3D štampa bez 3D štampača – samo 2 sastojka su vam potrebna

Napravite 3D oblike po želji – jednostavno i lako

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?
  • pesak / birajte pesak u boji, interesantnije je za sprovođenje eksperimenta
  • lepak / najbolje školski lepak
Kako se sprovodi eksperiment?

Kao što smo vam na početku i rekli – jednostavno i lako 🙂 Za početak pronađite ravnu podlogu na kojoj sipate pesak, boja po izboru, a možete i više boja kombinovati, a zatim na pesak pomoću lepka napravite oblik.

Na definisani oblik posuti pesak, da skroz prekrije lepak. Sačekajte malo, a zatim nastavite dalje dodajući novi sloj. Postupak ponavljajte dok ne dobijete oblik koji ste zamislili pri čemu uvek lepak pospite peskom.

Ovo aktivnost u potpunosti angažuje mehaničke veštine učenika i kreativnost. Međutim, aktivnost je idealna i za razvoj veština timskog rada i saradnje. Zamislite da pravite 3D oblik ćelije, u saradnju svih učenika možete napraviti sve elemente ćelije (lizozome, ribozome, jedro, jadarce, mitohondrije…).

Ili neka vaši učenici naprave 3D ekosistem sa svim članovima lanca ishrane. Sigurni smo da će na ovaj način učenici znati mnogo više, a da čak i nemaju osećaj da su učili već da su se igrali.

Nakon što definišete oblik ostavite od 24-48h da se vaša struktura stegne, a onda imate 3D prikaz kao didaktičko sredstvo za dugotrajno korišćenje.

Šta nauka kaže?

Veza lepka i peska je prilika za povezivanje znanja iz fizike i hemije. Zašto? Zato što sa aspekta hemije učenike možete upoznati sa pojmom adsorpcija. Međutim, pravo je mesto da sa učenicima popričate i o adhezivnim i kohezivnim silama.

Lepak funkcioniše tako što vlaži pesak, a među njima deluje puno elektrostatičkih sila poput velikog broja mikroskopskih magneta. Naizgled jednostavno, a toliko nauke sadrži 🙂

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar