Okean u učionici: Nastavnik Dragan i njegovi učenici na delu

Kako na zanimljiv način poučavati o morskom svetu?

U okviru Isidorinih dana, u školi u Šajkašu održan je ogledno-interdisciplinarni čas u odeljenju VI-2. Vođen idejom „European Schoolnet Academy“, nastavnik Dragan Srbulović se odlučio za temu „Dovedimo okeane u školu“.

„European Schoolnet Academy“ je mreža koja okuplja preko 30 evropskih ministarstava obrazovanja sa sedištem u Briselu. Kao neprofitna organizacija, njihov cilj je uvođenje inovacija u nastavu i učenje, podržavajući ministarstva, škole, nastavnike, istraživače i industrijske partnere.

Šta je bila ideja časa?

Vođeni misijom transformacije obrazovanja u digitalizovano društvo 21. veka, podržavaju obećavajuće inovativne prakse, dele dokaze o njihovom uticaju i podržavaju uvođenje savremenih metoda nastave i učenja za inkluzivno obrazovanje. Od osnivanja 1997. godine, „European Schoolnet Academy“ pomaže školama da postanu efikasne u pedagoškoj upotrebi tehnologije, opremajući i nastavnike i učenike potrebnim veštinama za uspeh u digitalnom društvu.

Nastavnik Dragan Srbulović se pridružio kursu „Bring The Ocean into Your School“ . Cilj projekta je uključivanje što većeg broja učenika, nastavnika i škola u aktivnosti koje će podići svest o značaju okeana, njihovoj zaštiti i održivom razvoju.

Na oglednom času, nastavnik je kroz radionicu podelio svoja saznanja sa učenicima. Istakao je značaj okeana i potrebu njihovog očuvanja. Kroz mnoge primere, učenici su se upoznali sa florom i faunom okeana i njihovim značajem za opstanak cele planete. Učenici su imali priliku da vide školjke, morske zvezde, puževe i korale, da ih dodiruju, crtaju i diskutuju o njima. Posebno zanimljiva bila im je priča o tome kako nastaju biseri u školjkama i farme školjki koje se koriste za tu svrhu.

Matematički ugao u biologiji

Materijali poput školjki i puževa su posmatrani i iz matematičkog ugla, analizirajući njihove oblike u kontekstu matematičkih pojmova. Kao primer je navedena školjka Nautilus puža, čiji oblik spada među najlepše spirale u prirodi, a sačinjena je od kvadrata čije su dužine jedni od Fibonačijevih brojeva.

Učenice sedmog razreda, članice matematičke sekcije, prikazale su dubine i površine okeana koristeći naučne stepene sa bazom 10.

Na času je spomenuta i petozračna simetrija koja se javlja kod nekih morskih zvezda, a prikazani su i ostaci posude pronađene u moru, čime je uspostavljena veza sa istorijom kroz priču o značaju morskih puteva u prošlosti. Takođe, učenicima je objašnjeno da su posude bile ukrašene različitim oblicima, što je dokaz razvijene umetnosti iz različitih perioda istorije ljudske civilizacije.

Povezivanjem nastave = povezuju se i znanja

Učenici su bili zadovoljni ovim nesvakidašnjim časom i metodama rada i nadaju se da će biti još ovakvih časova sa različitim temama. A mi im želimo da im svaki čas bude ovako zanimljiv!

Ostavite komentar