Za hemiju: Simulacije, laboratorijske vežbe, onlajn kursevi i tutorijali

Na sajtu ChemCollective može se naći mnoštvo interesantnih simulacija, laboratorijskih vežbi, onlajn kurseva, vizualizacija na molekularnom nivou, kao i tutorijala primenljivih u nastavi hemije osnovnih i srednjih škola.

Šta vas sve očekuje na sajtu ChemCollective?

Resursi dostupni na sajtu ChemCollective mogu se koristiti kao glavno ili dopunsko nastavno sredstvo tokom procesa obrade nastavnog gradiva, ali i za vežbanje, kao i izradu domaćih zadataka koji uključuju istraživački rad i angažovanje. Svi dostupni materijali sa sajta prilagođeni su za pojedince ili timove. Takođe, mogu se koristiti za podučavanje nastave hemije u učionici ili tokom onlajn, odnosno hibridne nastave.

Interesantno je napomenuti da se mogu naći kompletni programi za onlajn podučavanje hemije, u okviru kojih svaki modul uključuje kratke  tekstualne lekcije, interaktivno obrađene primere, radne probleme na instrukcijama za istraživanje i procene. Sveobuhvatan pristup podučavanju hemije na ovaj način integriše sijaset komponenti koje kreiraju učenicima interaktivno iskustvo učenja i usvajanja gradiva kroz istraživanje i konkretne aktivnosti.

Za učenike su najinteresantniji laboratorijske vežbe koje verno predstavljaju celokupan tok hemijskih eksperimenata, što podrazumeva da učenici znaju elemente eksperimenta, materijale, način rada, uslove realizacije eksperimenata, kao i predviđanja rezultata.

Koje su glavne prednosti korišćenja resursa na sajtu ChemCollective?

Pored toga što nastavnicima značajno olakšavaju pripremu i planiranje nastave, materijali dostupni na sajtu, odnosno različiti simulacijski programi i kursevi pruža precizne podatke o uspešnosti rada i usvajanja gradiva, koje nastavnici mogu koristiti za prilagođavanje svojih uputstava potrebama učenika, ali i njihovo ocenjivanje.

Korišćenjem ChemCollective resursa učenici razumeju koncepte hemije u kontekstu stvarnih scenarija, istovremeno uključuju primenu znanja potrebnih za simuliranje vežbi i sprovođenje aktivnosti u okviru virtuelne laboratorije, što značajno jača i njihovu motivaciju za eksperimentalni rad, ali i sprovođenje istraživanja u oblasti hemije.

Ono što je dodatna prednost ovih materijala je što učenicima daje ogromnu slobodu u sprovođenju eksperimenata, stavljajući ih tako u ulogu pravih naučnika koji mogu sami da osmisle i izvedu sopstvene eksperimente. Uloga nastavnika je ogromna u ovakvom nastavnom pristupu, jer jačanja kompetencije učenika da pripreme eksperimentalne postupke pa čak i izmisle svoje.

ChemCollective je odličan alat da se zavoli hemija!


  Vaš imejl:

  Ostavite komentar

  Придружите се заједници од више од 15.000 наставника .

  СТЕМ је за свакога!

  Bravo! Uspešno ste se prijavili.

  Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

  STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.