Svetska nedelja svemira: Napravite sopstveni svemirski lender

Lender je svemirska letelica koje se naziva i Lunarni modul ili LM. Svaka svemirska misija ima različit LM.

Da li ste znali da je čuvena misija Apollo 11, koja je imala zadatak da Nila Armstronga, Edvin Oldrina i Majkl Kolinsa spusti na Mesečevu površinu, zapravo imala oznaku LM 5 i nazvana je misija „Orao“. U ovoj misiji su postavljani reflektori na Mesecu. Odbijanjem laserskih zraka sa Zemlje do reflektora, poslužilo je za merenje vremena koje je potrebno zraku da se vrati, i na taj način astronomi mogu precizno izmeriti udaljenost od Zemlje do Meseca.

U ovom eksperimentu napravićemo model našeg „Orla“. Krenimo…

Šta nam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • kartonska kutija
 • lepljiva traka
 • lepak
 • aluminijumska folija
 • slamčice
 • čačkalice
 • 2 štapića za ražnjiće
 • plastični čepovi od flaša
 • hamer papir
 • crni marker
 • makaze

Kako se sprovodi eksperiment?

U prvom koraku je potrebno kartonsku kutiju (manju) iseći tako da se naprave četiri dijagonalna proreza na vrhu i dnu kutije po uglovima, na otprilike trećinu puta svake strana. Proreze napraviti po jedan sa svake strane i to na način tako da se povezuje jedan od parova vrha i donji prorez. To bi značilo da postoji četiri ugla koji su povezani samo na jednoj
strani. U sledećem koraku ih je potrebno presaviti tako da se napravi osmougaona kutija. Zatim, kutiju obložite aluminijumskom folijom.

U drugom koraku je potrebno napraviti noge za sletanje lendera, tako što se slamčice zalepe za središnji deo čepova (možete staviti po 4 slamčice ili više). Ovaj korak uraditi za sve četiri strane. Potom slamčice zalepiti za kutiju na sve četiri strane. Zatim po dve čačkalice zalepiti između kutije i slamčica, kao ojačanje nogu lendera.

U trećem koraku se prave merdevine lendera, tako što se između 2 štapića za ražnjiće horizontalno poređaju čačkalice (do 10) i zalepe. U zavisnosti od veličine kutije i slamčica za noge lendera, mogu se merdevine i skratiti. Gornji deo merdevina zalepiti za kutiju, a donji deo za merdevine i to poslednju čačkalicu prilepiti za slamčice.

U četvrtom koraku je potrebno napraviti gornju etapu lendera, odnosno antenu, kontrolni segment i radarski element. Ove delove pravite po šablonima dostupnim za preuzimanje OVDE.

Peti korak podrazumeva iscrtavanje prozora na prednjoj strani lendera, kao i vrata za ulaz/izlaz u lender pomoću crnog markera.

Svetska nedelja svemira: Prva žena u svemiru

Kako je ovogodišnja tema Svetske nedelje svemira zapravo žene u svemiru, ističemo Valentinu Vladimirovna Tereškovu koja je prva žena u svemiru. Njena karijera je počela već kao adolescent, kad je pokazivala ogromno interesovanje za skakanje padobranom i to iskustvo ju je dovelo do svemirskog programa. Ideja o odlasku žene u svemir rodila se ubrzo nakon uspešnog leta Apollo 11 i 1962. godine započete su pripreme. Kao kandidatkinje odabrano je 5 žena, koje su ispunjavale stroge kriterijume, gde pored znanja i iskustva sa letenjem, morale su imati i manje od 30 godina, da budu niže od 170 cm, i lakše od 70 kilograma.

Nakon napornih treninga i priprema, 1963. godine Valentina se sa letelicom Vostok 5 otisnula u svemir i tom prilikom i pored ogromnih mučnina uspela da obiđe Zemlju 48 puta, i provede u svemiru skoro puna tri dana. Njen primarni zadatak na misiji je bio da fotografiše Zemlju, a njene fotografije kasnije su korišćene za proučavanje atmosfere.

Pošto je uspešno završili svoju svemirsku misiju, Valentina je 1969. godine diplomirala i postala kozmonautski inženjer, a kasnije i doktor nauka iz te oblasti. Iako je završila svoju letačku karijeru, i dalje ne jenjava njena ljubav prema svemiru, o čemu govore i njeni intervjui poslednjih godina, u kojima ističe da bi želela da leti na Mars.

Literatura:

 • Lopez, D. (2008). Amazing Solar System Projects You Can Build Yourself (Build It Yourself series). Nomad Press.

Želite da vam šaljemo još ovakvih eksperimenata? Pridružite se STEM zajednici, klikom na link OVDE i pronađite ideje koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom

Komentari
 • Снежана Стајковић

  Одлични сте! Ваше идеје радо спроводим у свом одељењу , деца одушевљена!
  Велико БРАВО и хвала вам на пријему у групу!

  Reply
Ostavite komentar