Ako naučimo decu da razmišljaju kao Da Vinči, rešićemo klimatske promene – potvrdila najnovija studija Kembridža

Današnja deca pomoću STEM-a mogu da reše pitanja klime, održivosti i nesigurnosti života na Zemlji!

Najnovija studija istraživača sa Univerziteta u Kembridžu i Edinburgu ističe izuzetnu važnost STEM koncepta za uspeh dece/učenika u 21. veku. Studija je istakla da obrazovanje ne sme počivati na odvojenom podučavanju nastavnih oblasti, već na spajanju nauke i umetnosti sa svakodnevnim životom, a utemeljeno na iskustvima učenika.

Istaknuti istraživači su napravili sjajno poređenje, stavivši današnje učenike u ulogu čuvenog renesansnog arhitekte, slikara, vajara i inženjera Leonarda da Vinčija, koji je povezivanje znanja iz više disciplina kreirano vanvremenska dela.

Pam Burnard, profesor umetnosti, kreativnosti i obrazovanja sa Univerziteta u Kembridžu navodi: „Ako pogledamo neverovatne dizajne koje je Da Vinci proizveo, jasno je da je kombinovao različite discipline da bi unapredio znanje i rešio probleme. Moramo da podstaknemo decu da razmišljaju na sličan način jer će sutrašnji odrasli morati drugačije da rešavaju probleme zbog egzistencijalnih kriza sa kojima će se suočiti: posebno onih koje se tiču klime, održivosti i nesigurnosti života na Zemlji.“

Uloga STEM-a u savremenom društvu

Ako se već sada sagleda uticaj koji na ljudski život i planetu ima poremećaj ekološke homeostaze, evidentan je zaključak da se radikalni koraci moraju sprovesti već sada. STEM obrazovni koncept smatra se jedinim mogućim, i efikasnim pristupom, koji će obrisati međupredmetne granice i dati priliku današnjoj deci/učenicima da svet upoznali kroz aktivno učešće i suštinsko razumevanju.

Ukoliko nastavnici kroz različite STEM eksperimente ukažu učenicima na probleme zagađenja voda, zemljišta i vazduha, nedostatka hrane, globalnog zagrevanja, nedostatka šuma, ili gubitka neobnovljivih izvora energije, učenici postaju i očigledno svesni tih izazova. Kao rezultat aktivnog nastavnog pristupa, koji pružaju STEM eksperimenti, produbljuje se i učeničko interesovanje, pažnja, svest, odgovornost, i kreativnost – da sami dođu do rešenja kako da spreče ekološku katastrofu.

Ocenjiivanje postaje drugačije

Pored zahteva da se obrazovanje smisleno integriše, istraživači apeluju i na važnost promene paradigme ocenjivanja. To bi kroz praksu podrazumevalo vrednovanje nivoa učeničke internalizacije ideja i kreativnosti u sprovođenju istih, a ne nivoa znanja i reprodukcije. O načinima kako ocenjivati učenike u STEM nastavi dosta razgovaramo na našim vebinara, zato vas srdačno pozivamo da nam se pridružite!

Da biste vam olakšali misiju širenja STEMa, donosimo vam sjajne ideje, eksperimente i kvalitetna znanja kroz program STEM sertifikacije. Pridružite nam se OVDE.

Literatura:

  • Studija: Pam Burnard, Laura Colucci-Gray, Pallawi Sinha. Transdisciplinarity: letting arts and science teach together. Curriculum Perspectives, 2021; 41 (1): 113 DOI: 10.1007/s41297-020-00128-y
Ostavite komentar

Придружите се заједници од више од 15.000 наставника .

СТЕМ је за свакога!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.