Učiteljica Slađana uvela nauku u učionicu i oduševila učenike: Zašto je nauka važna?

Upoznajmo nauku u učionici

Da je nauci i eksperimentima mesto u učionici najbolje svedoče uspešni primeri iz nastavničke prakse. Donosimo iskustvo učiteljice Slađane Marković Štetek, iz Osnovne škole “ Ivan Milutinović”, koja se nalazi  u Subotici.

Slađana ima 10 godina iskustva u poučavanju, i bezbroj sjajnih časova koje pamti i s radošću prepričava. Međutim, postavši član STEM zajednice i priključivši se aktivnostima Mreže nastavnika STEM zbornica i Obrazovnog centra STEM, Slađana je napravila značajan iskorak u svom pedagoškom pristupu – uvela je nauku i eksperimente u učionicu!

Šta je učiteljica Slađana postigla uvođenjem eksperimenata?

Često se čuje mit – da je nauka samo za starije učenike i da je teška i nerazumljiva. Nije retko ni čuti da su eksperimenti samo za nastavnike prirodnih predmeta. Međutim, učiteljica Slađana je pokorila ovaj mit. 

Da bi njenim učenicima približila STEM veštine, i pomogla im u razumevanju sveta oko sebe – započela je zanimljiv ciklus u učionici: spoj nauke, eksperimentisanja, istraživanja, otkrivanja i uočavanja promena. 

Kroz različite ideje koje pronalazi na sajtu STEM eksperimenti, Slađana je učenike usmerila u pravcu prepoznavanja naučnih promene. Vodeći učenike kroz proces postavljanja sjajnih pitanja i pronalaženja odgovora, pomogla im je da uvide vrednost nauke i njen potencijal za njihov dalji karijerni put. 

Ali da li je to sve? Ne! Uvođenjem nauke u mlađe razrede postiže se još dosta važnih pedagoških aspekata kao što su:

 • Podsticanje radoznalosti,
 • Otkrivanje uzročno-posledičnih veza;
 • Prepoznavanje pojava i naučnih reakcija;
 • Jačanje mehaničkih sposobnosti;
 • Obogaćivanje vokabulara, 
 • Jačanja saradništva među učenicima…

Zanima vas kako izgledaju naučne aktivnosti u mlađim razredima?😉

Dođite i vi na Slađanin čas i pogledajte kako nauku objašnjava kroz igru!

Na slikama možete videti eksperimente kao što su:

 • Dokazivanje količine kiseonika u vazduhu;
 • Pravljenje oblaka;
 • Identifikovanje pritiska vazduha.

I to nije sve. Slađana je uspešno realizovala i eksperimente koji dokazuju:

 • Zašto je nebo plavo;
 • Kako se prave roboti od kućnih materijala;
 • Kako nastaje sneg;
 • Kako se prave kućice za pčele i brojni drugi inženjerski projekti.

O oduševljenju učenika naukom rado govori i u svojoj školi, i prenosi iskustva svojim kolegama i saradnicima, a za naš blog istakla je:

“Kao ideju za ovakvim sprovođenjem aktivnosti dobila sam na osnovu eTwinning projekta ”Magična naukica”. Učenici su sarađivali sa decom iz drugih škola i država i veoma im se svidela mogućnost sprovođenja eksperimenata, što su u završnim evaluacijama i pokazali, te smo se odlučili da i ove godine nastavimo sa aktivnostima. Nastavila sam dalje da istražujem kako da eksperimente uvrstim u svoj rad i dobila sam poziv da učestvujem na konferenciji „Dispozicije za učenje i učenje iz školsko / predškolske perspektive”, gde sam od koleginica (vaspitača) prvi put čula za STEM aktivnosti.Tu se javila želja da časove prirode i društva obogatim STEM eksperimentima, proširim saznanja učenika, razvijam logičko, naučno i kritičko mišljenje kod učenika i časove učinim zanimljvijim i sadržajnijim.

