Nastavnica Vesna povezuje poeziju i nauku kao zanimljiv pristup

Učenje fotosinteze kroz poeziju

Nastavnica Vesna Petrović iz izdvojenog odeljenja u Bratiševcu, Babušnica, pronašla je jedinstven način da nauči svoje učenike o složenom procesu fotosinteze – kroz poeziju. Kroz ovakav pristup učenju, ona podstiče kreativnost, razumevanje i entuzijazam kod svojih učenika. 

U ovom blogu, istražujemo značaj ovog inovativnog pristupa učenju i otkrivamo kako nastavnica Vesna koristi pesmu da objasni naučne koncepte.

Kako se kroz poeziju dolazi do znanja?

Nastavnica Vesna zajedno sa svojim učenicima napisala je zanimljivu pesmu o fotosintezi, procesu koji omogućava biljkama da pretvore svetlost u hranljive materije. Kroz ovu pesmu, deca mogu bolje razumeti složene koncepte i procese koji se odvijaju u prirodi, ali i razviti svoju kreativnost i ljubav prema poeziji.

Ovaj inovativni pristup učenju ima mnoge prednosti, a jedna od najvažnijih je povezivanje različitih oblasti znanja, kao što su nauka i umetnost. Kroz pesmu, deca mogu lakše zapamtiti i razumeti naučne pojmove, dok istovremeno razvijaju svoj jezički izražaj i kreativno razmišljanje.

Pored toga, ovakav pristup učenju podstiče učenike da aktivno učestvuju u nastavi, sarađuju sa svojim vršnjacima i izraze svoje ideje i misli na jedinstven način. 

Naučna poezija Vesninih đaka

Da su šume pluća naše planete,

uči u školi svako dete.

A, kako se O 2, tj. kiseonik stvara?

To je priča stara….

Čašica sunčeve svetlosti,

malo CO 2 se doda,

a, naravno, potrebna je i voda.

Sve se pomeša i zakuva u listovima

uz pomoć zelenog hlorofila.

Svetlosna energija se u hemijsku pretvara,

i, onda, čuva u vidu molekula šećera.

Šume su nam site i raspevane,

na sve strane šire zelene grane.

Što su naša pluća sada zdrava,

za čist vazduh, fotosintezi hvala!

Benefiti primene umetnosti u STEM pristup i poučavanje nauke

Kroz kreativan pristup, kao što je pisanje pesme o fotosintezi, može se olakšati razumevanje složenih naučnih koncepta i procesa, ujedno na ovaj način deca razvijaju svoju kreativnost, komunikacijske veštine i sposobnost da povezuju različite oblasti znanja.

Ovaj inovativni način učenja služi kao primer drugim nastavnicima koji žele unaprediti svoje metode podučavanja i podstaknuti učenike na aktivno učestvovanje, istraživanje i razumevanje naučnih koncepta. Kroz pesmu o fotosintezi, pokazuje se da se nauka i umetnost mogu uspešno spojiti kako bi se kreiralo zanimljivo i motivišuće okruženje za učenje.

Osim što pomaže učenicima da bolje razumeju fotosintezu, ovakav pristup učenju takođe priprema decu za buduće izazove u obrazovanju i profesionalnom životu. Razvijanje kreativnosti, kritičkog razmišljanja i sposobnosti rešavanja problema kroz kombinaciju nauke i umetnosti čini učenike fleksibilnijim i prilagodljivijim u različitim situacijama.

Nastavnici poput Vesne Petrović igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti obrazovanja, podstičući svoje učenike da istražuju, stvaraju i razumeju svet oko sebe na svoj način. Njena posvećenost kreativnom i inovativnom pristupu učenju služi kao inspiracija i primer za druge nastavnike koji žele da unaprede svoje metode i pruže učenicima jedinstveno i podsticajno iskustvo učenja.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Komentari
  • Slađana

    Pesma je divna i pruža znanje o fotosintezi na veoma zanimljiv način. Svako ko pročita pesmu, naučiće o ovoj pojavi veoma lako. Nauka i umetnost su neraskidivo povezane oblasti, a ovakvi primeri i učitelji ih povezuju u praksi na najranijem dečjem uzrastu. Ova pesma je resurs koji treba koristiti na času kada se govori o biljkama, ali i kao inspiraciju za kreativno izražavanje na različite naučne teme.

    Reply
Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.