Naš podsticaj, a učenički uspesi: Upoznajte školu koja sprovodi STEM

Kako je STEM ušao u učionice?

Da je STEM mnogo više od sprovođenja eksperimenata pokazuju zaposleni i učenici OŠ „Svetozar Marković“ iz Vranja, koji su kroz zajednički rad, druženje, istraživanje i projektne aktivnosti, promenili pristup nauci i u školu doneli zabavu učenja!

Kroz zanimljivu priču nastavnice fizike, Ivane Stamenković, donosimo vam delić aktivnosti koje ova škola sprovodi.

Ideja o STEMu, aktivnom pristupu i eksperimentalnom modelu rada, rodila se kao promotivni dan OŠ „Svetozar Marković“, pod nazivom „5+ dan“, a koji se organizovao čak deseti put u ovoj školi. Cilj ove manifestacije je promovisanje škole, kao i upoznavanje budućih đaka sa školom. Međutim, to nije bila promocija – to je bilo nezaboravno druženje dece, nastavnika i roditelja.

Kako pripremiti dete za školu – STEM radionica za roditelje

Osnaženi idejom da STEM postane fokus njihovog rada, sprovodili su nekoliko projekata koji su jačali ekološke i inženjerske kompetencije i nastavnika i učenika, sa posebnim fokusom na radionice predviđene za roditelje, na kojima su umesto teorije rešili da predstavljaju eksperimente. Zar to nije škola kakvu svi želimo? 😀

STEM nije zabava, već ozbiljni rezultati

Da je u ovoj školi jačanje STEM kompetencija važna misija, govori i činjenica što se OŠ „Svetozar Marković“ iz Vranja nalazi kao jedan od pet učesnika projekta „Obrazovanje za društvene inovacije“ u sklopu Erasmus + programa „ChangeShapingSchools“.

Takođe, učenici ove škole, STEM kreativci koji sa uzbuđenjem sprovode eksperimente, nosioci su i ponosnih takmičarskih diploma. Učenici, Branislav Đorđević i Janja Kostić, su osvojili prva mesta i na opštinskom i na okružnom nivou takmičenja iz fizike. Bravo sa nastavnicu Ivanu koja je pronašla način kako da nauku učini jasnom, vidljivom i razumljivom!

A kako je to uspela, hajde da čujemo:

„Školi „Svetozar Marković“ pripada istaknuto mesto u vršenju prosvetne i kulturne misije u našem gradu, jer je u punom smislu reči žarište oko koga se okupljaju mladi gde stiču znanje i vaspitanje, ali i kompetencije za 21. vek.

Upravo to je ono što me je ohrabrilo da malo istražujem i unapredim svoju nastavnu praksu. Putem interneta sam i saznala za STEM metodologiju koja mi je odmah postala bliska. Mislim da je upravo to ono što mi je nedostajalo mojoj nastavnoj praksi, da uvedem učenike u svet zanimljivih aktivnosti i eksperimentisanja. Zauzvrat dobijam radosna lica svojih učenika, puno entuzijazma i radoznalosti koja rezultuje zanimljivim i dinamičnim časovima fizike koji se pamte. Posebno mi je drago što uviđam da se naročito ističu svojim zalaganjem, ne učenici koji su odlični, već učenici koji se do tada bili na neki način manje zainteresovani.

Kroz ideje i eksperimente postižem ishode nastave i kod učenika razvijam timski duh i saradnju na visokom nivou što je itekako velika prednost. Upravo fizika je prava nauka kojoj STEM koncept omogućuje da učenici proniknu logiku pojava oko nas, shvate njihovu povezanost i uzajamno delovanje. Imperativ mi je da moji učenici steknu kritičko mišljenje, radoznalost, ali i tehnički način razmišljanja, a samim tim steknu kompetencije koje će im biti potrebne za ceo život.

Svakodnevno se spremamo za nove izazove, istražujemo, razmišljamo, učimo i u svemu tome pomoć Obrazovnog centra STEM i mreže STEM zbornica nam je veoma dragocena. Vaša misija je i moja misija. Vaše obuke, prilozi, eksperimenti su moja obavezna literatura. Učimo i napredujemo zajedno.

Izražavam vam svoju veliku zahvalnost i želim vam da i dalje širite pozitivnu energiju čineći, zaista nauku zanimljivim, čarobnom i dostupnom svima“, ističe nastavnica fizike, Ivana Stamenković.

Ostaje nam da zaključimo:

Širimo STEM kulturu u učionici i pravimo učenike stvaraocima 21. veka!

Ne propustite naše naredne događaje, obuke i radionice. Pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnim pozivima i STEM vestima.

Ostavite komentar