Kako nastavnice Ljubinka i Jasmina povezuju biologiju i istoriju u čast Dana planete Zemlje

Spoj reciklaže i edukacije

Osnovna škola „Zmaj Jova Jovanović“ iz Beograda poznata je po svojim inovativnim nastavnicima koji se trude da obrazovanje učine zanimljivim i interaktivnim. Nastavnica biologije Ljubinka Mandić i nastavnica istorije Jasmina Premović održale su 26. aprila 2023. godine biološko-istorijsku radionicu pod nazivom „Reciklaža – vraćanje u prošlost“ u čast Dana planete Zemlje, koji se obeležava 22. aprila.

Radionice su održane u svim četvrtim razredima, a kroz njih su učenici imali priliku da nauče o istorijatu nastanka papira, njegovom uticaju na životnu sredinu, kao i o značaju recikliranja. Nastavnica istorije objasnila je učenicima zašto se radionica zove „Reciklaža – vraćanje u prošlost“, navodeći da je nekada papir pravljen od starih lanenih i pamučnih krpa, što je bio postupak sličan reciklaži. U 19. veku, masovna proizvodnja papira od drvene pulpe dovela je do negativnih posledica po životnu sredinu, zbog čega se danas okrećemo reciklaži.

Kako je tekao Ljubinkin i Jasminin čas?

Nastavnica biologije sprovela je praktičnu aktivnost sa učenicima, tokom koje su pravili papir putem recikliranja starog papira. Učenici su takođe diskutovali o značaju recikliranja i razmatrali kako ono može da pomogne u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju negativnih posledica po životnu sredinu.

Tokom radionice, učenici su doneli stari papir, iscepali ga i potopili u vodu. Zatim su, uz pomoć rukom vođenog miksera, usitnili napravljenu smesu i razlili je na rešetke za sušenje. Nakon što se smesa osušila nekoliko dana, učenici su dobili reciklirani papir.

Na kraju radionice, učenici su odgledali film „Čovek – eko priča“ i izneli svoje utiske i zapažanja. Neki od utisaka uključuju: „Čovek nije ni svestan koliko štete nanosi svom okruženju“, „Ako loše postupaš prema životnoj sredini, loše će ti se vratiti“ i „Pravimo previše smeća koje će zatrpati našu planetu“. Kroz ovu radionicu, učenici su pokazali razumevanje i ekološku svest o važnosti selektovanja otpada i njegove reciklaže, koja štedi resurse i energiju.

Ova zanimljiva i edukativna biološko-istorijska radionica pokazuje koliko je važno da se obrazovanje prilagodi potrebama i interesovanjima učenika, kako bi oni bolje razumeli i cenili značaj očuvanja životne sredine i prirodnih resursa. Povezujući biologiju i istoriju, nastavnice Ljubinka Mandić i Jasmina Premović uspele su da približe temu reciklaže učenicima i pokažu im kako su ekološka pitanja povezana sa različitim aspektima našeg života i istorije.

U čemu je značaj ovakvih časova?

Ovakve inicijative su od izuzetnog značaja, jer doprinose razvijanju ekološke svesti kod mladih generacija i podstiču ih da razmišljaju o svojoj ulozi u zaštiti životne sredine. Učenici Osnovne škole „Zmaj Jova Jovanović“ pokazuju da su, kroz ovakve aktivnosti, spremni da preuzmu odgovornost i učestvuju u rešavanju ekoloških problema, što je ključno za očuvanje naše planete za buduće generacije.

U budućnosti, nadamo se da će se ovakve edukativne i zanimljive radionice nastaviti, kako bi se podstaklo još veće interesovanje učenika za ekologiju i očuvanje životne sredine, kao i da će inspirisati druge škole i nastavnike da preduzmu slične inicijative.

Slike sa radionica možete pogledati na sajtu škole, dostupne OVDE.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar