Naše ideje kao inspiraciji za obeležavanje Dana nauke u Crnoj Gori

Nauka briše granice!

Kroz sjajnu saradnju koju Obrazovni centar STEM i sa Mrežom nastavnika STEM zbornica, ostvaruje sa nastavnicom hemije, Dragicom Katnić, naše ideje našle su put do učenika škole JU OŠ „Njegoš“ Spuž.

Pored prilike da probudimo učeničko interesovanje i svest o važnosti nauke, kroz ideje za eksperimente, praktičan rad i aktivnosti, učestvovali smo na školskoj manifestaciji obeležavanja Evropskog dana nauke u školi. 

Iako ove godine nismo fizički bili sa njima, čvrstu konekciju napravili smo kroz nauku.😀 

Pogledajte kako je tekla manifestacija obeležavanja Evropskog dana nauke u školi JU OŠ „Njegoš“ Spuž u Crnoj Gori.

Eksperiment gazirana limunada!

Učenike oduševio eksperiment o svakodnevnoj nauci!

Vođeni duhom naučnog eksperimentisanja i istraživanja, učenici su pokazali značajno interesovanje za eksperimente koji imaju čvrstu poveznicu sa svakodnevnim događajima i pojavama. Ne samo što postaju svesni naučne osnove samih eksperimenata, uključujući učenike u eksperimentalni rad koji temelje ima u svakodnevnim aktivnostima, oni postaju i glavni akteri u vođenju eksperimentalnog postupaka.

Ogromno interesovanje na ovogodišnjoj manifestaciji izazvao je eksperiment pravljenja gazirane limunade koji je učenike upoznao sa kiselo-baznom reakcijom i pojmom karbonizacije! Iako jednostavan, ovaj eksperiment u sebi sadrži mnoštvo nauke i sjajna je podloga za nadogradnju znanja iz više STEM oblasti.

Zašto je važno povezivanje kroz nauku?

Misija širenja STEM ideja i naučnih aktivnosti ima mnogostruku ulogu u razvoju i inoviranju obrazovno-vaspitnog sistema u čitavom regionu. Jedna od glavnih potvrda je i postojanje Mreže nastavnika STEM zbornica koja okuplja više od 15.000 nastavnika iz svih zemalja regiona, širi ideje i dobre premere iz prakse i ohrabruje nastavnike da implementiraju nauku u svojoj praksi.

Da je naučnim eksperimentima mesto u svakoj učionici, dokaz je i velikog broja vaspitača, učitelja i nastavnika društvenih i jezičkih predmeta, koji su deo Mreže, i koji u želji da učenike pripreme za izazove 21. veka, otvoreno, smelo i s velikom radošću primenjuju STEM. 

Danas je sjajnu naučnu priču i delić atmosfere sa događaja sa nama podelila Dragica, nastavnica hemije, sutra ćete to možda biti baš vi! Povezujte se, širite STEM i budite deo sistema koji pravi promene. Zajedno možemo sve! 😀

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar