Ekološki eksperiment: Najjednostavniji proces reciklaže papira

Obeležimo 26. septembar – Svetski dan zdravlja životne sredine!

Da li znate da se reciklažom 1 tone starog papira spasi 17 stabala, a reciklažom kancelarijskog papira čak 24? Proces reciklaže smanjuje nivo zagađenja vode za 65%, a vazduha za neverovatnih 75%? Još je bitnije istaći da se reciklažom papira U POTPUNOSTI eliminiše proizvodnja metana. Da li reciklirati papir? OBAVEZNO, a evo i kako.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • lavor ili veća plastična posuda
 • stari papir i novine
 • mikser (može i ručni)
 • voda
 • sito ili mreža za komarce oivičena drvenim okvirom
 • opciono: sunđer

Kako se sprovodi eksperiment?

U prvom koraku eksperimenta potrebno je iscepkati stari papir i novine na što sitnije delove. Ovo je korak koji se može sprovoditi kontinuirano nekoliko dana do početka eksperimenta. Ukoliko eksperiment sprovodite sa učenicima, ovo može biti aktivnost koju će sprovoditi čitavo odeljenje/grupa.

Nakon što je prikupljeni stari papir i novine prošao kroz fazu cepkanja, potrebno je sve staviti u lavor ili posudu, u koju se zatim naliva voda da prekrije papir. Količina vode je u direktnoj korelaciji sa količinom papira koju želite da reciklirate.

U sledećoj fazi eksperimenta, potopljeni papir se ostavlja da odstoji 2 dana.

Pošto isteknu 2 dana, celokupan sadržaj se meša mikserom. U ovom koraku je deci/učenicima potrebna pomoć starije osobe/nastavnika i preporučuje se da učenici imaju zaštitne mantile ili barem kecelje.

Kad se sadržaj u potpunosti izmiksa, dobijenu smesu je potrebno ravnomerno rasporediti po situ ili mreži za komarce koja je pričvršćena drvenim okvirom. Sito ili mrežu obavezno držati iznad lavora ili posude, kako bi se višak tečnosti eliminisao. Nakon što na situ/mreži ostanu samo delovi papira, potrebno je staviti još jednu mrežu preko i pokupiti sunđerom eventualni višak tečnosti.

Poslednji korak je sušenje. Iiii verovali ili ne – tako se dobija reciklirani papir! Jako jednostavno, zar ne? Iscepkati, potopiti, izmiksati, iscediti i sušiti, a dobit za životnu sredinu – OGROMNA.

Zašto je važna reciklaža papira? Šta kažu naučni podaci?

Naučni podaci ističu da je za izradu 1 tone papira potrebno oko 2 tone drveta, 85 000 litara vode 7,4 MW električne energije. Pored uništavanja šumskog ekosistema i zagađenja vode i vazduha, veliki problem razgradnje papira pravi i metan.

Naime, kada iskorišćeni papir, novine ili karton bacimo u kantu, on završi na deponiji u okviru koje se tokom procesa razgradnje papira u odsustvu kiseonika proizvodi metan koji ima uticaj na stvaranje efekta staklene bašte 24 puta veći nego što ima ugljen-dioksid.

Sa druge strane, reciklažom papira ušteda u energiji za proizvodnju je čak do 40%, što u brojkama iznosi oko 34 000 l ušteđene vode, oko 3 MW struje i ono najvažnije – NE poseče se NIJEDNO drvo.

8 ključnih prednosti reciklaže papira

 1. smanjuje se potrošnja prirodnih resursa
 2. flora i fauna su zaštićene
 3. zaštićen je vodeni ekosistem
 4. smanjuje se količina otpada na deponijama
 5. smanjuje se količina spaljenog otpada na deponijama
 6. štedi se električna energija
 7. smanjuje se emisije gasova staklene bašte
 8. raste svest o upotrebi ekološki prihvatljivijih alternativa

Ecosia – besplatni digitalni alat koji je korišćen za sadnju više od 134 miliona stabala širom sveta

Ecosia je besplatni digitalni alat, dodatak za pregledač Google Chrome, koji na osnovu vašeg vremena provedenog na Internetu donosi profit od kojeg se drveće sadi širom sveta. To je nemačka kompanija koja je u svetu lansirala model društveno odgovornog korišćenja Interneta. Rade potpuno otvoreno, pa je moguće pratiti performanse svakog meseca. Neki od projekata koje su pokrenuli su:

 • spasavanje šimpanzi u Ugandi
 • ozelenjavanje pustinja u severnoj Burkini Faso
 • sadnja alternativnih vrsta palminog ulja
 • pošumljavanje najugroženijih područja sveta

Ovaj alat koristi više od 15 miliona korisnika koji provode vreme na Internetu doprinoseći zaštiti životne sredine.

Budimo deo svetskog modela zaštite zdravlja životne sredine!


  Vaš imejl:

  Komentari
  • Dragana, učiteljica

   Divno. Hvala što nam uvek dajete dobre ideje. Moji učenici izuzetno vole sve eksperimente sa ovog sajta.

   Reply
  Ostavite komentar