Soda bikarbona kao pogon za poletanje balona! – i to naučnog balona

Pokrenite balon pomoću kućnih materijala

Koliko puta ste čuli o tome da je soda bikarbona svemoćna materija? Leči, čisti, briše…ali i pokreće avione! Od balona. 😉

Hajde da vidimo i kako.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • balon (boju sami birate)
 • soda bikarbona
 • siće
 • vlaša (staklena, plastična)
 • kašika
 • ubrusi

Kako se realizuje eksperiment?

Prvi i obavezni korak je da mesto eksperimentisanja zaštitite ubrusima ili krpama, jer uvek će se desiti prosipanje, ispadanje, mešanje, mućkanje…što pre učenici shvate da imaju odgovornost tokom eksperimentisanja, drugačije će se ophoditi prema celokupnom eksperimentalnom procesu.

Potom u flašu sipate 1-2 kašike sode bikarbone. Nakon toga dodate i 3-4 kašike sirćeta. Čim sipate sirće primetićete da reakcija kreće, zato je potrebno što pre da pređete na sledeći korak – postavljanje balon na grlić flaše.

Dakle, potrebno je da balon navučete na grlić flaše, a zatim da posmatrate promene.

Šta nauka kaže?

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je baza, dok je sirće (sirćetna kiselina) kiselina. Kada reaguju zajedno, formiraju ugljeničnu kiselinu koja je veoma nestabilna, i ona se odmah deli na vodu i ugljen dioksid, što stvara mehuriće prilikom tog procesa.

Primetićete da – što je reakcija pri dnu flaše jača, do se i balon u vrhu više širi. To znači – došlo je do akcije i reakcije na tu akciju. 😉

U ovom eksperimentu balon se širi i podiže zbog ugljen dioksida koji kreće da izlazi kao reakcija stvaranja ugljenične kiseline.

Probajte eksperiment, i pišite nam rezultate!😉

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Komentari
 • Admira

  Hvala Vam za eksperimente.

  Reply
Ostavite komentar