Za nastavnike matematike: 5 Google Drive dodataka za lakše podučavanje matematike u onlajn okruženju

 Izdvajamo za vas 5 matematičkih dodataka za Google Drive, koji će vam značajno olakšati podučavanje matematike u onlajn ili hibridnoj nastavi. Reč je o dodacima koji su dostupni u Google Workspace prodavnici i možete ih skinuti za veb upotrebu.

MathType

Pomoću ovog dodatka nastavnicima se pruža mogućnost da ručno napisanu formulu prevedu u digitalnu jednačinu, koju nadalje mogu koristiti za unošenje u Google prezentacije i dokumenta.

Ovaj dodatak je primenljiv i za nastavnike hemije jer omogućava i ispisivanje hemijskih formula i jednačina.

 

Hypatia Create

Ovaj alat značajno može pomoći nastavnicima tokom procesa ocenjivanja, ali i pripreme nastavnih materijala. Dodatak omogućava lako umetanje i uređivanje matematičkih jednačina.  Kreiran je u vidu editora u okviru kog se mogu nalepiti i prekopirati formule, a zatim i dalje prenositi u Google dokumente.

Važno je istaći da ovaj alat pored mogućnosti za editovanjem matematičkih jednačina i formula, može i kreirati iste, pomoću LaText komande.

Auto-LaTeX Equations

Auto-LaTeX Equations alat omogućava pretvaranje LaText jednačine u slike. Ovaj dodatak olakšava pripremu nastavnih materijala dajući nastavnicima mogućnost da ukucaju jednačine direktno u dokumente, uklanjanju prikaz jednačina i direktno rade u Google dokumentima.

Kad je reč o slicama koje nastaju pomoću ovog dodatka, one se uvek prikazuju u najvišem kvalitetu i mogu se modifikovati po potrebi, što se odnosi na određivanje veličine kako bi se prikazane slike podudarale sa veličinom fonta jednačine. Isto tako, može se veličina i menjati da bi bili manji ili veći od originalne veličine fonta.

TeX equation editor

Reč je o dodatku koji poseduje slične osobine kao i prethodno navedeni. Omogućava nastavnicima da uređuju matematičke nastavne materijale pružajući im šansu za pisanje jednačina i matematičkih izraza.Takođe, omogućava i prikazivanje TeX (ili LaTeX) koda u realnom vremenu, što služi za lako prevođenje jednačina u slike.

Dodatak izrađuje kod za direktno ugrađivanje jednačina u HTML veb stranice, forume ili blogove i ima široku primenu u prikazivanju složenih formula na veb stranicama vezanim za nastavu matematike.

Math Equations

Nastavnicima ovaj dodatak omogućavaju da prevode jezike sloga u slike kako bi ih nadalje koristili za pripremu prezentacije. Pored toga, dodatak omogućava i unošenje promena same slike i ponovno otpremanja u Google prezentaciju.

Podržani jezici ovog dodatka su: Latex, AsciiMath i MathML.

 

Izvor odabranih dodataka dostupan je ovde.


    Vaš imejl:

    Komentari
    • Ivanka

      Uglavnom kombinujem Google alate, ali učenicima se dosta dopao i Pixton alat.

      Reply
    • Magdalena

      Zoom, Edpuzzle, Kahoot – uspevam časove hemije dobro da isplaniram sa ovima alatima.

      Reply
    Ostavite komentar