Naši STEM eksperimenti kao inspiracija najomiljenijem nastavniku biologije

Kako izgleda eksprimentalna nastava biologije? 

Slavoljub Toskić, po zanimanju diplomirani biolog, ima nešto više od dvadeset godina nastavničkog iskustva, i već petnaest godina radi u OŠ „Branko Radičević“ u Boru. U svom nastavničkom pristupu insistira na aktivnoj nastavni i primeni kreativnih eksperimenata. Ali kako je krenula njegova ljubav prema biološkom istraživanju na ovaj način?

 

“Moja ljubav prema biologiji datira još iz školskih dana kada sam sa nestrpljenjem iščekivao svaki novi čas biologije i pomno slušao časove mog nastavnika. Nakon časa imao bih za njega hiljade i hiljade pitanja. Često mi je kroz osmeh govorio: „Već sada vidim da ćemo jednog dana biti kolege.“ , što se i obistinilo.

Nakon srednje škole odlučio sam da upišem Biološki fakultet, i vremenom sam shvatio da me posao nastavnika ispunjava, a rad sa decom pričinjava veliko zadovoljstvo. Trudim se da deci objasnim gradivo što slikovitije, što približnije njihovim interesovanjima i na taj način im olakšam učenje ne tako zanimljive teorije, koja je neizbežan deo svakog predmeta, pa tako i biologije.”

 

Jedan od razloga zašto Slavoljuba smatraju najomiljenijim profesorom je što se kontinuirano trudi da svojim učenicima pruži maksimum i razvija im pored znanja i ljubav prema eksperimentisanju i istraživanju. Mnogi njegovi učenici su tu ljubav zauvek urezali, pa neskromno pokazuje ponos zbog činjenice da je uspeo od učenika da napravi kvalitetne lekare, specijaliste, profesore, naučne istraživače, ali pre svega – dobre ljude. Ni u izazovnom periodu onlajn nastave Slavoljub nije posustao u toj ideji, te je otvorio YouTube kanal „Svet biologije“, koji danas broji preko 70.000 pregleda, i praćen je i od strane učenika, nastavnika, ali i roditelja. Na kanalu se pored edukativnog sadržaja mogu naći i snimci na kojima su prikazani različiti geografski predeli, ali i mnogo eksperimenta koje je realizovao sam, ili pomoću učenika. 

STEM zbornica mu pruža zanimljive ideje i podsticaj za kreativni istraživački i eksperimentalni pristup sa učenicima

U nastavnom procesu interakcija između nastavnika i učenika je ključna stvar, i od pristupa koji nastavnici imaju prema učenicima zavisi i njihov pristup prema nastavi, nastavnom sadržaju ili nastavnom predmetu. Vizija kojom se Slavoljub vodi je kreativno povezivanje teorije i prakse, odnosno naučnih istina, činjenica i zakona sa svakodnevnim izazovima. Ovakav pristup učenike podstiče da upoređuju, zaključuju, uočavaju, pronalaze uzročno-posledične veze, a pre svega da razumeju nauku – biologiju i biološke principe u sopstvenom okruženju. 

Na Facebook stranici i sajtu STEM zbornice, pronalazi različite ideje za eksperimente i projekte koje sprovodi u učionici, a koji bude učeničko interesovanje, motivaciju i želju da saznaju više, otkrivaju novosti, i istražuju svet oko sebe. Ističe da i sam to radi, te i da ideje koje pronalazi i predstavlja na YouTube kanal teže da približe učenicima nastavu biologije, a to je ujedno i njegov savremeni pristup kojim želi da poveže učenike sa naukom.

Predlažemo vam da pogledate kako je Slavoljub napravio hranilicu za ptice, objasnio proces fotosinteze pomoću kućnih sredstava i materijala, istraživao reakcije joda i vitamina C, izolovao DNK u kućnim uslovima, a pre svega isticao lepote celokupnog sveta biologije i biosfere u celini.

Poruka za sve nastavnike

“Pozivam sve kolege da uključe više praktičnih aktivnosti u svoju nastavu, i tako probude interesovanje i učeničku želju za razumevanjem nauke, a ja vam stojim na raspolaganju za svaku pomoć i/ili savet. Ne zaboravite drage kolege, veličina nastavnika se vidi onda kada ga njegovi učenici nadmaše.”

Želite da vam šaljemo još ovakvih eksperimenata? Pridružite se STEM zajednici, klikom na link OVDE i pronađite ideje koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom

Ostavite komentar