Naše ideje kao inspiraciji za obeležavanje Dana nauke u Crnoj Gori

Nauka briše granice!

Kroz sjajnu saradnju koju Obrazovni centar STEM i sa Mrežom nastavnika STEM zbornica, ostvaruje sa nastavnicom hemije, Dragicom Katnić, naše ideje našle su put do učenika škole JU OŠ „Njegoš“ Spuž.

Pored prilike da probudimo učeničko interesovanje i svest o važnosti nauke, kroz ideje za eksperimente, praktičan rad i aktivnosti, učestvovali smo na školskoj manifestaciji obeležavanja Evropskog dana nauke u školi. 

Iako ove godine nismo fizički bili sa njima, čvrstu konekciju napravili smo kroz nauku.😀 

Pogledajte kako je tekla manifestacija obeležavanja Evropskog dana nauke u školi JU OŠ „Njegoš“ Spuž u Crnoj Gori.

Eksperiment gazirana limunada!

Učenike oduševio eksperiment o svakodnevnoj nauci!

Vođeni duhom naučnog eksperimentisanja i istraživanja, učenici su pokazali značajno interesovanje za eksperimente koji imaju čvrstu poveznicu sa svakodnevnim događajima i pojavama. Ne samo što postaju svesni naučne osnove samih eksperimenata, uključujući učenike u eksperimentalni rad koji temelje ima u svakodnevnim aktivnostima, oni postaju i glavni akteri u vođenju eksperimentalnog postupaka.

Ogromno interesovanje na ovogodišnjoj manifestaciji izazvao je eksperiment pravljenja gazirane limunade koji je učenike upoznao sa kiselo-baznom reakcijom i pojmom karbonizacije! Iako jednostavan, ovaj eksperiment u sebi sadrži mnoštvo nauke i sjajna je podloga za nadogradnju znanja iz više STEM oblasti.

Zašto je važno povezivanje kroz nauku?

Misija širenja STEM ideja i naučnih aktivnosti ima mnogostruku ulogu u razvoju i inoviranju obrazovno-vaspitnog sistema u čitavom regionu. Jedna od glavnih potvrda je i postojanje Mreže nastavnika STEM zbornica koja okuplja više od 15.000 nastavnika iz svih zemalja regiona, širi ideje i dobre premere iz prakse i ohrabruje nastavnike da implementiraju nauku u svojoj praksi.

Da je naučnim eksperimentima mesto u svakoj učionici, dokaz je i velikog broja vaspitača, učitelja i nastavnika društvenih i jezičkih predmeta, koji su deo Mreže, i koji u želji da učenike pripreme za izazove 21. veka, otvoreno, smelo i s velikom radošću primenjuju STEM. 

Danas je sjajnu naučnu priču i delić atmosfere sa događaja sa nama podelila Dragica, nastavnica hemije, sutra ćete to možda biti baš vi! Povezujte se, širite STEM i budite deo sistema koji pravi promene. Zajedno možemo sve! 😀

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.