Snažni pirinač ili moćni drveni štap? Jednostavan eksperiment trenja

Sila trenja nastaje na mestu dodira dva različita tela, ili između različitih delova istog tela, kada se nalaze u stanju relativnog kretanja, ili relativnog mirovanja.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • plastična flaša,
 • nekuvan pirinač,
 • drveni štapić, drvena olovka ili varjača i
 • levak (ali nije neophodno).

Kako se sprovodi eksperiment?

Plasičnu flašu napunite (skoro do vrha) zrnima pirična – može se koristiti i levak za ovu fazu eksperimenta, ali može se i pirinač sipati iz ambalažne kese. Zatvorite flašu i promućkajte kako bi se zrna posložila.

U sledećem koraku tupi kraj štapa ubacite u flašu i pritisnete sve do dna. Ovu aktivnost ponovite više puta, guranjem i izvlačenjem drvca, i primetićete da štap sve teže ulazi, sve do momenta dok odjednom zajedno sa štapom se podigne i flaša sa hiljada zrna pirinča. Reklo bi se da je jedan štapić prilično moćan, međutim otkrijmo šta nauka kaže o ovom.

Šta nauka kaže?

Kad se flaša prvi put napuni zrnima pirinča, između svakog zrna postoji vazdušni čep. Pošto se štap ubaci u flašu, zrna pirinča se guraju da bi se napravilo mesta za štap, tako oni međusobno dolaze u interakciju svaki put kad se štap umetne i vazdušni prostor se gubi.

Sada nastupa sila trenja koja omogućava da se štap zalepi za pirinač, a jačina ove sile je sasvim dovoljna da drži štap na mestu. Važno je napomenuti i da je sila trenja veća od gravitacione sile koja vuče pirinač i flašu prema dole.

Predlog: Pokušajte sprovođenje eksperimenta koristeći različite vrste pirinča ili pokušajte da ubacite štap iz različitih uglova, pa primetite da li postoje razlike.


  Vaš imejl:

  Komentari
  • Mira Crnogorac

   Odlicno

   Reply
  • Mira Crnogorac

   Bravo

   Reply
  Ostavite komentar