Istraživački eksperiment: Šta ima više vitamina C – limun ili pomorandža?

U ovom STEM eksperimentu saznaćete koje citrusno voće ima više vitamina C – spoj hemije i magije na delu

Šta je potrebno za ovaj eksperiment?

 • 2 plastične čase
 • 2 plastične kašičice
 • Povidon jod HF (10% – rastvor za kožu i dermatološku upotrebu)
 • pola limuna
 • pola pomorandže

Kako sprovesti eksperiment?

U čašu sipati do 5 kapi Povidon joda, a zatim u jednoj caši iscediti do 15 kapi limunovog soka, a u drugoj caši pomorandžinog soka. Promešati jod i sokove, i zapaziti šta se desilo? Koja sok je pre izgubio boju, limunov ili pomorandžin? A zašto se to dogodilo, otkriće nam nauka.

Šta kaže nauka?

Jod je u hemiji poznat kao indikator, odnosno ima osobinu da pravi vidljive promene kad stupi u reakciju sa drugim hemikalijama. U ovom eksperimentu jod se vezao za askrobinsku kiselinu (vitamin C). Reakcija joda i askrobinske kiseline pretvara jod u bezbojan rastvor jer vitamin C služi kao redukciono sredstvo i razlaže jod na jodidne jone koji su bezbojni u rastvoru. Dakle, što voćni sok ima više vitamina C to će boja joda magično nestati u potpunosti.
Predlog: Možete eksperiment proširiti u naučni projekat otkrivanja koliko bi pomorandžinom soku trebalo kapi da u potpunosti obezboji jodni rastvor. Pored ovih voća, eksperimentu pridružite i sok od kivija, jabuka ili grejpfruta i ispitajte zajedno sa decom/učenicima koje voće ima najviše vitamina C. Napravite tabelu, zabeležite broj kapi do potpunog gubitka boje. Uživajte u naučnoj magiji i šaljite nam slike uspešnih eksperimenata.


  Vaš imejl:

  Ostavite komentar

  Придружите се заједници од више од 15.000 наставника .

  СТЕМ је за свакога!

  Bravo! Uspešno ste se prijavili.

  Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

  STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.