Marshmallow toranj: Testirajte inženjerske veštine učenika!

Kako se pravi Marshmallow toranj?

Da li ste znali da su prve zgrade neboderi građene još 300-te godine pre nove ere!

Krajnje je vreme da i naši učenici steknu inženjerske veštine! A kako učenje učiniti zabavnim i interesantnim nego pomoću Marshmallow-a!

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

  • špagete ili čačkalice
  • Marshmallow

Kako se sprovodi eksperiment?

Počnite sa jakom bazom. Kula od Marshmallov-a je jaka samo onoliko koliko je čvrsta njena osnova, pa obavezno počnite sa čvrstom bazom. Ovo se može postići korišćenjem velikih Marshmallov-a ili slaganjem manjih Marshmallov-a u formaciju piramide. Kada imate svoju bazu, vreme je da počnete da gradite.

Obavezno napravite stabilnu strukturu postavljanjem Marshmallovs-a u simetričnu šaru. Koristite gravitaciju u svoju korist!

Težina Marshmallov-a zapravo može pomoći u stabilizaciji strukture, tako da se nemojte plašiti da ih složite visoko. Ali pazite – važno je da struktura bude jednostavna.

Što je dizajn složeniji, veća je verovatnoća da će se srušiti. Dakle, držite se jednostavnog dizajna i sigurno će vaš toranj stajati visoko i stabilno.

Šta je važno uočiti tokom ovog eksperimenta?

Kroz ovaj eksperiment ćete otkriti da najefikasnije kule imaju široke, čvrste osnove, koriste kraće komade testenine/čačkalica i koriste trouglove i piramide kao potporne strukture. Trouglovi su odlična struktura za pravljenje, jer su oni jedini oblik gde ne možete promeniti uglove koje prave stranice bez promene dužine stranica. To ih čini veoma čvrstim i sposobnim da dobro podrže stvari. Široka osnova daje tornju veliku stabilnost i omogućava bolju raspodelu težine.

Preostaje vam da probate, zabavite se i budite kreativni! 😀

Ukoliko želite još sjajnih ideja, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar