Balon kao spejs šatl, a slamčica kao navigacija: za mlađe i starije učenike

Svemirske aktivnosti sa 3 alata

Da li ste nekada razmišljali o tome kako vam treba neka aktivnost koja će podstaći kod učenika timski ili grupni rad, druženje, saradnju i međusobno širenje inženjerske, stvaralačke energije? Imamo ideju kako to i da postignete!

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

  • tanka žica / kanap
  • slamčice
  • baloni
  • lepljiva traka

Kako se realizuje eksperiment?

Na samom početku potrebno je podeliti učenike u grupe ili formirati timove. Iz iskustva znate da taj proces može biti haotičan, zato vam predlažemo da učenici rade u paru ili da formiraju tim od maksimalno 3 učenika.

Kad imate kreiran eksperimentalni tim, potrebno je da pronađete eksperimentalni prostor. To svakako može biti učionica, ali birajte deo učionice gde deca mogu da se neometano kreću. To će nam biti bitno za eksperiment. 😉

Najbolji način da započnete ovaj eksperiment je da upitate učenike da vam objasne šta misle da se sa naučne strane dešava u situacijama kada naduvate balon i pustite ga bez prethodnog vezivanja. Sigruni smo da će vrlo brzo doći do odgovora i pritiska kao rešenja.

Međutim, jedno je da posmatrate kretanje balon slobodnom, nekontrolisanom putanjom, a sasvim je drugo kad vi definišete putanju kretanja balon. To sad znači da vi tačno definišete da želite da balon ide od stolice iz prve klupe do stolice iz pete klupe. Hm, ovo baš i nije tako jednostavno, zato je bitno da se pridržavate sledećih instrukcija.

To znači da pravite učionički zip line za balone. 😉

Koraci eksperimenta

Za jedan kraj vašeg cilja (bilo da je to zid učionice ili stolica) pričvrstite balon (zalepite ili zavežete ga). Drugi kraj zalepite više ili niže od tačke na kojoj se nalazi prvi cilj. Ali pre toga provucite kroz kanap jednu slamčicu, a zatim zalepite kanap.

Sada je potrebno da naduvate balon, ali da ga ne vežete, već da (dok ga držite) prilepite ga za slamčicu na kanapu. U sledećem koraku vaša balonska raketa krećete. Pustite balon i videćete kako će se kretati od jedne do druge tačke. I to od tačke koja je viša ka tački koja je niža.

Šta nauka kaže? Kako se balon kreće?

Kako vazduh izlazi iz balona, on deluje silom na tlo, odnosno kanap i vazduh izvan balona. Prema Njutnovom trećem zakonu kretanja, kako se gas oslobađa iz balona i gura prema spoljašnjem vazduhu, spoljašnji vazduh se gura nazad, jer želi da mu se odupre. Kao rezultat toga, protivnička sila pokreće raketu napred. Što znači da zapravo okolni vazduh pokrećete balon, a ne vazduh iz balona. 😉

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Komentari
  • Marija Miljković

    Super je ovaj eksperiment

    Reply
Ostavite komentar