Nastavnik Dragan kombinuje matematiku, fudbal i engleski jezik

Jedinstveni STEM čas

U današnjem dinamičnom svetu obrazovanja, inovativnost i kreativnost nastavnika igraju ključnu ulogu u unapređenju obrazovnog procesa. Jedan takav nastavnik, Dragan Srbulović, iz Osnovne škole „Isidora Sekulić“ u Šajkašu, zajedno sa kolegama iz svoje škole, svojim neobičnim pristupom, uspeva da spoji matematiku, fudbal i engleski jezik u jedinstvenom interdisciplinarnom času. 

U ovom blogu ćemo istražiti kako Dragan, nastavnik matematike, koristi STEM pristup u nastavi, kako bi učenicima približio različite oblasti znanja kroz zanimljive aktivnosti.

Kako izgleda STEM matematika kod ovog nastavika?

Interdisciplinarni čas koji Dragan uz pomoć i drugih kolega iz prirodnih i društvenih oblasti, organizuje ima za cilj da poveže matematiku, fudbal i engleski jezik u jednu celinu. Naime, koristeći grbove fudbalskih klubova, učenici se upoznaju sa mnogouglovima, osobinama mnogouglova, brojem dijagonala, unutrašnjim uglovima i dijagonalama iz jednog temena. Sve ove matematičke pojmove nastavnik uz pomoć koleginice Violete Popadić, nastavnice engleskog, objašnjava na engleskom jeziku, čime učenici istovremeno usavršavaju i svoje jezičke veštine.

Kreativnost i domišljatost ovakvog pristupa ogleda se u činjenici da se pronađe veza između matematike i fudbala, čime je učenicima omogućava da razumeju složene matematičke koncepte kroz nešto što im je blisko i zanimljivo. Ovaj pristup podstiče učenike da se bave matematikom na zabavan način, što značajno utiče na njihovo razumevanje i interesovanje za ovu naučnu disciplinu.

Osim toga, kada se na ovakvom času koristi engleski jezik kao osnovni jezik komunikacije, učenicima se pruža mogućnost da vežbaju i usavršavaju svoje znanje engleskog. Povremeno, nastavnik koristi i nemački jezik, kako bi dodatno obogatio čas i podstakao učenike da razmišljaju o različitim kulturama i jezicima, ali kroz matematičke pojmove.

Pogledajmo kako izgleda čas kod nastavnika Dragana

Ovakvim pristupom matematika postaje omiljeni predmet!

Na primeru nastavnika Dragana, koji koristeći svoju kreativnost i domišljatost, pokazuje kako interdisciplinarni pristup i STEM edukacija mogu značajno unaprediti nastavni proces.

Fokus na deci u ovakvom pristupu je od ključne važnosti, jer im interdisciplinarni pristup omogućava da usvoje znanje iz više oblasti na način koji odgovara njihovim interesima i sposobnostima. U ovom konkretnom slučaju, deca se lako identifikuju sa temom fudbala, što im pomaže da bolje razumeju matematičke pojmove i usavrše engleski jezik.

Po rečima nastavnika, deca su oduševljena ovakvim načinom rada, jer se osećaju motivisano da učestvuju u času, postavljaju pitanja i istražuju različite koncepte. Ovakav pristup omogućava im da razvijaju kritičko razmišljanje i rešavaju probleme na inovativan način, što je veoma važno za njihov dalji razvoj.

Znanja i socijalne veštine glavni benefiti STEM pristupa

Pored toga, ovakvi interdisciplinarni časovi doprinose razvoju socijalnih veština kod dece. Kroz zajedničko rešavanje zadataka i diskusiju na engleskom jeziku, deca uče kako da sarađuju, komuniciraju i razumeju različite perspektive. To ih priprema za buduće izazove, kako u obrazovanju, tako i u profesionalnom životu.

Zanimljive pristupe i ideje za nastavu, Dragan pronalazi na obukama Obrazovnog centra STEM i osmišljava u saradnji sa učenicima. Njegov pristup pokazuje kako se fokus na decu i njihove potrebe može postići kroz interakciju, interesantne aktivnosti i povezivanje različitih tema, čime se obogaćuje i unapređuje obrazovni proces.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar