Ekološki izazov za učenike osnovnih i srednjih škola: Proizvedite biogas

Saznajte kako se proizvodi biogas od organskih materija

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?
  • plastična flaša sa zatvaračem
  • organske materije (kora oljuštenog krompira, trava, cvetovi, kore od banane, jabuke, grančice…)
  • izvor toplote
Kako se sprovodi eksperiment?

Iako deluje neverovatno teško, zapravo je izuzetno lako, čak učenici ni neće imati osećaj da stvaraju biogas – važan resurs za opstanak čovečanstva!

Najpre flašu napunite organskim materijama do polovine. Imajući u vidu da stavljate biljnu masu, ona je ujedno i živa materija i kao takva nam je i potrebna za ovaj eksperiment. Nakon toga, zatvorite flašu i dobro zavrnite zatvarač da vazduh nikako ne bi mogao da ulazi. Zatim flašu stavite pored prozora, dakle pored sunčeve svetlosti ili pored radijatora u učionici.

Ostavite eksperiment tako od 5 do 7 dana i posmatrajte tokom ovog eksperimentalnog vremena šta se dešava u flaši. Prvo ćete primetiti da se pojavljuje isparenje po unutrašnjim zidovima flaše.

Nakon što prođe 7 dana vreme je da vidimo da li je eksperiment uspeo. Ali nema razloga da ne uspe. Predlažemo vam da rezultate proveravate na školskom dvorištu ili pri otvorenom prozoru učionicie. Dakle, odvrnite zatvarač i prilikom otvaranja ukoliko čujete zvižduk i jak smrad – to je to – eksperiment je uspeo 🙂

Šta nauka kaže?

Jak smrad koji se pojavljuje rezultat je razgradnje organskih materija, a smrad je zapravo gas pod pritiskom, odnosno biogas. On ima sposobnost da gori i sastavljen je uglavnom od metana i ugljen-dioksida. Nastaje truljenjem organskih otpadnih materija i to na mestima gde nema vazduha, kao je što je bio slučaj u ovom eksperimentu.

Važno je učenicima napomenuti da biogas dobija jako važno mesto u razvoju čovečanstva jer ima potencijal da smanji nekontrolisano korišćene neobnovljivih izvora energije, ali isto tako ima i veoma pozitivan uticaj na smanjenje efekta staklene bašte. Zašto? Zato što proces razvoja biogasa na ovaj način naziva se anaerobna digestija, a ovako dobijen biogas može da izoluje i koristi za grejanje, kuvanje, dobijanje elektriciteta i slične potrebe.

Evo jedne zanimljivosti: Da li ste znali da jedna krava godišnje proizvode istu količinu štetnih gasova kao automobil koji pređe 25.000 km?

Upoznavajući učenike sa različitim alternativnim izvorima energije, otvarate im široko polje za eksperimentisanje i razvoj. Možda upravo ovaj eksperiment bude podsticaj nekom učeniku da nastavi u pravcu razvoja ekoloških rešenja. Uvek to morate imati u vidu 🙂

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar