Nastavnik Dragan kombinuje matematiku, fudbal i engleski jezik

Jedinstveni STEM čas

U današnjem dinamičnom svetu obrazovanja, inovativnost i kreativnost nastavnika igraju ključnu ulogu u unapređenju obrazovnog procesa. Jedan takav nastavnik, Dragan Srbulović, iz Osnovne škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu, zajedno sa kolegama iz svoje škole, svojim neobičnim pristupom, uspeva da spoji matematiku, fudbal i engleski jezik u jedinstvenom interdisciplinarnom času. 

U ovom blogu ćemo istražiti kako Dragan, nastavnik matematike, koristi STEM pristup u nastavi, kako bi učenicima približio različite oblasti znanja kroz zanimljive aktivnosti.

Kako izgleda STEM matematika kod ovog nastavika?

Interdisciplinarni čas koji Dragan uz pomoć i drugih kolega iz prirodnih i društvenih oblasti, organizuje ima za cilj da poveže matematiku, fudbal i engleski jezik u jednu celinu. Naime, koristeći grbove fudbalskih klubova, učenici se upoznaju sa mnogouglovima, osobinama mnogouglova, brojem dijagonala, unutrašnjim uglovima i dijagonalama iz jednog temena. Sve ove matematičke pojmove nastavnik uz pomoć koleginice Violete Popadić, nastavnice engleskog, objašnjava na engleskom jeziku, čime učenici istovremeno usavršavaju i svoje jezičke veštine.

Kreativnost i domišljatost ovakvog pristupa ogleda se u činjenici da se pronađe veza između matematike i fudbala, čime je učenicima omogućava da razumeju složene matematičke koncepte kroz nešto što im je blisko i zanimljivo. Ovaj pristup podstiče učenike da se bave matematikom na zabavan način, što značajno utiče na njihovo razumevanje i interesovanje za ovu naučnu disciplinu.

Osim toga, kada se na ovakvom času koristi engleski jezik kao osnovni jezik komunikacije, učenicima se pruža mogućnost da vežbaju i usavršavaju svoje znanje engleskog. Povremeno, nastavnik koristi i nemački jezik, kako bi dodatno obogatio čas i podstakao učenike da razmišljaju o različitim kulturama i jezicima, ali kroz matematičke pojmove.

Pogledajmo kako izgleda čas kod nastavnika Dragana

Ovakvim pristupom matematika postaje omiljeni predmet!

Na primeru nastavnika Dragana, koji koristeći svoju kreativnost i domišljatost, pokazuje kako interdisciplinarni pristup i STEM edukacija mogu značajno unaprediti nastavni proces.

Fokus na deci u ovakvom pristupu je od ključne važnosti, jer im interdisciplinarni pristup omogućava da usvoje znanje iz više oblasti na način koji odgovara njihovim interesima i sposobnostima. U ovom konkretnom slučaju, deca se lako identifikuju sa temom fudbala, što im pomaže da bolje razumeju matematičke pojmove i usavrše engleski jezik.

Po rečima nastavnika, deca su oduševljena ovakvim načinom rada, jer se osećaju motivisano da učestvuju u času, postavljaju pitanja i istražuju različite koncepte. Ovakav pristup omogućava im da razvijaju kritičko razmišljanje i rešavaju probleme na inovativan način, što je veoma važno za njihov dalji razvoj.

Znanja i socijalne veštine glavni benefiti STEM pristupa

Pored toga, ovakvi interdisciplinarni časovi doprinose razvoju socijalnih veština kod dece. Kroz zajedničko rešavanje zadataka i diskusiju na engleskom jeziku, deca uče kako da sarađuju, komuniciraju i razumeju različite perspektive. To ih priprema za buduće izazove, kako u obrazovanju, tako i u profesionalnom životu.

Zanimljive pristupe i ideje za nastavu, Dragan pronalazi na obukama Obrazovnog centra STEM i osmišljava u saradnji sa učenicima. Njegov pristup pokazuje kako se fokus na decu i njihove potrebe može postići kroz interakciju, interesantne aktivnosti i povezivanje različitih tema, čime se obogaćuje i unapređuje obrazovni proces.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.