5 eksperimenata sa kokicama: Naučna poslastica koju svi volimo!

Povežimo nauku i kokice i uživajmo učeći!

Da li tražite zabavnu i edukativnu aktivnost sa decom? Da li želite da budete kreativni dok pripremate omiljenu poslasticu? Onda ne tražite dalje! Imamo ideje! 😀

Pokazaćemo vam kako da kokice pretvorite u naučni eksperiment. Od pravljenja sopstvenih eksplozija, do uzgoja bakterija u Petrijevim posudama, ovi eksperimenti sa kokicama će sigurno biti nezaboravno iskustvo za sve! Zato se pripremite – vreme je da istražite svet nauke o kokicama!

Uvod u eksperimente nauke o kokicama

Naučni eksperimenti sa kokicama su zabavan i zanimljiv način da istražite naučne koncepte uz ukusnu poslasticu. Sve ima veze sa pritiskom i sastavom zrna kokica.

Kokice se sastoje od male količine vode unutar tvrde spoljašnje ljuske. Kada se zagreje, pritisak se povećava sve dok zrno ne iskoči. Ovaj isti fenomen se može koristiti za istraživanje različitih naučnih koncepata.

Od težine, zapremine, fizičke promene do istraživanja matematičkih koncepata, naučni eksperimenti sa kokicama nude beskrajne mogućnosti. Za učenike osnovnih i srednjih škola, naučni eksperimenti sa kokicama pružaju privlačan i ukusan način da uče o nauci.

Eksperiment 1: Istraživanje težine uz kokice

Naučni eksperimenti sa kokicama mogu biti zabavan način za učenike da istraže težinu i gustinu. U ovoj aktivnosti učenici mogu da izmere kokice i da uporede koliko su teške pre i posle iskakanja.

Da biste uradili ovaj eksperiment, stavite veliku posudu na vagu i tarirajte je. Sipajte kokice u činiju i zabeležite težinu. Dan ranije, pustite decu da istražuju zrna kukuruza kako bi se upoznali sa njima kada dođe vreme za sprovođenje eksperimenta.

Eksperiment 2: Istraživanje kako različiti tretmani utiču na zrna kokica

U ovom eksperimentu možete istražiti kako različiti tretmani utiču na zrna kokica. Ispitajte kako nivo vlage, temperatura i okruženje igraju ulogu u performansama kokica. Takođe ćete posmatrati praktično tri različita hibrida kokica uzgajanih u tri različita okruženja da vidite kako se ponašaju drugačije. Stavite ih u učionicu, u hladnu prostoriju, u zagrejanu prostoriju.

Konačno, istražite senzorni eksperiment sa povezom na očima kako bismo testirali razliku u ukusu između kokica koje se uzgajaju u različitim klimatskim uslovima.

Eksperiment 3: Senzorni eksperiment sa povezom preko očiju sa kokicama

Naučni eksperimenti sa kokicama su odličan način da se deca zainteresuju za nauku. U ovom senzornom eksperimentu sa povezom preko očiju, učenici mogu da istražuju čulo mirisa i ukusa uz kokice.

Cilj ovog eksperimenta je da se otkrije koju marku kokica ljudi najviše vole.😀

  • Da biste to uradili, moraćete da napravite seriju kokica, zavežite svojim učenicima oči i naterate ih da slušaju zvuk pucanja.
  • Takođe ih treba podsticati da pomirišu i probaju kokice kako bi videli da li mogu da razlikuju brendove.

Ovaj eksperiment je odličan način da istražite čula dok učite o nauci!

Eksperiment 4: Istraživanje obima uz slane kokice

Kokice se takođe mogu koristiti za istraživanje volumena. Eksperiment je odličan način i da naučite o zapremini.

U ovom eksperimentu, učenici mere određenu količinu kokica, a zatim ih sipaju u mernu šolju kako bi izmerili zapreminu kokica. Zatim sipaju kokice u činiju, dodaju mleko i kašikom izmere zapreminu mešavine kokica i mleka.

Ovaj eksperiment je odličan način za učenike i da vežbaju brojanje i merenje. Napravimo matematiku zabavnom. 😀

Eksperiment 5: Istraživanje fizičkih promena uz kokice

Hajde da pogledamo kako da istražimo fizičku promenu uz pomoć kokica.

Fizička promena se dešava kada supstanca promeni svoja fizička svojstva, kao što su oblik, veličina ili stanje.

Toplota je jedan od najčešćih uzroka fizičkih promena i ono što se dešava kada se kokice ispucaju. Zato, kada se zrno kokice zagreje, vlaga u njemu se pretvara u paru i širi jezgro dok ne iskoči. Ovo je fizička promena jer je zrno kokica prešlo iz tvrdog, suvog zrna u pahuljasto ispucano parče kokica!

Da biste ovo dalje istražili, možete da sprovedete eksperiment da vidite kako različiti tretmani utiču na broj jezgara koje iskoči.

Zar nauka nije čarobna, niste ni bili svesni koliko je nauke u kokicama. 😀

Ukoliko želite još sjajnih ideja, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

 

Ostavite komentar