BESPLATAN vebinar: STEM u praksi: 3 predloga = mnoštvo ideja

Da svaki učenik postane naučnik: Ideje iz prakse

Mreža nastavnika „STEM zbornica“ i „Obrazovni centar STEM“ pozivaju sve nastavnike, učitelje, vaspitače i ljubitelje nauke da nam se pridruže na besplatnom vebinaru pod nazivom „STEM u praksi: 3 predloga = mnoštvo ideja“.

Šta vas učenici prvo pitaju kad uđete u učionicu? – „Šta danas učimo?“. Na ovom vebinaru učimo koliko je STEM bogata riznica ideja, mogućnosti, i načina da se učenici angažuju u učenju. Na vebinaru ćemo istražiti razne metode i pristupe koje možete koristiti da bi STEM i (ne)STEM predmeti postali zanimljiviji i pristupačniji vašim učenicima.

Pridružite nam se na vebinaru da vidite kako ideje izgledaju u praksi!

 

 

Vebinar se realizuje 13. juna od 20h. Podatke za pristup vebinaru dobićete 2h pre početka događaja na mejl koji ostavite prilikom prijave.

 

Šta vas očekuje na vebinaru?

Na ovom vebinaru ćemo:

  1. Istražiti kreativne nastavne metode – Naučićemo kako koristiti projekte, eksperimente i igre da bismo obogatili nastavu i podstakli radoznalost kod učenika.
  2. Diskutovati o interaktivnim alatima i tehnologijama – Pogledaćemo kako digitalni alati mogu poboljšati angažovanje i razumevanje učenika, uključujući simulacije i obrazovne aplikacije.
  3. Deliti primere iz prakse – Čućemo od nastavnika i stručnjaka koji će podeliti svoja iskustva i uspešne primere iz svojih učionica.
  4. Razvijati kritičko razmišljanje i rešavanje problema – Naučićemo kako da koristimo STEM aktivnosti za razvoj ovih ključnih veština kod učenika.
  5. Planirati i realizovati STEM projekte – Razmotrićemo korake u planiranju i sprovođenju uspešnih STEM projekata koji će motivisati učenike i podsticati njihovu kreativnost.

 

Ko će biti vaši predavači?

Ivana Kozić je profesor engleskog jezika i književnosti i istorije. Radi u osnovnoj školi „August Cesarec” u Ivankovu. Nakon završenih studija za profesora engleskog jezika i istorije, upisala je poslediplomske specijalističke studije iz prevodilaštva koje je uspešno završila 2011. godine, stekavši zvanje specijalista prevodilac za engleski jezik.

Tokom svoje karijere, učestvovala je u različitim projektima, međunarodnim konkursima, takmičenjima i priredbama. Bila je mentor mnogim koleginicama do polaganja stručnog ispita, kao i studentkinjama na praksi. Godine 2019. napredovala je u zvanju mentora.

Zajedno s koleginicom Dijanom Penava redovno učestvuje u projektima, objavljuje stručne članke, održava predavanja na stručnim skupovima i savetima u školi, županijskim stručnim većima, međunarodnim konferencijama. Učestvovala je u eksperimentalnoj primeni HNOSA. U okviru kurikularne reforme izradila je metodičke preporuke za nastavne časove.

 

Dijana Penava je profesor biologije i hemije. Radi u Osnovnoj školi „August Cesarec” u Ivankovu. Vodi aktiva nastavnika predmetne nastave u školi, aktivno je deo školskog tima za kvalitet, i rukovodi Učeničkom zadrugom „Zrno“ u školi. Učestvovala je u kreiranju digitalnih sadržaja za nastavu hemije za jednu izdavačku kuću.

Tokom svoje karijere, bila je uključena u različite projekte, međunarodne konkurse, takmičenja na županijskom nivou i priredbe, te je bila mentor mlađim koleginicama do polaganja stručnog ispita. Godine 2019. napredovala je u zvanju mentora.

Tokom 2018. godine, učestvovala je na Međunarodnom turniru mladih prirodnjaka u Gruziji gde je osvojena bronzana medalja. Zajedno s koleginicom Ivanom Kozić redovno učestvuje u projektima, objavljuje stručne članke, održava predavanja na stručnim skupovima i savetima u školi, županijskim stručnim većima, i međunarodnim konferencijama.

 

Marina Trstenjak Petran je profesorka fizike sa 16-godišnjim radnim iskustvom u obrazovnom sistemu. Trenutno je zaposlena u srednjoj školi kao nastavnica fizike. Učestvovala je na različitim edukacijama povezanim sa STEM oblastima. Nagrađivana je kao mentor učenicima na opštinskim, državnim i međunarodnim takmičenjima. ETwinning projekti u kojima je učestvovala dobili su oznaku za kvalitet. Autor je brojnih stručnih članaka iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, aktivna je predavačica na državnim i međunarodnim konferencijama.

Marina promoviše STEM aktivnosti i realizovala je svoje ideje kroz priručnik „Fizika za vrtiće“, čiji je autor. Voli nauku i sve što je povezano sa naukom. Eksperimentisanje sa decom daje joj inspiraciju za dalji rad. U slobodno vreme se bavi sprovođenjem raznih naučnih radionica u saradnji sa udruženjima i školskim i predškolskim ustanovama gde promoviše STEM oblast.

 

Leona Nekret-Katić je vaspitač mentor, radi u PU „Sesvete“ u Zagrebu. Područje posebnog interesa su joj: muzika – voditeljka je Muzičkog programa 20 godina; digitalni alati – naročito oni koji podstiču bilo koji oblik stvaralaštva, tehničko stvaralaštvo, inovacije – učestvovala je na međunarodnoj izložbi inovacija Inova „Budi uzor“ 2016. godine te je osvojila dva zlata i jedno srebro za uspešan nastup i to iskustvo uspela je omogućiti deci matične grupe.

Učestvovala je kao inicijator, motivator i koordinator izrade timske inovacije s decom i roditeljima te ju izlagala s decom na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA MLADI i INOVA BUDI UZOR 2023. za koju su osvojili dva zlatna odličja i dve posebne nagrade: za naj tim i najkreativnije mentore.

Autorka je vrtićkih himni, kantautor. Pokretač je i glavni urednik veb časopisa vrtića „Kroz prozor vrtića“, kreator i uređivač veb stranice grupe.

 

PRIJAVA JE OTVORENA: Otkrijte ideje koje učenike pretvaraju u naučnike i istraživače

Da biste bili deo ovog vebinara i saznali sjajne ideje, potrebno je da se prijavite što pre i osigurate sebi mesto.

Pravo učešća imaju svi zainteresovani (vaspitači, učitelji, nastavnici), iz Srbije i regiona.

Mreža nastavnika „STEM zbornica“ i „Obrazovni centar STEM“ učesnicima predavanja izdaju potvrdu sa 2 boda/sata stručnog usavršavanja unutar ustanove.

 

 

Ukoliko imate neka pitanja vezana za događaj, slobodno nam pišite na imejl: stemzbornica@gmail.com ili nas kontaktirajte putem Chatbota na veb sajtu, odnosno preko Facebook stranice.

Ostavite komentar