Olivera Kolarić za STEM sajt: Akreditovani stručni skup u Kruševcu, pridružite nam se!

Pomerimo granica obrazovanja na skupu “Otvorena vrata edukacije – izazovi u obrazovanju”

Olivera Kolarić, ugledna nastavnica biologije, predsednica Udruženja biologa Kruševac i saradnik Obrazovnog centra STEM i Mreže nastavnika “STEM zbornica”, sa velikim entuzijazmom najavljuje dolazeći stručni skup pod nazivom „Otvorena vrata edukacije – izazovi u obrazovanju“, koji će se realizovati 27. maja u Centru za stručno usavršavanje Kruševac.

Skup ima za cilj da istraži različite aspekte izazova sa kojima se suočava moderno obrazovanje i nudi praktične savete za nastavnike, roditelje i učenike. 

 • „Izazovi digitalnog obrazovanja – formativno ocenjivanje i vrednovanje postignuća učenika“: Digitalno doba nudi obilje mogućnosti za obrazovanje, ali sa sobom donosi i nove izazove. Jedan od ključnih izazova je kako pravilno oceniti i vrednovati učenička postignuća u digitalnom okruženju.
 • „Eksperimentalni izazovi za STEM genijalce budućnosti“: STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) su ključne za budućnost. Ali kako inspirisati nove generacije STEM genijalaca? Ova tema će istražiti kako se mogu koristiti eksperimentalni izazovi za podsticanje interesa učenika.
 • „Izazovi planiranja i realizacija vannastavnih aktivnosti“: Vannastavne aktivnosti su ključni deo holističkog obrazovanja, ali njihovo planiranje i realizacija mogu biti izazovni. Ova tema će nuditi savete o tome kako efikasno planirati i realizovati vannastavne aktivnosti.
 • „Izazovi vaspitnog rada – prevencija mentalnog zdravlja učenika i vršnjačkog nasilja“: Psihološko zdravlje učenika i vršnjačko nasilje su urgentni problemi u obrazovanju. Ova tema će se fokusirati na to kako obrazovne institucije mogu prevenirati mentalne zdravstvene probleme među učenicima i boriti se protiv vršnjačkog nasilja.
 • „Izazovi saradnje sa roditeljima“: Roditelji igraju ključnu ulogu u obrazovanju, ali saradnja između škola i roditelja može biti izazovna. Ova tema će nuditi strategije za poboljšanje saradnje sa roditeljima.
 • „Izbor zanimanja u 21. veku – Izazovi profesionalne orijentacije, karijernog vođenja i savetovanja“: Kako se svet brzo menja, izbor zanimanja postaje sve složeniji. Ova tema će istražiti izazove profesionalne orijentacije, karijernog vođenja i savetovanja u 21. veku.

Kroz teme ovog skupa jasno je vidljiva potreba organizatora da se posveti pažnja ključnim temama, s ciljem da se izazovi pretvore u mogućnosti za poboljšanje obrazovanja u budućnosti.

Pitali smo Oliveru: Kako vidi trenutne izazove u obrazovanju?

Olivera Kolarić: „Obrazovanje uvek prati svoje izazove, ali mislim da se trenutni izazovi obrazovanja mogu svrstati u nekoliko glavnih kategorija.

Prvo, digitalizacija obrazovanja donela je nove mogućnosti, ali i izazove. Naučili smo da digitalni alati mogu biti izuzetno korisni za pristup informacijama, personalizovano učenje i fleksibilnost. Međutim, još uvek smo u procesu razumevanja kako da najbolje koristimo te alate i kako da ocenimo i vrednujemo učenička postignuća u digitalnom okruženju.

Drugo, mi se kao obrazovna zajednica suočavamo sa izazovima povezanim sa mentalnim zdravljem učenika i vršnjačkim nasiljem. Shvatamo koliko je važno da pružimo podršku učenicima ne samo akademski, već i emocionalno i socijalno.

Treće, u eri brzog tehnološkog razvoja, moramo osigurati da naši učenici budu dobro pripremljeni za budućnost. To znači osigurati da su upoznati sa STEM oblastima, ali i pružiti im smernice kada je reč o izboru zanimanja i profesionalnoj orijentaciji.

Sve ove teme su međusobno povezane i zahtevaju holistički pristup obrazovanju. Mislim da su to glavni izazovi s kojima se suočavamo danas, i verujem da će naš skup pružiti priliku za dalje diskusije i razmenu ideja kako bismo ih prevazišli.“

Zašto nastavnici da se pridruže ovom skupu?

Učestvovanje na stručnom skupu „Otvorena vrata edukacije – izazovi u obrazovanju“ može biti izuzetno korisno za nastavnike iz različitih razloga:

 1. Profesionalni razvoj: Skup nudi nastavnicima priliku da se upuste u dublje razumijevanje trenutnih izazova u obrazovanju, istražujući teme poput digitalnog obrazovanja, STEM izazova, planiranja vannastavnih aktivnosti, i više. Saznajući više o ovim temama, nastavnici mogu proširiti svoja znanja i veštine, što će unaprediti njihovu pedagošku praksu.
 2. Razmena iskustava: Skup nudi priliku za povezivanje sa drugim profesionalcima u obrazovanju. Razmena ideja i najboljih praksi može pružiti novu perspektivu i inspiraciju za unapređenje sopstvenog rada.
 3. Savremene teme: Skup se fokusira na aktuelne i relevantne teme u obrazovanju. To nastavnicima omogućava da ostanu u korak sa najnovijim trendovima i razvojem u oblasti obrazovanja.
 4. Aktivizam: Kroz učešće na ovom skupu, nastavnici mogu aktivno doprineti rešavanju izazova u obrazovanju, pokazati svoju posvećenost razvoju obrazovanja i imati stvaran uticaj na svoje zajednice.
 5. Priznanje: Kao skup koji je akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, učešće na „Otvorenim vratima edukacije – izazovi u obrazovanju“ nastavnicima donosi bodove stručnog usavršavanja van ustanove.

Saznajte više o prijavi za skup OVDE, i  pridružite nam se!

Ovaj skup pruža nastavnicima priliku da prošire svoje znanje, razmene ideje, ostanu u korak sa najnovijim trendovima u obrazovanju, i aktivno učestvuju u unapređenju obrazovnog sistema. 

Zadovoljstvo nam je što smo Obrazovni centar STEM sa Mrežom nastavnika “STEM zbornica” deo ovog događaja! Dođite i vi, očekujemo vas!

Ako želite uvek da budete u toku sa našim aktivnostima, pridružite nam se!

Ostavite komentar

Pridružite se zajednici od više od 15.000 nastavnika .

STEM je za svakoga!

Bravo! Uspešno ste se prijavili.

Nešto nije dobro. Pokušajte ponovo.

STEM eksperimenti will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.