstaklo još veće interesovanje učenika za ekologiju i očuvanje životne sredine, kao i da će inspirisati druge škole i nastavnike da preduzmu slične inicijative.

Slike sa radionica možete pogledati na sajtu škole, dostupne OVDE.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.