Da li beli luk u prahu ima antibakterijska i antimikrobna svojstva?

Beli luk je prirodni antibiotik i antimikotik, jer poseduje hemijsko jedinjenje Alicin (Allicin).

Jedinjenja Alicina se raspadaju s protokom vremena, i uništavaju tokom kuvanja i hemijske prerade, zato ćemo kroz ovaj STEM projekat istražiti da li ipak u belom luku u prahu ostaje određena količina ovog moćnog prirodnog antioksidansa, koji poseduje antibakterijska i antimikrobna (antigljivična) svojstva i štiti naš organizam. Hajmo da proverimo!

Šta nam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • beli luk u prahu
 • 2 čena belog luka
 • opciono: presa za beli luk / nož
 • 4 Petri šolje ili male plastične posude za hranu (sa poklopcem obavezno!)
 • šporet/ indukciona ploča/ strujno kuvalo
 • želatin
 • šećer
 • pileća ili goveđa kocka za supu
 • destilovana voda
 • voda
 • pamučni tuferi (za uklanjanje šminke) ili štapići za uši
 • marker

Kako se sprovodi eksperiment?

Nulti korak eksperimenta podrazumeva pronalazak lokacija sa kojih ćete sakupiti mikroorganizme, a koji će se zasejati na  pripremljenoj hranljivoj podlozi. Ovo je korak o kom možete razmišljati pri planiranju eksperimenta, ili u dogovoru sa decom/učenicima ispitati i više lokalacija (na primer: kvaka od učioničkih vrata, ekran telefona, prekidač za struju, miš računara, daljinski upravljač, kuhinjski pult…). Kako postoji mnoštvo lokacija na kojima se mikroorganizmi skupljaju, ovo je korak koji u potpunosti možete prepustiti deci/učenicima da biraju.

U prvom koraku eksperimenta potrebno je napraviti hranljivu podlogu za mikroorganizme, tako što se pomeša želatin, šećer, voda, beli luk u prahu i rastvorena kocka za supu. Ova smeša će biti podloga za ispitivanje antibakterijskih i antimikrobnih svojstva. Napravljenu smešu zatim prokuvajte do tačke ključanja, uz konstantno mešanje. Jako je važno da proverite da li je sve rastvoreno. Pošto se uverite da se sve rastvorilo, uklonite smešu i ostavite da se malo prohladi.

U drugom koraku već započinjemo važne faze eksperimenta. Potrebno je u Petri šolje ili plastične posude sipati podjednaku količinu hranljive podloge za mikrobe. Obratite pažnju da debljina podloge bude do 10 cm. Odaberite dve Petri šolje ili plastične posude u kojoj ćete dodati i beli luk koji ste prethodno smrvili presom ili iseckali na sitne komadiće. Ovo će biti kontrolni primerci.

Naredni korak podrazumeva uzimanje uzoraka tako što se destilovanom vodom natopi pamučni tufer ili pamučni deo štapića za uši i prevlaći po odabranoj površini (kvaka, daljinski upravljač…). Potom se taj isti uzorak prevlači po površini hranljive podloge i brzo Petri šolja ili plastična posuda zatvara poklopcem. Korak se sprovodi i u kontrolnim primercima, tako da sa jedne lokacije zasejete mikroorganizme na podlogu koja ima i smrvljeni beli luk i podlogu koja je samo sa belim lukom u prahu.

Napomena: Mora se lagano prevlačiti pamučna vata po površini hranljive podloge, i bitno je da se po uzimanju uzorka isti odmah zasejava na podlogu. Dakle, ne smete uzimati prvo sve uzorke, pa ih tek onda zasejavati, već jedan po jedan. Ovaj korak se možete podeliti među decom/učenicima, kako bi im se razvio osećaj naučne odgovornosti i tačnosti u primeni naučne metodologije.

Naš predlog je da najpre analizirate dve lokacije, ali u zavisnosti od broja učenika u odeljenjima i razredima, možete to i proširiti, a samim tim dobiti i preciznije rezultate. Ponavljamo: sa jedne lokacije uzimate 2 puta uzorak, jedan za podlogu samo sa belim lukom u prahu, i jedan za podlogu i sa smrvljenim lukom.

Nakon što ste uzorke zatvorili, potrebno je da ih obeležite, tako što sa gornje strane poklopca markerom napišete koja je podloga u pitanju i koja lokacija, a kad i to završite, tek onda kreće naučna studija 🙂

Pripremljene podloge ostavite nekoliko dana na tamnom mestu, ali učenicima/deci dajte zadatak da svakog dana vode naučni dnevnik i prate promene (bez otvaranja poklopca). Sve zabeležene promene mogu da opišu, fotografišu ili skiciraju, i upoređuju sa prethodnim stanjem. Na ovaj način mogu ispratiti rast mikroorganizama na dnevnom ili dvodnevnom nivou, i sve to grafički predstaviti korišćenjem različitih digitalnih alata.

Canva for Education: Najbolji alat za izradu naučnih grafika: Kako do PRO verzije alata? Pišite nam

Naša preporuka je alat „Canva“ koji ima mnoštvo interesantnih već pripremljenih template-a za grafičko predstavljanje rezultata, a nastavnici imaju mogućnost da otvore PRO nalog sa svojim ličnim edu.rs školskim domenom. Ukoliko vas interesuje više o apliciranju za PRO verziju alata „Canva“ možete nam poslati upit na imejl: stemzbornica@gmail.com i pomoći ćemo vam.

Kad završite eksperiment, nemojte otvarati Petri šolje ili plastične posude, već ih odmah bacite, jer se može desiti da sadrže veliku količinu mikrobnih populacija.

Šta nauka kaže: Da li beli luk u prahu ima antibakterijska i antimikrobna svojstva?

U ovom eksperimentu možete uzorkovati različite jednoćelijske organizme – mikrobe, koji uključuju bakterije, gljivice, protiste. Danas je nauci poznat veliki broj mikrobnih organizama, od kojih je dosta njih za naš život veoma koristan (kao što su laktobacilne bakterije), ali postoji i određeni broj patogenih koje mogu izazvati određene bolesti poput na primer kolere.

Kad je reč o belom luku, on je od davnina poznat kao prirodni antibiotik i antimikotik jer poseduje hemijsko jedinjenje Alicin (Allicin), što je zapravo veoma korisno jedinjenje sumpora. Osim uloge u razvoju zdravstvene zaštite, ovo jedinjenje je i zaslužno za prepoznatljiv miris belog luka.

Po hemijskim karakteristikama Alicin jedinjenje zadržava svoja svojstva od 2 do 16 sati na sobnoj temperaturi kada je prisutan u pročišćenom obliku. U slučaju sirovog luka, podaci govore da se Alicin može zadržati i do nekoliko dana, dok kad je reč o lomljenom ili mlevenom belom luku ovo jedinjenje se gubi tokom skladištenja i/ili ubrzo nakon otvaranja posude u kojoj se drži.

Zbog navedenih osobenosti, rezultati ovog eksperimenta će u kontrolnim primercima pokazati manji broj mikrobnih kolonija, jer je sveži beli luk sprečio njihov razvoj, dok u primercima sa belim lukom u prahu evidentiraće se veći broj razvijenih mikrobnih kolonija. Deci/učenicima nemojte reći pretpostavljene rezultate, već ih pustite da sami istražuju i otkrivaju naučne razloge koji stoje iza rezultata.

Šaljite nam slike uspešnih eksperimenata i uživajte u istraživanju!

Želite da vam šaljemo još ovakvih eksperimenata? Pridružite se STEM zajednici, klikom na link OVDE i pronađite ideje koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom

Ostavite komentar