Školska zvona se čuju: STEM izazov za novi početak

Igra je neizbežan deo života svakog deteta, ali je ona i važna u životu odraslih (Valon, 1985).

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • Jedna šoljica pšeničnog brašna,
 • Pola šoljice kuhinjske (jodirana) soli,
 • Dve kašičice suncokretovog ulja,
 • Pola šoljice vruće voda,
 • Dve kašičice limuntusa (limunska kiselina),
 • Opciono: boje za hranu i aroma.

Kako sprovesti eksperiment?

Odabrati posudu u kojoj ćete praviti plastelin (birati neku stariju ukoliko planirate boje za hranu da koristite), i u nju staviti brašno, so, ulje i limuntus. Da ne biste isprljali ruke, preporučujemo korišćenje medicinskih rukavica, ali nije neophodno. Smesu mešati i polako dodavati vode, da biste postepeno napravili konzistenciju plastelina. Ukoliko rešite da svoj plastelin obojite, u preostaloj vodi razmutite boje, a zatim tu smešu prelijte preko plastelina i ponovo premesite. Kada ravnomerno boju rasporedite napravili ste svoj plastelin! A sada pustite maštu i kreativnost da rade svoj posao 🙂

Savet: Da biste plastelin mogli da koristite više puta, sačuvajte ga u plastičnoj kutijici.

Ideje za nastavu: vrtići, škole i slobodno vreme sa roditeljima

Podsticanje dece da budu kreativni, značajno utiče na njihov kognitivni razvoj, te i razvoj logike, kritičkog mišljenja i zaključivanja. Takođe, rad sa plastelinom utiče i na manuleno manipulisanje. Način kako će dete/učenici napraviti nešto od plastelina podstiče i razvoj njihove inicijativnosti u igri, istrajavanju u ideji, planiranju procesa i inženjerskom oblikovanju. Plastelin je i sjajno nastavno sredstvo za razvoj učeničkog/dečjeg osećaja za lepo.

Da biste novi početak školske godine i međusobno upoznavanje oplemenili, predlažemo vam da upotrebite plastelin. Osim mogućnosti da samostalno naprave svoje nastavno sredstvo, ovo je i alat da učenici/deca ispričaju svoju priču i kažu nešto više o sebi (koja im je omiljena životinja, broj, voće, povrće, sport ili crtani film).

Evo primera šablona koji vam može pomoći u tome:

Ukoliko želite da skinete prazan šablon i iskoristite ga u svojoj praksi, link za skidanje materijala dostupan je OVDE.


  Vaš imejl:

  Komentari
  • Slavica

   Hvala na prijemu.

   Reply
  • Ana

   Prelepo

   Reply
  Ostavite komentar