Učenička digitalna aplikacija: Leskova medna bašta: Profesorka Marina i njeni inovatori

Šta je Leskova medna bašta?

Marina Mihajlović, profesorka ekonomske grupe predmeta i koordinator projekta u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, vodila je projekat Leskove medne bašte s ciljem promocije ekološkog pristupa i povezivanja društveno odgovornih kompanija i građana u zaštiti i unapređenju prirodnog okruženja.

Ključni elementi projekta uključivali su uređenje mednih bašti, edukaciju o ekološkoj svesti i održivom razvoju, i direktno povezivanje sa lokalnom zajednicom.

Zašto je učiti decu da razmišljaju na ovaj način?

Da bi deca razumela značaj edukacije u pogledu ekologije, važno je da razviju dublju svest o prirodi i njenom očuvanju. Projekat Leskova medna bašta upravo je stvoren sa tim ciljem – da poveže učenike sa prirodom, društvom i inovacijama.

Zašto je važno učiti decu da razmišljaju na ovaj način?

  • Očuvanje prirode: Povezivanje dece s prirodom kroz praktične aktivnosti pomaže im da razumeju značaj očuvanja prirode. Učenje o biljkama, pčelama i ekosistemima kroz praktičan rad razvija kod njih duboko poštovanje prema prirodnom okruženju i motiviše ih da se brinu o njemu.
  • Društvena odgovornost: Projekat Leskova medna bašta je primer kako se društvena odgovornost može razvijati od malih nogu. Kroz saradnju s kompanijama i zajednicom, učenici uče da su i njihove male akcije važne za očuvanje prirode i unapređenje društva.
  • Edukacija i inovacija: Praktično učenje u radu s mednim baštama nudi deci priliku da steknu znanje kroz iskustvo. Tako se razvijaju i njihove veštine i sposobnost da rešavaju probleme na inovativan način, što im pomaže da budu bolje pripremljeni za izazove budućnosti.

Šta to donosi učenicima?

  • Praktično znanje: Rad u baštama omogućava učenicima da iz prve ruke uče o biljkama, pčelama i ekosistemima. Praktično iskustvo koje steknu pruža im znanje koje je mnogo vrednije od onog dobijenog samo kroz teorijsko učenje.
  • Razvoj veština: Učešće u projektu podstiče kod učenika timski rad, kreativno razmišljanje i rešavanje problema. Oni razvijaju tehničke i ekološke veštine koje su ključne za njihov dalji razvoj i obrazovanje.
  • Ekološka svest: Učešće u projektu omogućava učenicima da razviju svest o važnosti prirodnih resursa. Razvijajući ekološku svest, učenici postaju svesni kako njihovo ponašanje utiče na okolinu i uče kako da doprinesu njenom očuvanju.

Kako učenici razmišljaju?

  • Pozitivan uticaj: Učenici prepoznaju značaj ekološke održivosti i osećaju se ponosno što svojim radom mogu doprineti pozitivnim promenama u svom okruženju.
  • Inovativnost i kreativnost: Učešće u projektu podstiče učenike da razvijaju inovativne ideje za unapređenje bašti i rešavanje ekoloških problema. Kroz različite aktivnosti, razvijaju kreativnost i traže nova rešenja.
  • Društvena odgovornost: Projekat Leskova medna bašta pomaže učenicima da razviju osećaj odgovornosti prema društvu, učeći ih kako svojim malim, ali značajnim doprinosima mogu poboljšati zajednicu u kojoj žive.

Kako je izgledao projekat Leskova medna bašta?

Projekat je pomogao učenicima da razviju dublje razumevanje ekologije i održivog razvoja. Podstakao je njihovu kreativnost, inovativnost i osećaj odgovornosti prema prirodi i zajednici. Učenici su kroz praktičan rad stekli važne veštine i znanje koje će moći da primenjuju i dalje u životu, dok su kompanije i zajednica dobile priliku da direktno doprinesu očuvanju prirode kroz inovativna rešenja.

A kako je izgledao projekat i na koji način su učenici pripremili biznis plan za razvoj ove ideje, pogledajte na linku ispod.

 

 

Podstičite učenike da primene svoje znanje!

 

Ostavite komentar