Koliko UV zračenja dolazi do naše kože i kako meriti UV indeks?

UV zračenje koje doseže do površine Zemlje uglavnom je UVA i UVB, a gotovo polovina dnevnog ukupnog štetnog UVB zračenja je u periodu između 10 do 16 sati. Da bi ste se zaštitili od štetog zračenja predstavljamo vam digitalni alat koji će vam pomoći u tome.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

  • Krema sa SPF zaštitnim faktorom (SPF 20, 30 ili 50)
  • UV detektor perlice
  • 4 providne kese za pakovanje
  • marker

Kako se sprovodi eksperiment?

Eksperiment 1

Da biste bili sigurni u efikasnost kreme za sunčanje i odabranog zaštitnog faktora, predstavljamo vam eksperiment koji pomoću UV detektor perlica pokazuje kolika je količina UV zračenja koja dolazi do vaše kože.

U prvom koraku eksperiment možete sprovesti tako što ćete deo UV perlica držati van UV zračenja i to će vam poslužiti kao kontrolna grupa. U sledećem koraku deo UV perlica možete staviti pod suncobran i proveriti promenu boja perlica, a deo pod direktnim sunčevim zračenjem. Primetićete da je boja perlica, pod direktnim zračenjem i bez ikakve zaštite, izuzetno intenzivna, jer UV detektori upijaju najviše UV fotona svetlosti.

Eksperiment 2

Podelite UV detektor perlice na nekoliko grupa (u zavisnosti od vrste zaštitnog faktora koji imate kod kuće). Grupe perlica stavite u kese za pakovanje, i tako napravite kesu bez i kese sa zaštitnim faktorom. Svaku grupu markerom obeležite. Nakon što ste podelili perlice, kesu sa spoljašnje strane, koja će biti izložena UV zračenju, namažite zaštitnim faktorom (sem kese koja će biti bez faktora). Ostaje vam da posmatrate efekte ovog eksperimenta.

Rezultati će vam pokazi da što je SPF faktor veći, boja perlica je sve blaža.

Šta nauka kaže?

UV detektor perlice su odlično sredstvo za razumevanje uticaja koje sunčevo zračenje ima, ali i za određivanje nivoa zračenja. One upijaju UV fotone svetlosti jer sadrže pigmente koji prelaze u boju kad su izloženi UV zračenju.

U kontrolnoj grupi UV perlice su bele boje jer se tada nalaze van UV spektra, dok pod uticajem UV spektra menjaju boju. Ljudskom oku nije vidljiva nijedna energija prisutna u UV delu spektra. Međutim, kada perlice budu izložene UV svetlu dolazi do hemijske reakcije koja uzrokuje oslobađanje talasne dužine, vidljive kroz promenu boje perli.

SPF zaštitni faktori imaju zadatak da blokiraju UV svetlost, tako što upijaju fotone i sprečavaju da oni u punom intenzitetu dođu do kože. To se najbolje vidi kroz eksperiment sa različitim SPF faktorima, u okviru kog je vidljivo da niži SPF faktori propuštaju više UV zračenja, za razliku od viših.

Kada je vaša koža izloženja sunčevom zračenju bez zaštitnog faktora i uz neredovno mazanje, dešava se da izgorite, jer talasne dužine UV zračenja razbiju hemijske veze u kožnom tkivu. Kada je izložena sunčevoj svetlosti koža proizvodi melanin, koji je zadužen za izgled tamnijeg tena i ima zadatak da zaštiti DNK ćelije od UV oštećenja.

Primetno je da duže zadržavanje na sunčevom zračenju dovodi do hipopigmentacije ili hiperpigmentacije, odnosno do pojave tamnih ili svetlih fleka na koži, a ovi odgovori su dobar signal da su UV ćelije napadale ćelije kože i da im je neophodna zaštita.

VAŽNO: Letnji saveti i digitalni alat za merenje UV indeksa zračenja

Važno je znati da kreme za sunčanje imaju rok trajanja i da se vremenom kvare, te je neophodno obratiti pažnju na to, da biste svojoj koži obezbedili adekvatnu zaštitu. Takođe, bitno je izbegavati izlaganje sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16h. Potrebno je nositi naočare sa UV zaštitom, kao i kapu (šešir) i obavezno staviti kremu sa zaštitnim faktorom.

Da biste znali nivo UV zračenja napolju, preporučujemo digitalni alat – Android aplikaciju „UVI Mate“, koja vam pokazuje trenutni indeks UV zračenja, zatim i predviđeni nivo zračenja u narednom satu i daje vam preporuke koliko vremena bi trebalo da ste izloženi sunčevom zračenju da bi počela proizvodnja vitamina D.

Interesantno je napomenuti da aplikacija pokazuju i podatke perioda dana koji bi trebalo da izbegavate, te i vremenski period koji bi trebalo da budete napolju, a da ne izgorite. Aplikacija je u potpunosti prilagodljiva, te analizira podatke u odnosu na vašu lokaciju i nivo zaštite koji koristite.


    Vaš imejl:

    Ostavite komentar