Kako napraviti bioplastiku? – razgradivu i čistu – ovo morate probati

Pravite sa učenicima didaktička sredstva od bioplastike, evo i kako

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?
 • Šolja
 • Prokuvano mleko
 • Sirće
 • Kartonski oblik
 • Ubrus
 • Shematski prikaz oblika koji pravite
Kako se sprovodi eksperiment?

Izrada didaktičkih sredstva od bioplastike najpre zahteva saradnju na izradi modela koji pravite. Neka to budu na primer formule iz matematike, hemije i/ili fizike. Potrebno je da svaki učenik najpre od kartona napravi oblik slova ili brojeva, da izreže unutrašnjost i ostavite samo ivice. Zatim pravite oblik od bioplastike. Kako?

Zagrejati 1 šolju mleka do temperature vrućeg kakaa. Potom u njega dodati 4 kašičice sirćeta i mešati. Primetiće se ubrzo pojavu grudvica. Nakon što se formira veća količina grudvica, pomoću kašike se one izvade iz šolje i stave na ubrus bi se odstranio višak tečnosti.

Potom grudvičastu bioplastiku staviti u napravljene kalupe i tako ostaviti da poprimi oblik i očvrsne. Preporuka je da se oblik formira do 1h nakon vađenja iz tečnosti, jer brzo bioplastika očvrsne. Nakon što didaktički materijal bude gotov, isti možete višekratno koristiti na različite načine. I ono što je sigurno, učenici će upatiti formule ili hemijska imena!

Šta nauka kaže?

Mleko je tečnost koja se sastoji od 80% proteina koji se zove kazein, dok ostatak čini protein sirutke. Kazein je negativnog naboja  i raspršen je u sitne micele unutar mleka. Nakon što se mleko poveže sa sirćetnom kiselinom, koja je pozitivnog naboja dolazi do neutralizacije kazeina koji počinje da se širi i reorganizuje u dugački lanac. Tačnije micele unutar mleka počinju da se grupišu stvarajući tako grudvice koje formiramo u bioplastične oblike.

Dakle, plastika nastala od mleka naziva se kazeinska plastika i ona je organska, biorazgradiva, jestiva i održiva.

Nekada davno kazeinska plastika se koristila za izradu kozmetičkog pribora – češljeva, šnalica, zatim i dugmati, držača za ogledala i tome slično. Povežite prirodne discipline i istoriju, sigurno ćete saznati još mnogo toga zanimljivog o bioplastici.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Komentari
 • Nela Sikirica

  Izvrsno, napravit ćemo pokus

  Reply
Ostavite komentar