Koja pasta za zube je najbolja? Projektno STEM istraživanje

Da li ste znali da je prva četkica za zube počele da se koriste u Kini krajem 15. veka i bila je izrađene od bambusa i dlaka divljeg vepra.

Pranje zuba je obavezna navika iz brojnih razloga, najpre jer hrana koju konzumiramo tokom čitavog dana ostaje između zuba i predstavlja idealno mesto za rast i razvoj bakterija. Da bismo to sprečili neophodno je jutarnje i večernje pranje zuba, ali koja pasta za zube je najbolja za otklanjanje nakupljenih nečistoća od hrane? Hajmo da istražimo.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

  • 6 keramičkih šolja (sa unutrašnje strane bele boje) – najbolje odabrati stare šolje
  • 3 kesice zelenog čaja
  • 3 kesice crnog čaja
  • plastične perlice (možete koristiti perlice od nekog nakita koji više ne koristite)
  • 3 različite marke pasta za zube
  • trajni marker
  • voda
  • opciono: kuvalo

Kako se sprovodi eksperiment?

Na samom početku potrebno je skuvati vodu za čaj, a zatim pripremati materijal za eksperiment. U tri šolje staviti vodu i zeleni čaj toliko da prekrije sadržaj kesice čaja. Isti postupak uraditi i za crni čaj. Potom na šoljama pomoću trajnog markera napisati inicijale čaja i marku paste za zube, koju ćete testirati. Jedna marka paste za zube biće testirana na uzorku zelenog i crnog čaja. Postupak ponavljati i za ostale dve marke.

Nakon što je u šolje stavljen čaj, ostaviti kesice 24h da odstoje. Šolje možete poklopiti papirom. Posle 24h, izbaciti tečnost – čaj iz šolje i ostaviti stvoreni talog (fleke) da se osuše još 24h. U ovom koraku značajno bi bilo da slikate stanje fleka, da biste tokom analize mogli lakše da ih prebrojite ili upoređuje promene.

Po završetku eksperimentalnog vremena pripreme, sledi provera efikasnosti pasta za zube. Po prethodno definisanom modelu istraživanja, na dnu šolje staviti po 1 gram paste za zube i plastične perlice koje u ovom eksperimentu igraju ulogu četkice za zube. Nakon toga na dnu šolje sipati malo vode – toliko da jedva prekrije dno šolje (ovo takođe imitira količinu vode koju stavimo na četkicu priliku pranja zuba).

Kad je postavka gotova, ispitaćete efikasnost pasta za zube u uklanjanju fleka u trajanju od 2 minuta. Eksperimentalni period od 2 minuta je ciljano postavljen, shodno karakteristikama komercijalnih pasta za zube, koje ističu visoku efikasnost u uklanjanju fleka u navedenom trajanju. Merenje vremena možete sprovesti pomoću štoperice na telefonu. Za ispitivanje je potrebno u šolju staviti do 5 perlica, a zatim kružnim pokretima šolje simulirati pranje zuba.

Nakon perioda od 2 minuta, perlice izbaciti iz šolje i isprati ih, zatim i izbaciti vodu i ponovo sipati novu, malu količinu koja će simulirati ispiranje paste nakon pranja. Postupak ponavljate na svim uzorcima, a zatim beležite rezultate.

Kako analizirati dobijene rezultate?

U prvom koraku potrebno je istaći stanje fleka od čaja nakon pranja, pri tom obratiti pažnju da li su se fleke skinule, da li su izbledele, u kojoj meri su evidentirane promene, ali i u kom uzorku su više primećene promene – da li sa flekama od zelenog ili crnog čaja. Najbolje bi bilo napraviti fotografiju stanja fleka nakon pranja, a zatim i analizirati koliko je fleka nestalo u potpunosti, koliko je u fazi nestajanja, a koliko se uopšte nije promenilo.

Nakon što determinišete stanje, potrebno je da istražite osobenosti marka pasta za zube koje ste koristili. U tom kontekstu misli se prvenstveno na analizu sastojaka pasta. U većini slučajeva ćišćenje zuba se vrši abrazivima koji brišu plak – to su uglavnom minerali poput silicijum dioksida, kalcijum oksid, aluminijum oksida i raznih fosfatnih minerala. Međutim, većina pasta je napravljena od titanijum dioksida koji potiče od minerala koji se nazivaju rutil, anatas i brukit, i služi za pravljenje bele boje paste.

Podatke koje dobijete tokom istraživanja prestavite putem grafika, tako da istaknete za svaku marku paste njenu efikasnost u potpunom i delimičnom otklanjanju fleka i navedite hemijski sastav paste. Zatim je potrebno da evaluirate stanje i zaključite, na nivou više eksperimentalnih grupa u okviru odeljenja, koja pasta je najefikasnija, i koji hemijski element je najzaslužniji za otklanjanje plaka, odnosno fleka od hrane/čaja.

Ideje za nastavu

Da biste dobili što preciznije rezultate, možete eksperiment spovoditi u trajanju od 7 ili 10 dana po istom principu, a zatim uporediti dobijene rezultate.

Nakon što sumirate rezultate sa učenicima porazgovarajte o važnosti oralne higijene gledano sa aspekta zaštite zdravlja zuba, kao i celokupnog organizma. Podelite sa učenicima i zanimljive informacije da tokom života u proseku svaki čovek provede čak 39 dana perući zube, ali i da je set zuba za svakog pojedinca jedinstven kao i otisak prsta. Da li ste znali ove zanimljivosti?

Želite da vam na imejl šaljemo još ovakvih eksperimenata? Pridružite se STEM zajednici klikom na link OVDE i upoznajte se sa idejama koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom.

Ostavite komentar