Junk robot: Napravite robota koji se stvarno kreće

Robot od reciklabilnog materijala 

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?
  • reciklabilni materijal (plastična flaša, rolne toalet papira, karton, plastične čaše, slamčice, delovi od igračaka – oči…)
  • 2 AA baterije
  • držač baterija sa žicama
  • motor (možete skinuti od dečjih igračaka)
  • pluta
  • makaze
  • lepak
  • izolir traka
Kako se sprovodi eksperiment?

Pre izrade robota, zajedno sa učenicima porazgovarajte o čitavom toku rada na ovom inženjerskom projektu i napravite skicu izgleda robota. Svaki učenik može da testira svoj dizajn (horizontalno ili vertikalno postavljen robot). Takođe i samu strukturu robota (roboti koji su previsoki ili mršavi mogu lako pasti, oni koji su preteški mogu se kretati veoma sporo, oni koji su previše fleksibilni mogu se kretati sporije od čvrste strukture robota, a oni koji nisu dovoljno čvrsti mogu se raspasti zbog vibracija motora).

Za učenike je jako važno da shvate da ne postoji jedinstven „pravi odgovor“ za ovaj inženjerski projekat, već postoji mnogo različitih dizajna i njihovo zadatak je da otkriju koji dizajn najbolje funkcioniše.

Otuda, potpuno je u redu da greše! Zato je ovaj eksperiment iterativan, što znači da mogu ponoviti korake projektovanja, izgradnje i testiranja više puta dok ne dobiju robota koji radi.

Na samom početku potrebno je baterije staviti u držač – prema uputstvu za + i – odnos, a zatim povezati baterije iz držača sa motorom. U ovom koraku je učenicima potrebna pomoć nastavnika, kako ne bi došlo do kratkog spoja. Važno je skrenuti im pažnju da se spajaju žice istih boja i tako stvara zatvoreno kolo u kom nastaje električna struja. Ukoliko jedan kraj žica ne bude lepo spojen ili žice uvijene, nastaje otvoreno kolo i u njemu nema struje.

VAŽNO: U ovom koraku pripreme važno je da se spojene žice obaviju izolir trakom da bi se sprečio kratak spoj.

Sledeći korak podrazumeva da se na motor stavi pluta koja će pomoći da se vaš robot ljulja / kreće. Kad kliknete ON na držaču baterija videćete da se pluta okreće u slučaju da je sve lepo spojeno. Ovo je i sjajan način da učenicima objasnite kako funkcioniše vibracija na mobilnim telefonima – upravo na ovaj način!

Naredni korak je da zamišljeni dizajn robota i napravite. Primenite razne reciklabilne materijale, ali ukoliko vam je ipak potrebna pomoć, evo jednog dizajna koji je nama bio uspešan:

Neka vam plastična flaša bude telo robota. U flašu stavite spojenu bateriju i motor (ili ugurajte ako je otvor veći ili isecite gornji deo flaše da ubacite – na vama je da osmislite dizajn), a kroz otvor flaše neka bude kraj motora i pluta. Sa strane zalepite pomoću lepka po 2 rolne toalet papira, koje će biti noge robota.

Prilikom testiranja robota videćete da morate skratiti dužinu nogu, odnosno rolne toalet papira da bi vam robot bio stabilan, ali to nemojte reći učenicima, pustite ih da sami testiraju, probaju, greše, i kroz proces logičnog mišljenja i zaključivanja dođu do rešenja.

Naučni cilj eksperimenta

Da bi učenici bili motivisani da rade, razmišljaju, istražuju, probaju, bitno je da im postavite cilj eksperimenta. Neka to bude – izrada robota koji će preći najdalji put od tačke A do tačke B. To je jedini uslov koji imaju, a razlike koje će se pojaviti tokom testiranja pokazaće uticaj faktora na ishod rezultata eksperimenta. Evo zanimljivog načina da popričate i o modelima naučnog rada, istraživanja i eksperimentisanja.

Oslobodite kreativnost, zabavite se i učite – to je misija STEMa u praksi!

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar