Ideje i eksperimenti: Kako podstaći ljubav dece prema nauci?

Ideje i eksperimenti za predškolce

U okviru našeg bloga daje odgovore na neka od najčešćih dilema koje postoje u domenu primene STEMa i nauke u učionici. Jedna se tiče odgovora na pitanje “Kad je pravo vreme za prve STEM aktivnosti?”, u kom smo detaljno objasnili da nikada nije prerano da počnete da podstičete ljubav svoje dece prema nauci. 

Često čujemo da su neke aktivnosti “prevelik zalogaj” za predškolce ili učenike mlađeg školskog uzrasta, međutim važno je u tom kontekstu jasno razložiti šta to predstavlja “prevelik zalogaj”. 

  • Ako govorimo o aspektu razumevanja nauke i upoznavanju dece sa definicijama koje stoje iza nekog eksperimenta, to je u potpunosti tačno. 
  • Međutim, ako govorimo o samim postupcima realizacije eksperimenata tu ne postoji aktivnost koja se ne može prilagoditi deci mlađeg uzrasta.

Ujedno, uz pravi pristup, učenje nauke može biti i sjajna zabava za celu porodicu! 😃

Kako podstaći učenje nauke?

Evo nekoliko saveta kako da podstaknete ljubav vaše dece prema nauci: 

  1. Neka bude zabavno! Nauka je svuda oko nas i postoji mnoštvo mogućnosti da to pretvorite u igru. Na primer, svakodnevne zadatke kao što je pranje sudova možete pretvoriti u naučni eksperiment tako što ćete testirati različite sapune i posmatrati koji proizvodi prave najviše mehurića. Eto sjajne priče o nauci iza sapunice i mehuriće! A ima je, stvarno je ima! 😉
  2. Unesite nauku u kuvanje omiljene hrane. Kuvanje je odličan način da naučite decu o nauci. Oni mogu naučiti o merenjima, hemijskim reakcijama i svojstvima različitih sastojaka. Najomiljeniji dečiji eksperimenti su upravo sa sirćetom i sodom bikarbonom, a toga uvek imate u kuhinji.

Predlažemo i eksperiment razdvajanja bibera i soli, koji možete pogledati OVDE.

  1. Izađite u prirodu. Postoje beskrajne mogućnosti za naučno istraživanje kada krenete napolje. Krenite u šetnju u prirodu i neka vaše dete sakupi lišće, štapove i kamenje. Zatim im pomozite da identifikuju šta su pronašli koristeći terenski vodič. Ili napravite životinjske otiske, a onda identifikujte koje životinje su napravile otisak. 
  2. Uputite decu na naučne aktivnosti koje se predstavljaju u različitim naučnim priručnicima. Postoji mnogo jednostavnih eksperimenata koje možete uraditi kod kuće sa uobičajenim materijalima za domaćinstvo. Pogledajte naš priručnik sa više od 20 eksperimenata za decu
  3. Posetite muzej ili planetarijum. Ako živite u blizini muzeja ili ustanove sa naučnim fokusom, iskoristite to!

U čemu je značaj nauke?

Kao roditelj, verujemo da ste svesni da je nauka vitalni deo našeg sveta i njeno razumevanje može pomoći vašem detetu na mnogo načina.

Evo samo nekoliko razloga zašto je nauka toliko važna:

  • Nauka pomaže da deca razumeju svet oko nas. Pomaže da se shvate stvari koje vide i doživljavaju svakog dana.
  • Nauka daje objašnjenja kako stvari funkcionišu. Može pomoći deci da razumeju kako funkcioniše svet prirode, kako funkcionišu naša tela, pa čak i kako funkcioniše tehnologija.
  • Nauka pomaže da se reše problemi i objasne određene pojave. Kada se naiđe na problem, nauka može pružiti alate za pronalaženje rešenja.
  • Nauka se stalno razvija. Kako saznajemo više o svetu oko nas, menja se i naše razumevanje nauke. To znači da uvek ima novih stvari za učenje!

Da biste to i postigli, evo nekoliko saveta kako da to uradite:

  • Odvojite vreme za nauku u svom domu. Svake nedelje odvojite malo vremena da zajedno istražite naučnu temu ili isprobate jednostavan eksperiment. Možete pronaći mnogo sjajnih ideja u našim naučnim priručnicima.
  • Ohrabrite decu da postavlja pitanja. Kada vam dete postavi pitanje o nečemu što je videlo ili čulo, odvojite vreme da odgovorite u potpunosti. Podsticanje njihove radoznalosti će im pomoći da razviju ljubav prema učenju o svetu oko sebe.
  • Pomozite im da usvoje nove naučne pojmove na način koji oni umeju da ih objasne. Na primer, ako dogovorimo o pojmu sile, objasnite im da je to moćna energija koja će im omogućiti da autić sa jednog mesta dovuku do drugog.

Naučni eksperimenti prilagođeni deci 

Naučni eksperimenti prilagođeni deci mlađeg uzrasta trebaju biti jednostavni, laki, razumljivi i prilagodljivi.

Jedan lak eksperiment je vulkan od sode bikarbone i sirćeta. Jednostavno pomešajte sodu bikarbonu i sirće u posudi, i gledajte kako smeša raste i peni. Za stariju decu, možete pokušati da dodate boju za hranu ili šljokice u mešavinu za dodatnu čaroliju eksplozije. Neka boje dodaju sami!

Još jedan zabavan eksperiment je stvaranje domaće lampe od lave. Sve što vam treba je tegla, biljno ulje – može suncokretovo, voda, boja za hranu i tableta aspirina (obavezno prisustvo roditelja dok deca sprovode korake eksperimenta!). Dodajte sastojke u teglu u slojevima (počevši od ulja), a zatim ubacite tabletu i gledajte kako se stvara efekat „lave“.

Pored praktičnih aktivnosti, sjajan način upoznavanja sa naukom je i kroz priče i bajke. Pomozite deci da vide da su naučnici bili mnogo radoznali o svetu i da žele da saznaju kako stvari funkcionišu – time ih podstaknite da to mogu i oni. Takođe možete upoznati svoje dete sa nekim inspirativnim ženama naučnicima, kao što su Marie Curie. 

U ovom priručniku istakli smo još nekoliko eksperimenata koji veličaju žene naučnice!

Da rezimiramo:

Budite kreativni, zabavite se i pomozite svom detetu da se zaljubi u nauku!

Podsticanje ljubavi vašeg deteta prema nauci može biti zabavno i korisno iskustvo. Izlažući ih različitim konceptima i eksperimentima, možete im pomoći da razviju doživotno interesovanje za ovu temu. Uz malo kreativnosti i strpljenja, čak i najnevoljnijeg učenika nauka može pretvoriti u naučnika koji će početi da istražuje! 😀

Pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnim pozivima i STEM vestima.

Ostavite komentar