STEM sertifikacija za nastavnike: Zašto su nam potrebni stručnjaci u STEM obrazovanju?

Gde smo sada, a gde moramo biti što pre kad je o STEM obrazovanju reč?

STEM obrazovanje (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) je ključno za razvoj zemalja u današnjem digitalnom dobu. Međutim, mnogi nastavnici se suočavaju s izazovima u podučavanju ovih oblasti zbog nedostatka edukacije o STEM-u. Upravo iz tog razloga, STEM sertifikacija za nastavnike postala je sve popularnija tema u obrazovanju.
U ovom članku ćemo istražiti šta je STEM sertifikacija za nastavnike, zašto je važna i koje su prednosti koje donosi. Takođe ćemo razmotriti kako STEM sertifikacija pomaže nastavnicima kroz primere nastavnika koji su napredovali nakon sticanja STEM sertifikacione diplome. Na kraju, zaključićemo zašto su nam potrebni stručnjaci u STEM obrazovanju i kako STEM sertifikacija može poboljšati kvalitet obrazovanja za učenike.

Šta govore podaci iz prakse?

Prema podacima Nacionalnog veća za nastavu matematike (NCTM), manje od 20% nastavnika matematike u osnovnim i srednjim školama u SAD-u ima završenu dodatnu obuku u matematici. Slično tome, Nacionalno društvo za obrazovanje nauke (National Science Education Society) navodi da veliki broj nastavnika science predmeta nema adekvatnu pripremu u STEM oblastima.
Zašto je to tako?
  • Zato što jedan od najvećih izazova s kojima se nastavnici suočavaju u STEM obrazovanju je brzina kojom se tehnologija razvija. Mnogi nastavnici se osećaju nespremnim za učenje i podučavanje novih tehnologija i inovacija.
  • Drugi izazov je nedostatak vremena i resursa za pružanje kvalitetnog STEM obrazovanja. Nastavnici često imaju prenatrpan raspored i nisu u mogućnosti da se posvete dodatnom obrazovanju ili razvoju novih nastavnih materijala.
Takođe, mnogi nastavnici nisu upoznati s različitim metodama podučavanja STEM-a koje su efektivne za učenike različitih uzrasnih grupa i nivoa znanja.

Kako STEM sertifikacija nastavnika smanjuje ove izazove?

STEM sertifikacija za nastavnike može pomoći na nekoliko načina:
  1. Pružanje stručnosti: STEM sertifikacija omogućava nastavnicima da steknu potrebne veštine i znanja u STEM-u, kao i da se upoznaju s najnovijim tehnologijama i metodama podučavanja STEM-a. Time se poboljšava kvalitet obrazovanja za učenike i povećava verovatnoća da će učenici uspešno savladati STEM koncepte.
  2. Bolja osnova za promene: STEM sertifikacija pomaže nastavnicima da se bolje prilagode promenama u STEM-u i savremenim tehnologijama. Kroz program sertifikacije, nastavnici se upoznaju sa novim metodama i praksama u STEM-u, što im omogućava da budu bolje pripremljeni za promene i zahteve novih generacija učenika.
  3. Profesionalni razvoj: STEM sertifikacija pruža priliku za profesionalni razvoj i rast. Nastavnici koji steknu STEM sertifikaciju imaju mogućnost da se dalje razvijaju i napreduju u svojim karijerama, što im može otvoriti nove mogućnosti za napredak i povećanje plate.
  4. Povećana konkurentnost: Nastavnici koji poseduju diplomu bilo kog nivoa STEM sertifikacije su konkurentniji na tržištu rada. Poslodavci cene nastavnike koji su spremni da se dalje obrazuju i usavršavaju u svojim poljima, a STEM sertifikacija može dati nastavnicima prednost u odnosu na druge kandidate za posao.
  5. Povećana podrška: STEM sertifikacija može pomoći nastavnicima da se povežu sa drugim stručnjacima u STEM-u, steknu nove kontakte i razmene ideje i iskustva. To može biti posebno korisno za nastavnike koji rade u manjim školama ili u ruralnim područjima, gde nema mnogo mogućnosti za razmenu znanja i iskustva.

Da li postoje i zvanični podaci iz prakse da STEM sertifikacija daje dobre rezultate?

