Zašto je umetnost neophodni deo STEM nastave?

Umetnost donela mnoštvo promena u nauci

Tokom 2011. godine izvršena je anketa među nastavnicima o nivou zadovoljstva poslovom. Rezultati ankete su pokazali da se nastavnici osećaju previše vezanim za nastavni plan i program i nemaju dovoljno prostora za kreativno planiranje i podučavanje. Ovo i jedan od bitnijih razloga zbog čega nastavnicima opada motivacija za uvođenjem inovacija, interaktivnosti i zanimljivosti u nastavni proces. 

Važno je napomenuti i zvanične svetske podatke iz 2013. godine koji ističu da nastavnici prirodnih nauka napuštaju profesorsku poziciju nakon prve godine rada u prosvetu u čak 18,2 procenta, 14,5 procenata to čine nastavnici matematike, a 12,3 procenta nastavnici ostalih STEM oblasti (Ingersoll, Merrill, May, 2012).

Visok procenat nemotivisanosti nastavnika da STEM oblastima doprinesu kroz sopstveno kreativno izražavanje dovelo je i do smanjenja učeničkog interesovanja  za prirodne predmete. Značajne promene usledile su nakon što je STEM obrazovnom konceptu pridodata oblasti umetnosti što je stvorilo akronim STEAM kao vezu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike.

Šta je umetnost (Art) uvela u STEM nastavu?

Vaspitno-obrazovni sistem predugo već poštuje školsku kulturu koja je usredsređena uglavnom na „dobijanje brzog i pravog odgovora“, zanemarujući svaki vid različitosti u stavu, mišljenju i mogućnostima. Upravo ovakvi standardizovani formati podučavanja, testiranja i vođenja nastave donekle ograničavaju učeničku i nastavničku kreativnost, i sprečavaju razvoj divergentnog razmišljanja.

Ulaskom STEMa, a naročito STEAMa u obrazovni sistem, napravili su se značajni koraci kao aktivnom i smislenom uključenju učenika u nastavni proces, i to na način da im se daje određeni stepen slobode, i mogućnosti za izražavanjem.

S porastom popularnosti STEM nastavnog pristupa i povezivanjem sa umetnošću, kompetencije učenika da uče kroz istraživački rad, eksperimentalni pristup i problem solving pitanja značajno su povećali njihovu motivaciju za usvajanjem prirodnih zakonitosti, naučnih teorija i principa.

Bilo da je reč o muzičkoj ili likovnoj umetnosti, ona je značajno oživela sadržaj kurikuluma prirodnih nauka, što je nadalje učinilo nastavu prirodnih nauka uspešnijom i zanimljivijom i nastavnicima i učenicima, ali i uvelo preko potrebno kreativno razmišljanje u proces učenja i poučavanja. 

Danas se sasvim sigurno može reći da je umetnost značajno uobličila STEM i to na mnogo načina. Primera rad, izdvojićemo nekoliko interesantnih i živopisnih primera veze STEMa i umetnosti: (Root-Bernstein, 1997)

 • Da li ste znali da NASA zapošljava umetnike, a ne naučnike, da dizajniraju vizuelne prikaze koji predstavljaju satelitske podatke kao tačne? Uloga naučnika je da pravilno pročitaju podatke i uklope ih u naučna predviđanja, teorije i istine
 • Koliko ste imali svest o tome da biohemičari često gledajući nabore vlakana tokom tkanje i tako uspevaju da prepoznaju način presavijanja proteina?
 • Znate li da računarski inženjeri kodiraju poruke frekvencijama određene pesme kako bi sprečili presretanje ili blokiranje poruke? Naravno, da bi ovakva aktivnost uspela potrebno je da dekoder zna pesmu 🙂
 • Često genetički istraživači pretvaraju složene podatke u notni zapis kako bi olakšali analizu podataka, pa nije ništa čudno da složeno dekodiranje sekvence gena u hromozomu bude predstavljeno kroz notne elemente.
 • Da li ste znali da su renesansne figure poput Leonarda da Vinčija i Mikelanđelo Buonarroti-ja bili maestralni i u STEMu? da Vinci je konceptualizovao helikopter i borbeni tenk, ali je i došao do važnih otkrića u anatomiji, hidrodinamici i optici jer je imao i fenomenalne umetničke veštine i kompetencije. Takođe, Mikelanđelo je radio kao arhitekta i inženjer, projektujuću veliku kupolu bazilike Svetog Petra u Rimu.

Da zaključimo:

Umetnost je uvela u STEM nastavu:

 • kreativnost tokom istraživačkih aktivnosti
 • veću samostalnost u radu
 • verovanje u kreativni potencijal svakog učenika
 • samosvest učenika o sopstvenom učinku tokom istraživanja
 • postavljanje ciljeva STEM obrazovanja
 • ostvarivanje merljivih i opipljivih rezultata STEM nastave

Izazovite sopstveni, ali i kreativni potencijal vaše dece/učenika i uvedite STEM u sve vaše obrazovne, vaspitne, ali i vanškolske aktivnosti.

Da biste vam olakšali misiju širenja STEMa, donosimo vam sjajne ideje, eksperimente i kvalitetna znanja kroz program STEM sertifikacije. Pridružite nam se OVDE.

Ostavite komentar

Придружите се заједници од више од 15.000 наставника .

СТЕМ је за свакога!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.