Nakon toga sam se priključila STEM zbornici preko koje sam učestvovala na seminarima i u svoj rad od ove školske godine uvrstila skoro svakodnevno razne STEM aktivnosti. Deci, roditeljima i kolegama sam predstavila šta ćemo raditi tokom školske godine. Svi su bili oduševljeni idejom. Posle dva meseca sprovođenja aktivnosti učenici sa nestrpljenjem čekaju “STEM čas” kako ga zovu i uvek rado svi učestvuju. Mislim da je ovakav način učenja i sticanja znanja veoma važan za decu, jer razvija veštine za 21.vek, podstiče kreativnost, tehnološku i medijsku pismenost, logičko, kritičko i naučno mišljenje. Radujem se sa decom svakom novom času i eksperimentu.”

Zašto je nauka važna?

Važno je učenicima razvijati naučne i STEM veštine i znanja iz više razloga. 

 • Jedan od razloga je taj što su ovo veštine koje će učenike sutra može učiniti “zapošljivijim” i spremnijim da ispune trenutnu potražnju za radnom snagom iz STEM oblasti – koja je za 32% veća od očekivane. 
 • Takođe podučavanjem o naučnim i STEM veštinama razvija se i kritičko razmišljanje, te i usađuje strast za inovacijama. Pored prednosti učenja STEM sadržaja, učenici koji su izloženi STEM učenju razvijaju i sve ostale veštine 21. veka kao što su medijska i tehnološka pismenost, problem solving i kreativnost.
 • Direktnim usmeravanjem učenika da razumeju pojave iz stvarnog sveta pomaže im se da shvate zašto je ono što uče korisno i van škole. Pomaže im da vide kako se teme, pitanja, dileme i ideje koje istražuju u školi prikazuju i u svakodnevnom životu.

Model podučavanja koji daje najbolje razultate obuhvata kolaborativno učenje koje transformiše poziciju učenika o sopstvenom položaju stavljajući ih u poziciju istraživača, a ne osobe koja je poučavana. 

Učenje nauke danas – za bolje i uspešnije sutra!

U današnjem svetu koji se brzo menja, nije dovoljno samo imati znanje ili informacije. Da bi bili uspešni, učenici moraju biti u stanju da preispituju informacije, identifikuju različite tačke gledišta i procenjuju argumente drugih. Podučavanje kritičkog mišljenja kroz uključivanje nauke može im pomoći da reše svakodnevne probleme. Ova vrsta obrazovnog pristupa ne samo da uči učenike važnim sadržajima i veštinama, već im pokazuje i kako se te veštine mogu primeniti u funkcionalnom smislu.

Na primer, učenik koji uči o procesu inženjerskog dizajna spreman je odmah to svoje znanje “kako nešto treba da uradi” i da isproba u praksi, odnosno može da iskoristi to znanje tako što je već sutra spreman da dizajnira novu igračku. 

Upravo je ovaj pristup praktičnog učenja od suštinskog značaja u današnjem svetu, i to je jedna od stvari koja čini STEM i naučno obrazovanje toliko vrednim!

To nadalje znači sledeće:

“Nauka i STEM nastava ne pružaju samo znanje učenicima, već veštine da znaju šta da urade sa tim znanjem u stvarnom svetu. Veštine 21. veka razvijene kroz STEM obrazovanje su važne u pripremi učenika da ostanu prilagodljivi i uspešni u svetu koji se stalno menja!”

Postoji mnogo načina da učenike uključite u STEM polja. U zavisnosti od njihovog uzrasta menjaće se i model rada, ali započinjanje razgovora je prvi način na koji nastavnici mogu da ohrabre učenike da je svako od njih nadaren za STEM. 

Slađana je uspela – zašto ne biste i vi? 😀

Ako želite ideje i podršku u primeni STEM-a, pridružite nam se!

Svakog meseca putem vebinara predstavljamo brojne primere iz nastavničke prakse, pa vas očekujemo na sledećem!

Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.