Učitelji kao eko-heroji: Tim učitelja organizovao fenomenalne eko-aktivnosti!

Škola iz Kragujevca primer odlične prakse!

Ponekad su najmanji koraci koje pravimo na putu prema boljem sutra ti koji najviše znače. Naši hrabri saradnici i divne kolege, učitelji drugog razreda iz Osnovne škole „Milutin i Draginja Todorović“ u Kragujevcu – Danijela Dimitrijević, Mira Božović, Snežana Đorđević, Ljiljana Kostić, Tanja Stanojković, Vesna Pavlović, Zoran Živanović, Aleksandra Čurović i Tijana Bajović, to su savršeno pokazali proslavljajući Dan planete Zemlje. 

Inspirisanje mladih da preuzmu ulogu čuvara naše planete je od najveće važnosti, a ovaj divni tim učitelja je svetu dao primer kako se to radi.

Kako je ekologija povezala 9 učitelja škole „Milutin i Draginja Todorović“?

Prateći predložene aktivnosti našeg Obrazovnog centra STEM i Mreže STEM zbornica za obeležavanje Dana planete Zemlje, ovi učitelji su razvili niz aktivnosti koje su u potpunosti obuhvatile značaj ekologije. Neka deca su posetila botaničku baštu i zasadila biljku – šarenolisnu božikovinu, simbol novog života i obnove. Ostali su se uključili u Eko-talent šou, gde su recitovali i pevali pesme i izradili prezentacije o postanku planete Zemlje, o važnosti njenog očuvanja, o faktorima koji štetno utiču na njeno zdravlje.

  • Bašta škole je pretvorena u „Zelenu baštu“, mesto gde su deca mogla da se upuste u sadnju različitih vrsta povrća i voća. Ova aktivnost je proširena na plan da se od plodova bašte naprave zdravi obroci, pružajući deci priliku da stvarno vide kako hrana dolazi od zemlje do stola.
  • Umetnost je takođe igrala važnu ulogu. Kroz eko-umetnost, deca su stvarala razne radove od recikliranih materijala, pokazujući da čak i ono što smatramo „otpadom“ može biti preobraženo u nešto lepo i korisno. Organizovana je izložba ovih radova, a učenici su bili oduševljeni rezultatima.
  • Kreativne radionice su omogućile deci da izrađuju divne radove posvećene našoj planeti i njenom očuvanju, dok je eko-igrica omogućila sakupljanje otpada i organizovanje takmičenja u razvrstavanju otpada u kontejnere za reciklažu.

Ovi učitelji i učenici su pokazali svima nama kako možemo biti aktivni čuvari naše planete. Svaka akcija koju preduzimamo, bez obzira koliko mala bila, može doprineti većem dobru. Ove aktivnosti su bile više od proslave Dana planete Zemlje – bile su podsetnik da svaki dan treba da bude Dan planete Zemlje.

Pogledajte kako su tekle eko-aktivnosti u školi „Milutin i Draginja Todorović“ OVDE.

Pročitajte celokupan izveštaj aktivnosti i pogledajte slike uhićene i srećne dece: pravih eko-heroja OVDE.

Šta nam je tim eko-učitelja poručilo?

Kolege Danijela Dimitrijević, Mira Božović, Snežana Đorđević, Ljiljana Kostić, Tanja Stanojković, Vesna Pavlović, Zoran Živanović, Aleksandra Čurović i Tijana Bajović, pravi su primer udruženih, svesnih eko-učitelja, koji razumeju važnost ekološkog obrazovanja, te podučavanja dece o očuvanja naše planete.

Njihov rad ne utiče samo na živote njihovih učenika, već šalje i snažnu poruku odraslima o važnosti ekologije i o tome kako svako od nas može da doprinese ekološkog homeostazi. Njihov entuzijazam i inovativni pristup podučavanju su pravo blago za naše obrazovne institucije i za širu zajednicu.

Njihov pristup nije samo usmeren na prenos informacija, već i na podsticanje kreativnosti, timskog rada, i kritičkog razmišljanja među učenicima. Iz ovog iskustva, deca ne samo da uče o ekologiji, već i stiču vredne životne veštine koje će im biti korisne u budućnosti.

Ovi učitelji su stvarno dokazali da nastava ne mora biti ograničena na četiri zida učionice, već može da obuhvati celokupno iskustvo koje oblikuje mlade umove i srca. Podstičući ljubav prema prirodi i očuvanju planete, oni su postavili temelje za buduće generacije koje će poštovati i čuvati našu Zemlju.

Hvala vam, učitelji, na vašem neprocenjivom radu i predanosti. Vaš doprinos ne samo da menja živote vaših učenika, već oblikuje budućnost naše planete. Nastavite sa sjajnim radom!

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar