Aktivnost za Dan planete Zemlje: Misteriozno seme koje klija

Aktivnost koja stvarno doprinosi jačanju ekološke svesti

Koje zanimljivosti znate o Zemlji?
 • znate li da se pomoću svemirskog broda cela planeta Zemlja može obići za samo 90 minuta?
 • znate li da se na svega 11% zemaljske površine uzgaja hrana?
 • znate li da je površina Zemlje glatkija od kugle za bilijar?

Sigurni smo da neke od ovih zanimljivosti niste znali, ali vas ohrabrujemo da nastavite da istražujete jer toliko još toga ima! A sad hajmo zajedno da napravimo misteriozne semenske bombe.

Šta nam je važno za ovu aktivnost?

Pravljenje semenskih bombi je najbolje da organizujete na nivou odeljenja ili grupe (ili u okviru porodice). Neka svaki učenik donese od kuće seme neke biljke (cveće) i strogo čuva tajnu koje je seme doneo. Zatim pristupite pravljenju misteriozne semenske bombe koje će učenici podeliti među sobom u grupi ili odeljenju i odneti kući i zasaditi. Svako od njih pratiće napredak svoje biljke i tek će vremenom saznati o kojoj biljci je reč. A onda možete da napraviti odeljenski vegetativni dnevnik, u okviru kog će svaki učenik na mesec, dva ili tri uneti svoja zapažanja o rastu i slike svoje biljke.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?
 • seme biljke
 • papir u boji (plava, zelena, bela)
 • blender
 • voda
 • makaze
 • 3 čaše
Kako se sprovodi eksperiment?

U prvom koraku ovog eksperimenta iseckajte pomoću makaza papir u bojama planete Zemlje. Iseckan papir stavite u u čaše (svaka boja posebna čaša). Potom u čašu sipajte vodu toliko da prekrije papir. Ostavite papir u vodi oko 20 minuta.

U sledećem koraku ocedite višak vode, i sipate papir u blender (svaku boju posebno). Blendate papir dok praktično ne postane kaša.

Nakon što ste napravili papirne kaše od sve tri boje – krećete sa pravljenjem misterioznih semenskih bombi u bojama planete Zemlje. Uzmite plavu kašu i u nju stavite semena, zatim dodajte zelenu, a belu boju možete stavljati od gore i dole, tako da liči na polarne kape. Igra može da počne!

Dok vaši učenici ili deca prave svoje misteroizne bombe, razgovarajte sa njima o važnosti sadnje biljaka, o stepenu njihove ugroženosti i bitnosti obnavljanja flore. Zatim dotaknite se i uloge biljaka za proizvodnju vazduha, prečišćavanje zemljišta, ali i proizvodnju hrane.

Kad učenici naprave svoje bombe, ostavite ih da se osuše, a zatim organizujte podelu.

Potom učenici imaju zadatak da zasade misteriozno seme, zalivaju biljku i drže je u saksiji koja je izložena sunčevoj svetlosti.

Kako da otkrijete o kojoj biljci je reč?

Kad seme proklija i biljka postane vidljiva, vreme je da prekinete misteriju i otkrijete o kojoj biljci je reč. Predlažemo vam da u ovom koraku učenike upoznate sa IT aplikacijom „PlantNet Plant Identification“. Aplikacija će vam pomoći da otkrijete koji je latinski naziv biljke, kojoj vrsti i rodu biljaka pripada. Zatim porazgovarajte sa učenicima o taksonomiji i davanju naziva biljaka i potražite srpski naziv za biljke vaših učenika.

Na sledećem času, izađite u školski ili okolni park i pomoću aplikacije istražujte i druge vrste, i onda napravite popis flore u okolini vaše škole, kuće ili vrtića.

Ukoliko je reč o starijim učenicima, možete i mapirati biljne vrste, a zatim i odrediti koje vrste najviše ima na vašoj posmatranoj površini, a koje najmanje. Potom porazgovarajte o dobijenim rezultatima – da li na brojnost utiče svetlost, vlažnost, struktura zemljišta.

Donesite važan zaključak: Svaki dan je Dan planete Zemlje!

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Komentari
 • Snezana Vasic

  Fantastično. Ovako zamišljam pravu Školu, ❤️

  Reply
Ostavite komentar