Učiteljica Snežana inspiriše mlade „STEM partnere“ kroz zanimljive eksperimente

Divni primeri STEM pristupa

Učiteljica Snežana Milovac iz Osnovne škole „Miroslav Antić“ u Futogu i članica naše Mreže “STEM zbornica”, pronašla je inovativan i zanimljiv način da učenicima približi STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjering i matematika). Njene zanimljive aktivnosti i eksperimenti podstiču decu da istražuju, sarađuju i razvijaju svoje veštine, dok se istovremeno zabavljaju i uče. 

U ovom blogu ćemo istražiti kako učiteljica Snežana inspiriše mlade „STEM partnere“ da se zaljube u nauku i tehnologiju.

Snežanini đaci su primer izvrsnog STEM pristupa

Deca u Snežaninom razredu sebe nazivaju „STEM partnerima“, što pokazuje koliko su posvećeni i uzbuđeni zbog STEM eksperimenata i aktivnosti koje zajedno sprovode. Učenici su toliko zainteresovani da istražuju nauku, da je za njih STEM mnogo više od školskog časa, što potvrđuju i čestim vanškolskim okupljanjima u kojima se sastaju kako bi realizovali eksperimente i učili jedni od drugih.

Jedna od najzanimljivijih aktivnosti koju Snežana koristi u nastavi je „Baci kockicu i pronađi vežbicu“. U ovoj igri, deca bacaju kockicu i na osnovu broja koji dobiju, izvode određeni eksperiment. Zadatak za pokazivače je da se potrude da svi učenici urade eksperiment kao oni. Tako deca imaju priliku da jedni drugima pokažu eksperimente, što podstiče njihovu saradnju, razumevanje i veštine prezentovanja.

Snežana ima poseban pristup učenju koji podrazumeva praktične eksperimente i istraživanje. Njene aktivnosti omogućavaju deci da koriste svoje ruke i umove kako bi razumeli različite naučne koncepte i principe. Na primer, deca u njenom razredu umeju svojim rečima da objasne šta je opruga, što pokazuje koliko su naučili kroz praktične aktivnosti.

STEM pristup je više od učenja, to je model vršnjačkog podsticanja

Učiteljica Snežana kroz svoj rad i časove pokazuje kako se fokus na decu i njihove potrebe može postići kroz interakciju, interesantne aktivnosti i praktične eksperimente. Njen pristup stvara dinamično i podsticajno okruženje u kojem deca otkrivaju radost učenja i rasta.

Nastavnici poput Snežane Milovac igraju ključnu ulogu u razvoju budućih generacija stručnjaka u STEM oblastima. Njihov trud i posvećenost oblikovanju kreativnih i interaktivnih nastavnih metoda doprinose stvaranju novih talenata i lidera u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici.

Takođe, ovakvim pristupom se jasno pokazuje kako se STEM oblasti mogu učiniti zanimljivim, pristupačnim i inspirativnim za mlade „STEM partnere“. Njen uspeh u podsticanju učenika na aktivno učenje, istraživanje i razvoj veština služi kao primer i svim drugim nastavnicima koji žele da unaprede svoj pristup obrazovanju i stvore pozitivno okruženje za učenje – jer ništa nije nemoguće kad je tu STEM.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar