Svetska nedelja svemira: Napravite sopstveni svemirski lender

Lender je svemirska letelica koje se naziva i Lunarni modul ili LM. Svaka svemirska misija ima različit LM.

Da li ste znali da je čuvena misija Apollo 11, koja je imala zadatak da Nila Armstronga, Edvin Oldrina i Majkl Kolinsa spusti na Mesečevu površinu, zapravo imala oznaku LM 5 i nazvana je misija „Orao“. U ovoj misiji su postavljani reflektori na Mesecu. Odbijanjem laserskih zraka sa Zemlje do reflektora, poslužilo je za merenje vremena koje je potrebno zraku da se vrati, i na taj način astronomi mogu precizno izmeriti udaljenost od Zemlje do Meseca.

U ovom eksperimentu napravićemo model našeg „Orla“. Krenimo…

Šta nam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • kartonska kutija
 • lepljiva traka
 • lepak
 • aluminijumska folija
 • slamčice
 • čačkalice
 • 2 štapića za ražnjiće
 • plastični čepovi od flaša
 • hamer papir
 • crni marker
 • makaze

Kako se sprovodi eksperiment?

U prvom koraku je potrebno kartonsku kutiju (manju) iseći tako da se naprave četiri dijagonalna proreza na vrhu i dnu kutije po uglovima, na otprilike trećinu puta svake strana. Proreze napraviti po jedan sa svake strane i to na način tako da se povezuje jedan od parova vrha i donji prorez. To bi značilo da postoji četiri ugla koji su povezani samo na jednoj
strani. U sledećem koraku ih je potrebno presaviti tako da se napravi osmougaona kutija. Zatim, kutiju obložite aluminijumskom folijom.

U drugom koraku je potrebno napraviti noge za sletanje lendera, tako što se slamčice zalepe za središnji deo čepova (možete staviti po 4 slamčice ili više). Ovaj korak uraditi za sve četiri strane. Potom slamčice zalepiti za kutiju na sve četiri strane. Zatim po dve čačkalice zalepiti između kutije i slamčica, kao ojačanje nogu lendera.

U trećem koraku se prave merdevine lendera, tako što se između 2 štapića za ražnjiće horizontalno poređaju čačkalice (do 10) i zalepe. U zavisnosti od veličine kutije i slamčica za noge lendera, mogu se merdevine i skratiti. Gornji deo merdevina zalepiti za kutiju, a donji deo za merdevine i to poslednju čačkalicu prilepiti za slamčice.

U četvrtom koraku je potrebno napraviti gornju etapu lendera, odnosno antenu, kontrolni segment i radarski element. Ove delove pravite po šablonima dostupnim za preuzimanje OVDE.

Peti korak podrazumeva iscrtavanje prozora na prednjoj strani lendera, kao i vrata za ulaz/izlaz u lender pomoću crnog markera.

Svetska nedelja svemira: Prva žena u svemiru

Kako je ovogodišnja tema Svetske nedelje svemira zapravo žene u svemiru, ističemo Valentinu Vladimirovna Tereškovu koja je prva žena u svemiru. Njena karijera je počela već kao adolescent, kad je pokazivala ogromno interesovanje za skakanje padobranom i to iskustvo ju je dovelo do svemirskog programa. Ideja o odlasku žene u svemir rodila se ubrzo nakon uspešnog leta Apollo 11 i 1962. godine započete su pripreme. Kao kandidatkinje odabrano je 5 žena, koje su ispunjavale stroge kriterijume, gde pored znanja i iskustva sa letenjem, morale su imati i manje od 30 godina, da budu niže od 170 cm, i lakše od 70 kilograma.

Nakon napornih treninga i priprema, 1963. godine Valentina se sa letelicom Vostok 5 otisnula u svemir i tom prilikom i pored ogromnih mučnina uspela da obiđe Zemlju 48 puta, i provede u svemiru skoro puna tri dana. Njen primarni zadatak na misiji je bio da fotografiše Zemlju, a njene fotografije kasnije su korišćene za proučavanje atmosfere.

Pošto je uspešno završili svoju svemirsku misiju, Valentina je 1969. godine diplomirala i postala kozmonautski inženjer, a kasnije i doktor nauka iz te oblasti. Iako je završila svoju letačku karijeru, i dalje ne jenjava njena ljubav prema svemiru, o čemu govore i njeni intervjui poslednjih godina, u kojima ističe da bi želela da leti na Mars.

Literatura:

 • Lopez, D. (2008). Amazing Solar System Projects You Can Build Yourself (Build It Yourself series). Nomad Press.

Želite da vam šaljemo još ovakvih eksperimenata? Pridružite se STEM zajednici, klikom na link OVDE i pronađite ideje koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom

Komentari
 • Снежана Стајковић

  Одлични сте! Ваше идеје радо спроводим у свом одељењу , деца одушевљена!
  Велико БРАВО и хвала вам на пријему у групу!

  Reply
Ostavite komentar

Придружите се заједници од више од 15.000 наставника .

СТЕМ је за свакога!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.