Za nastavnike matematike: 5 Google Drive dodataka za lakše podučavanje matematike u onlajn okruženju

 Izdvajamo za vas 5 matematičkih dodataka za Google Drive, koji će vam značajno olakšati podučavanje matematike u onlajn ili hibridnoj nastavi. Reč je o dodacima koji su dostupni u Google Workspace prodavnici i možete ih skinuti za veb upotrebu.

MathType

Pomoću ovog dodatka nastavnicima se pruža mogućnost da ručno napisanu formulu prevedu u digitalnu jednačinu, koju nadalje mogu koristiti za unošenje u Google prezentacije i dokumenta.

Ovaj dodatak je primenljiv i za nastavnike hemije jer omogućava i ispisivanje hemijskih formula i jednačina.

 

Hypatia Create

Ovaj alat značajno može pomoći nastavnicima tokom procesa ocenjivanja, ali i pripreme nastavnih materijala. Dodatak omogućava lako umetanje i uređivanje matematičkih jednačina.  Kreiran je u vidu editora u okviru kog se mogu nalepiti i prekopirati formule, a zatim i dalje prenositi u Google dokumente.

Važno je istaći da ovaj alat pored mogućnosti za editovanjem matematičkih jednačina i formula, može i kreirati iste, pomoću LaText komande.

Auto-LaTeX Equations

Auto-LaTeX Equations alat omogućava pretvaranje LaText jednačine u slike. Ovaj dodatak olakšava pripremu nastavnih materijala dajući nastavnicima mogućnost da ukucaju jednačine direktno u dokumente, uklanjanju prikaz jednačina i direktno rade u Google dokumentima.

Kad je reč o slicama koje nastaju pomoću ovog dodatka, one se uvek prikazuju u najvišem kvalitetu i mogu se modifikovati po potrebi, što se odnosi na određivanje veličine kako bi se prikazane slike podudarale sa veličinom fonta jednačine. Isto tako, može se veličina i menjati da bi bili manji ili veći od originalne veličine fonta.

TeX equation editor

Reč je o dodatku koji poseduje slične osobine kao i prethodno navedeni. Omogućava nastavnicima da uređuju matematičke nastavne materijale pružajući im šansu za pisanje jednačina i matematičkih izraza.Takođe, omogućava i prikazivanje TeX (ili LaTeX) koda u realnom vremenu, što služi za lako prevođenje jednačina u slike.

Dodatak izrađuje kod za direktno ugrađivanje jednačina u HTML veb stranice, forume ili blogove i ima široku primenu u prikazivanju složenih formula na veb stranicama vezanim za nastavu matematike.

Math Equations

Nastavnicima ovaj dodatak omogućavaju da prevode jezike sloga u slike kako bi ih nadalje koristili za pripremu prezentacije. Pored toga, dodatak omogućava i unošenje promena same slike i ponovno otpremanja u Google prezentaciju.

Podržani jezici ovog dodatka su: Latex, AsciiMath i MathML.

 

Izvor odabranih dodataka dostupan je ovde.


  Vaš imejl:

  Komentari
  • Ivanka

   Uglavnom kombinujem Google alate, ali učenicima se dosta dopao i Pixton alat.

   Reply
  • Magdalena

   Zoom, Edpuzzle, Kahoot – uspevam časove hemije dobro da isplaniram sa ovima alatima.

   Reply
  Ostavite komentar

  Придружите се заједници од више од 15.000 наставника .

  СТЕМ је за свакога!

  Bravo! Uspešno ste se prijavili.

  Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

  STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.