Zašto je umetnost neophodni deo STEM nastave?

Umetnost donela mnoštvo promena u nauci

Tokom 2011. godine izvršena je anketa među nastavnicima o nivou zadovoljstva poslovom. Rezultati ankete su pokazali da se nastavnici osećaju previše vezanim za nastavni plan i program i nemaju dovoljno prostora za kreativno planiranje i podučavanje. Ovo i jedan od bitnijih razloga zbog čega nastavnicima opada motivacija za uvođenjem inovacija, interaktivnosti i zanimljivosti u nastavni proces. 

Važno je napomenuti i zvanične svetske podatke iz 2013. godine koji ističu da nastavnici prirodnih nauka napuštaju profesorsku poziciju nakon prve godine rada u prosvetu u čak 18,2 procenta, 14,5 procenata to čine nastavnici matematike, a 12,3 procenta nastavnici ostalih STEM oblasti (Ingersoll, Merrill, May, 2012).

Visok procenat nemotivisanosti nastavnika da STEM oblastima doprinesu kroz sopstveno kreativno izražavanje dovelo je i do smanjenja učeničkog interesovanja  za prirodne predmete. Značajne promene usledile su nakon što je STEM obrazovnom konceptu pridodata oblasti umetnosti što je stvorilo akronim STEAM kao vezu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike.

Šta je umetnost (Art) uvela u STEM nastavu?

Vaspitno-obrazovni sistem predugo već poštuje školsku kulturu koja je usredsređena uglavnom na „dobijanje brzog i pravog odgovora“, zanemarujući svaki vid različitosti u stavu, mišljenju i mogućnostima. Upravo ovakvi standardizovani formati podučavanja, testiranja i vođenja nastave donekle ograničavaju učeničku i nastavničku kreativnost, i sprečavaju razvoj divergentnog razmišljanja.

Ulaskom STEMa, a naročito STEAMa u obrazovni sistem, napravili su se značajni koraci kao aktivnom i smislenom uključenju učenika u nastavni proces, i to na način da im se daje određeni stepen slobode, i mogućnosti za izražavanjem.

S porastom popularnosti STEM nastavnog pristupa i povezivanjem sa umetnošću, kompetencije učenika da uče kroz istraživački rad, eksperimentalni pristup i problem solving pitanja značajno su povećali njihovu motivaciju za usvajanjem prirodnih zakonitosti, naučnih teorija i principa.

Bilo da je reč o muzičkoj ili likovnoj umetnosti, ona je značajno oživela sadržaj kurikuluma prirodnih nauka, što je nadalje učinilo nastavu prirodnih nauka uspešnijom i zanimljivijom i nastavnicima i učenicima, ali i uvelo preko potrebno kreativno razmišljanje u proces učenja i poučavanja. 

Danas se sasvim sigurno može reći da je umetnost značajno uobličila STEM i to na mnogo načina. Primera rad, izdvojićemo nekoliko interesantnih i živopisnih primera veze STEMa i umetnosti: (Root-Bernstein, 1997)

  • Da li ste znali da NASA zapošljava umetnike, a ne naučnike, da dizajniraju vizuelne prikaze koji predstavljaju satelitske podatke kao tačne? Uloga naučnika je da pravilno pročitaju podatke i uklope ih u naučna predviđanja, teorije i istine
  • Koliko ste imali svest o tome da biohemičari često gledajući nabore vlakana tokom tkanje i tako uspevaju da prepoznaju način presavijanja proteina?
  • Znate li da računarski inženjeri kodiraju poruke frekvencijama određene pesme kako bi sprečili presretanje ili blokiranje poruke? Naravno, da bi ovakva aktivnost uspela potrebno je da dekoder zna pesmu 🙂
  • Često genetički istraživači pretvaraju složene podatke u notni zapis kako bi olakšali analizu podataka, pa nije ništa čudno da složeno dekodiranje sekvence gena u hromozomu bude predstavljeno kroz notne elemente.
  • Da li ste znali da su renesansne figure poput Leonarda da Vinčija i Mikelanđelo Buonarroti-ja bili maestralni i u STEMu? da Vinci je konceptualizovao helikopter i borbeni tenk, ali je i došao do važnih otkrića u anatomiji, hidrodinamici i optici jer je imao i fenomenalne umetničke veštine i kompetencije. Takođe, Mikelanđelo je radio kao arhitekta i inženjer, projektujuću veliku kupolu bazilike Svetog Petra u Rimu.

Da zaključimo:

Umetnost je uvela u STEM nastavu:

  • kreativnost tokom istraživačkih aktivnosti
  • veću samostalnost u radu
  • verovanje u kreativni potencijal svakog učenika
  • samosvest učenika o sopstvenom učinku tokom istraživanja
  • postavljanje ciljeva STEM obrazovanja
  • ostvarivanje merljivih i opipljivih rezultata STEM nastave

Izazovite sopstveni, ali i kreativni potencijal vaše dece/učenika i uvedite STEM u sve vaše obrazovne, vaspitne, ali i vanškolske aktivnosti.

Da biste vam olakšali misiju širenja STEMa, donosimo vam sjajne ideje, eksperimente i kvalitetna znanja kroz program STEM sertifikacije. Pridružite nam se OVDE.

Ostavite komentar