STEM radionice kao važne vannastavne aktivnosti: Primer nastavnice Danice

Kad se male ruke slože, sve se može!

STEM sekcija kao vannastavna aktivnost okuplja učenike zainteresovane za nauku bez obzira na školski uspeh i postignuća iz prirodnih predmeta. STEM je skraćenica od nekoliko disciplina: Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika). STEM obrazovanje ima za cilj da objedini sva ova znanja i veštine kako bi učenici stekli funkcionalno obrazovanje rešavanjem realnih problema iz okruženja. Ideja After School STEM radionica je da kroz igru uvede učenike u svet nauke, tehnike, inženjerstva i matematike.

Radionice razvijaju intelektualni razvoj, logičko i analitičko razmišljanje kao i 4K osobine potrebne za 21. vek (kreativnost, komunikacija, saradnja i kritičko mišljenje). Koordinator sekcije je nastavnica biologije Danica Pušković.

Klub kroz brojke i logotip

Idejno rešenje za logo sekcije osmislila je Marija Mijić, učenica 5-1 odeljenja, a grafički ga oblikovala mentorka sekcije, nastavnica biologije, koristeći „Canva Web 2.0“ alat.

STEM sekcija „Vulkan“ broji 24 aktivna člana od 5. do 8. razreda. Tokom školske godine realizovano je 22 časa, a izvedeno je 13 eksperimenata, uključujući kućni vulkan, izolovanje DNK iz banane, tajnu poruku prijatelju, taj nezamenjivi slajm, nenjutnovsku tečnost, kvasac je živ, kristalno drvo, duvanje unazad, matematičko drvo, meduze su besmrtne i uvek ćute, domaće boje, hranilice za ptice, i eksperiment šta ima više vitamina C – limun ili pomorandža.

Ideje za ove eksperimente možete naći na našim obukama.

Realizovane su četiri aktivnosti (radionica „STEM naučni izazov“, novogodišnje oslikavanje, medijsko predstavljanje aktivnosti za dečju emisiju „Dobro jutro lenjivci“, sadnja cveća) i dva projekta „Dan pčela 2023“ i „Mali naučnici za novo doba“.

Naučni izazovi i aktivnosti

Cilj kluba je da poveća zainteresovanost učenika za nauku i razvije njihove sposobnosti uz obrazovnu strategiju: učenje + igra + uživanje + motivacija koja doprinosi interdisciplinarnom učenju nauke i njenom povezivanju sa tehnologijom i inženjerstvom uz razvijanje praktičnih veština. Ovo je uspešno ostvareno kroz niz aktivnosti i dva projekta, „Dan pčela“ i „Mali naučnici za novo doba“.

Radionica „STEM naučni izazov“, pokazala je koliko su učenici samostalni u izvođenju eksperimenata, kako primenjuju razne tehnike i materijale na nov i neuobičajen način, posmatraju i uočavaju svet oko sebe iz naučne perspektive, prikupljaju informacije na internetu, eksperimentišu i razvijaju kreativnost, upoređuju, analiziraju i procenjuju sopstveni rad i radove drugih. Posebno se ističe kolektivni duh i želja da naučeno podele sa vršnjacima iz škole.

Aktivnim učešćem u klubu učenici su razvili mnoge međupredmetne kompetencije: kompetenciju za učenje, rešavanje problema, digitalnu kompetenciju, rad sa podacima i informacijama, komunikaciju i saradnju.

Projekti i saradnje

Članovi kluba su učestvovali u novogodišnjem uređenju školskog prostora. Oslikavali su prozore novogodišnjim motivima po izboru pred kamerama ekipe RTV za dečju emisiju „Dobro jutro lenjivci“. Napravili su novogodišnje čestitke i okitili jelku u kabinetu za biologiju.

Učenici petog razreda Marija Mijić, Jovana Kuželka, Milana Sladojević, Dunja Savanović i Marko Piljić, članovi sekcije, obeležili su međunarodni Dan pčela, 20. maja, zajedno sa drugarima iz OŠ „Jovan Popović“ iz Suseka kroz projektnu aktivnost. Online timskim radom koristeći „Canva Web 2.0“ alat za grafički dizajn izradili su zajedničku prezentaciju i kviz na temu pčela. Projektni timovi su svoj rad prezentovali odeljenju na času biologije. Mentori projekta bile su nastavnice biologije Danica Pušković iz OŠ „22. avgust“ iz Bukovca i Marijana Milutin iz OŠ „Jovan Popović“ iz Suseka.

Linkovi za prezentaciju i kviz:

Link ka filmu:

Među brojnim aktivnostima koje sprovode učenici, mentori i koodinator ovog kluba, važno je istaći da vredno rade i na uređenju svog radnog prostora. Otuda, učenici su svojim trudom uredili kabinet za biologiju, a zatim su se okupili da pogledaju film „Mali naučnici za novo doba“ i proslave godinu punu uspeha uz zasluženo posluženje.

Bravo za STEM aktiviste i njihov nastavničko – mentorski tim!

Ostavite komentar