Da, naravno! Evo nekoliko primera iz prakse koji potvrđuju korist STEM sertifikacije za nastavnike:
  1. Prema istraživanju koje je sprovela organizacija National Math and Science Initiative, nastavnici matematike koji su završili STEM sertifikaciju su u proseku podigli broj učenika koji polažu napredni matematički test za 30%, dok su nastavnici koji nisu prošli sertifikaciju podigli broj za samo 4%.
  2. Učitelji iz ruralnih škola u Oklahomi koji su završili STEM sertifikaciju pokazali su značajno povećanje učeničkih postignuća u STEM predmetima. Prema podacima Oklahomske obrazovne fondacije, učenici čiji su učitelji prošli STEM sertifikaciju postigli su 50% više bodova na državnom testu u matematici u odnosu na učenike čiji učitelji nisu imali sertifikaciju.
  3. Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Stanford, nastavnici koji su prošli STEM sertifikaciju su bolje pripremljeni za podučavanje STEM predmeta i imaju više samopouzdanja u svoje sposobnosti. Takođe, pokazalo se da se učenici bolje snalaze u STEM predmetima kada su podučavani od strane nastavnika koji su prošli STEM sertifikaciju.
  4. U Velikoj Britaniji, vlada je pokrenula program STEM Sertifikacije za nastavnike kako bi podržala nastavnike da steknu veštine i znanja u STEM-u. Prema podacima Britanske akademije za nauku, nastavnici koji su prošli ovaj program pokazali su značajno poboljšanje u svojim sposobnostima da podučavaju STEM predmete, a to se odrazilo i na boljim postignućima učenika.
  5. U Finskoj, nastavnici koji su prošli STEM sertifikaciju su dobili priliku da se povežu sa drugim nastavnicima i stručnjacima u STEM-u. Ovo im je omogućilo da dele znanje i iskustva, razmenjuju ideje i unapređuju svoje veštine u podučavanju STEM predmeta.
  6. U Njemačkoj, STEM sertifikacija za nastavnike se sve više ceni od strane poslodavaca u obrazovnom sektoru. Nastavnici koji su stekli ovu sertifikaciju imaju veće šanse da se zaposle na prestižnijim i bolje plaćenim pozicijama u školama i univerzitetima.
  7. U Španiji, program STEM sertifikacije za nastavnike je doveo do značajnog povećanja broja nastavnika koji su spremni da podučavaju STEM predmete. Prema podacima Ministarstva obrazovanja u Španiji, broj nastavnika koji su završili STEM sertifikaciju je porastao za više od 50% u poslednjih nekoliko godina.

Priliku da se nastavnici na Zapadnom Balkanu sertifikuju u STEMu nudi jedino naš Obrazovni centar STEM!

Na Balkanu, jedini akreditovani STEM centar za sertifikaciju nastavnika je Obrazovni centar STEM.
Naš centar nudi program sertifikacije za nastavnike i obrazovne ustanove, i ima za cilj da pruži potrebne veštine i znanja u STEM-u, kao i da nastavnike upozna sa najnovijim metodama i praksama u ovim oblastima.
Program sertifikacije za nastavnike u Obrazovnom centru STEM se sastoji od 12 poglavlja uživo i onlajn obuka, traje tri meseca i omogućava sticanje veština u domenu STEM strategija, metodologije rada, pedagoškog pristupa, primene inkluzivne prakse u radu, pomoći pri onlajn i oflajn edukaciji i podučavanju.

Šta želimo da postignemo kroz naš program sertifikacije?

Želimo nastavnicima da damo mogućnost da se edukuju, razvijaju i napreduju u svojim karijerama, što im omogućava da budu bolje pripremljeni za izazove koje donosi savremeno obrazovanje i tržište rada. STEM sertifikacija za nastavnike u Obrazovnom centru STEM je takođe prilika za povezivanje sa drugim stručnjacima u STEM-u, razmenu znanja i iskustava, kao i stvaranje mreže koja može biti od velike koristi u daljem napretku – jer STEM je misija svakog od nas!

POGLEDAJTE PROGRAM SERTIFIKACIJE

Kroz STEM obrazovanje i podršku stručnjaka u STEM oblastima, možemo stvoriti generaciju učenika koji su spremni za izazove budućnosti, ali tako ćemo i doprineti razvoju društva na mnogim nivoima.
Slažete li se?
Ostavite komentar