Snažni pirinač ili moćni drveni štap? Jednostavan eksperiment trenja

Sila trenja nastaje na mestu dodira dva različita tela, ili između različitih delova istog tela, kada se nalaze u stanju relativnog kretanja, ili relativnog mirovanja.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • plastična flaša,
 • nekuvan pirinač,
 • drveni štapić, drvena olovka ili varjača i
 • levak (ali nije neophodno).

Kako se sprovodi eksperiment?

Plasičnu flašu napunite (skoro do vrha) zrnima pirična – može se koristiti i levak za ovu fazu eksperimenta, ali može se i pirinač sipati iz ambalažne kese. Zatvorite flašu i promućkajte kako bi se zrna posložila.

U sledećem koraku tupi kraj štapa ubacite u flašu i pritisnete sve do dna. Ovu aktivnost ponovite više puta, guranjem i izvlačenjem drvca, i primetićete da štap sve teže ulazi, sve do momenta dok odjednom zajedno sa štapom se podigne i flaša sa hiljada zrna pirinča. Reklo bi se da je jedan štapić prilično moćan, međutim otkrijmo šta nauka kaže o ovom.

Šta nauka kaže?

Kad se flaša prvi put napuni zrnima pirinča, između svakog zrna postoji vazdušni čep. Pošto se štap ubaci u flašu, zrna pirinča se guraju da bi se napravilo mesta za štap, tako oni međusobno dolaze u interakciju svaki put kad se štap umetne i vazdušni prostor se gubi.

Sada nastupa sila trenja koja omogućava da se štap zalepi za pirinač, a jačina ove sile je sasvim dovoljna da drži štap na mestu. Važno je napomenuti i da je sila trenja veća od gravitacione sile koja vuče pirinač i flašu prema dole.

Predlog: Pokušajte sprovođenje eksperimenta koristeći različite vrste pirinča ili pokušajte da ubacite štap iz različitih uglova, pa primetite da li postoje razlike.


  Vaš imejl:

  Comments
  • Mira Crnogorac

   Odlicno

   Reply
  • Mira Crnogorac

   Bravo

   Reply
  Ostavite komentar

  Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

  STEM je za svakoga!

  Bravo! Uspešno ste se prijavili.

  Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

  STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.