Uzimanje životinjskih otisaka u nekoliko koraka – povezujemo se sa prirodom!

Kako se uzima otisak?

Da li ste znali da se praćenjem životinja i njihovom identifikacijom na određenom području zapravo sprovodi i njihova zaštita?

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

  • gips
  • četkica za likovno
  • karton
  • makaze
  • posuda
  • voda

Kako se sprovodi eksperiment?

Prvi korak u ovom eksperimentu je najvažniji, a podrazumeva pronalazak životinjskog otiska. Kako je ovo ujedno i najteži korak, važno je obratiti pažnju na sledeće smernice:

  • Tragove životinja je najlakše pronaći u blatu (u šumi, parku), baštenskom tlu, pesku
  • Otisci životinja se najbolje uočavaju rano ujutru ili kasno tokom dana, kad se pojave senke koje olakšavaju uočavanje otisaka
  • Pratite različite životinjske tragove (na primer ako vidite puno mrava koji idu u nekom pravcu, pratite ih možda će vas odvesti do otiska)

Nakon što pronađete otisak, pažljivo ga očistite (ukoliko postoji nečistoća, papirića, lišća). Potom ga slikajte telefonom (jako je važno da imate sliku pre uzimanja otiska). Sjajno bi bilo da sa sobom nosite i svesku za upisivanje opažaja (da li je blato bilo suvo ili meko – na osnovu toga može se zaključiti da li je životinja prošla skoro).

Zatim pomoću makaza isecite deo kartona i napravite okvir oko otiska što će vam biti obod otiska koji pravite (zato vodite računa da to ne bude mnogo veće od samog otiska).

Sledi priprema gipsa. 😀

Ovaj korak nije naročito težak. Potrebno je posudu sipati gips i vodu, a zatim mešati. Primetićete da u zavisnosti od količine vode koju ste sipali zavisi i konzistencija gipsa, te vam predlažemo da gips bude malo gušći od smeše za palačinke. Na taj način trebaće vam daleko manje vremena da se stvrdne, a isto tako imaćete i dovoljno vremena da napravite neke korekcije ukoliko je potrebno (na primer da na nekom mestu dodate malo gipsa).

Tačno vreme sušenja gipsa uvek je naznačeno na samoj kesi i u odnosu na to, planirajte svoje dalje korake. Da li ćete sačekati ili ćete svoje istraživačko mesto obeležiti i doći sutra da preuzmete otisak.

Identifikaciona oznaka

Dok se gips suši, a u momentu kad je na površini već polučvrst, uzimate četkicu za likovno i suprotnom stranom (dakle ne onom kojom uzimate boju) pišete na gipsu svoje ime, mesto i datum uzimanja uzorka. Ovo je korak koji se obavezno radi u svim naučnim analizama, jer prečesto može biti od suštinskog značaja za određene zaključke. 

Na primer: Maja Marković, Zvezdarska šuma, 13.09.2020. godine, 19:30h. Zamislimo da je Maja identifikovala zečji otisak. Na osnovu podataka (slika, otisak i sveska) može da zaključi da se zečevi pojavljuju predveče.

Šta su dalji koraci?

Kad se gips u potpunosti osuši, podižete ga sa zemlje, očistite i spremni ste za dalju analizu u učionici. A to znači da ukoliko niste sigurni čiji ste otisak pronašli, to i istražite. Možete koristiti internet i istražiti koje se sve životinje nalaze na lokalitetu koji ste pratili. Zatim posmatrajte njihove otiske. Možete koristiti i aplikaciju pod nazivom „Identifier of Animal Traces“, koja vam nudi mogućnost da vršite identifikaciju na osnovu otiska, perja ili izmeta. Da i to postoji kao opcija.😉

Potom porazmislite kako životinjama možete pomoći da lakše prezime, osmislite aktivnostima kojima možete da im pomognete (sakupite hranu, vodu). Popričajte i sa učenicima o važnosti očuvanja životne sredine, životinjskih staništa i biodiverziteta. Ne zaboravite da svake godine nestane na hiljade životinjskih i biljnih vrsta upravo jer im se uništava stanište, a naš zadatak kao ekološki svesnih bića mora biti usmeren ka tome da ih zaštitimo.

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar