Istraživački eksperiment: Šta ima više vitamina C – limun ili pomorandža?

U ovom STEM eksperimentu saznaćete koje citrusno voće ima više vitamina C – spoj hemije i magije na delu

Šta je potrebno za ovaj eksperiment?

  • 2 plastične čase
  • 2 plastične kašičice
  • Povidon jod HF (10% – rastvor za kožu i dermatološku upotrebu)
  • pola limuna
  • pola pomorandže

Kako sprovesti eksperiment?

U čašu sipati do 5 kapi Povidon joda, a zatim u jednoj caši iscediti do 15 kapi limunovog soka, a u drugoj caši pomorandžinog soka. Promešati jod i sokove, i zapaziti šta se desilo? Koja sok je pre izgubio boju, limunov ili pomorandžin? A zašto se to dogodilo, otkriće nam nauka.

Šta kaže nauka?

Jod je u hemiji poznat kao indikator, odnosno ima osobinu da pravi vidljive promene kad stupi u reakciju sa drugim hemikalijama. U ovom eksperimentu jod se vezao za askrobinsku kiselinu (vitamin C). Reakcija joda i askrobinske kiseline pretvara jod u bezbojan rastvor jer vitamin C služi kao redukciono sredstvo i razlaže jod na jodidne jone koji su bezbojni u rastvoru. Dakle, što voćni sok ima više vitamina C to će boja joda magično nestati u potpunosti.
Predlog: Možete eksperiment proširiti u naučni projekat otkrivanja koliko bi pomorandžinom soku trebalo kapi da u potpunosti obezboji jodni rastvor. Pored ovih voća, eksperimentu pridružite i sok od kivija, jabuka ili grejpfruta i ispitajte zajedno sa decom/učenicima koje voće ima najviše vitamina C. Napravite tabelu, zabeležite broj kapi do potpunog gubitka boje. Uživajte u naučnoj magiji i šaljite nam slike uspešnih eksperimenata.


    Vaš imejl:

    Ostavite komentar