Prirodni barometar: Pitajmo šišarke kakva je vlažnost napolju

Vlažnost vazduha predstavlja količinu vodene pare u atmosferi i jedan od najvažnijih klimatskih elemenata.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

  • borove šišarke (najmanje dve),
  • staklena posuda,
  • vruća voda,
  • hladna voda i
  • pinceta (opciono).

Kako se sprovodi eksperiment?

Ukoliko napolju pada kiša – to je sjajno vreme za sprovođenje ovog eksperimenta, i odlična prilika da se poveže nauka i svet oko nas. Sve što vam je potrebno je da jednu (ili više ako imate) šišarki ostavite napolju, a jednu (ili više) ostavite unutra da biste uočili razliku. Ukoliko nema kiše, dovoljno je da u jednu staklenu posudu sipate vodu i eksperiment može da počne.

Predlažemo da u jednu posudu stavite hladnu, a u drugu vruću vodu da biste uočili kako se šišarke ponašaju. Da biste sagledali promene, pincetom izvadite šišarku iz vode i promatrajte šta se promenilo. Vrlo brzo ćete uočiti da se šišarke u vlažnoj sredini skupe, i to brže u hladnoj nego u toploj vodi.

Šta nauka kaže?

Otvaranje i zatvaranje šišarki je odbrambeni mehanizam, kojim šišarke štite seme i tako obezbeđuju najbolje šanse za produžetak vrste. Kada je toplo i suvo otvaraju se ljuspe šišarki da bi oslobodilo seme, dok kad je vlažno ili hladno, ljuspe se zatvaraju, da bi sprečile širenje semena na kratke razdaljine.

Ako se pitate kako kapi kiše ne dođu do semena i kad su ljuspe zatvorene – odgovor leži u postojanju najpre spiralno raspoređenih zaštitnih ljuspi (brakteja), a zatim i plodnih ljuspi (megasporofili), a na kojima se razvijaju semeni zameci ili makrosporangije.


    Vaš imejl:

    Ostavite komentar