Odgovaramo na najčešće pitanje: Kad je pravo vreme za prve STEM aktivnosti?

Početak STEM pustolovine

STEM obrazovanje je mnogo više od nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Radi se o učenju dece da rešavaju probleme iz stvarnog života i kritički razmišljaju o svetu oko sebe. Ukratko: radi se o pomaganju deci da postanu uspešni odrasli sa čvrstim osnovama za život.

Ali kada treba da počnete da učite decu/učenike o ovim veštinama? Što je ranije moguće! Najbolje ODMAH! 😉

Kako sa decom/učenicima različitih uzrasta?

STEM je odličan način da se deca angažuju, i razvijaju. Ukoliko je reč o deci u osnovnoj školi, možete im pomoći da razviju svoje fine motoričke sposobnosti tako što ćete ih uključiti u različite inženjerske projekte. Ako govorimo o deci u vrtiću, plastični odvijači i čekići, lego kockice i puzzle, su sjajni načini da im se predstavi STEM koncept.

Kako deca rastu, njihova interesovanja i sposobnosti se veoma brzo menjaju, tako da je za nastavnike i vaspitače važno da prate te promene i otkrivaju šta je deci interesantno u različitim fazama razvoja.

Na primer, ako dete voli da gradi stvari, upoznajete ih sa LEGO robotikom ili 3D štampanjem. Ako vole životinje i prirodu, razmislite o izletima u zoološke vrtove ili akvarijume. Ako ih zanima svemir, isprobajte NASA-inu aplikaciju ili veb verziju “NASA’s Eyes”.

Kad je reč o srednjoškolcima – prema najnovijem svetskom istraživanju 92% srednjoškolaca je zaisteresovano za STEM,a čak 74% učenika navodi da je zainteresovano da aktivno učestvuje u STEM projektima. Više o STEMu srednjoškolskom uzrastu, možete saznati OVDE.

Početak upoznavanja sa STEM-om

Odojčad i mala deca (0-3 godine)

Za bebe i malu decu, najvažnije je da nauče da se igraju igračkama koje podstiču rešavanje problema, poput slagalica ili blokova. Ovo će im pomoći da razviju prostornu svest — što je ključno za mnoge STEM oblasti — kao i koordinacija ruku i očiju.

Predškolci (3-5 godina)

U predškolskom uzrastu deca počinju da uče jednostavne matematičke koncepte kao što su brojanje i sabiranje. Takođe počinju da uče kako stvari funkcionišu kroz aktivnosti kao što su pravljenje oblika i formata. Ove aktivnosti pomažu u izgradnji veština kritičkog razmišljanja i podstiču kreativnost — obe stvari su od suštinskog značaja za bilo koji STEM predmet! 

Takođe možete uvesti osnovne naučne koncepte poput boja kroz jednostavne eksperimente koristeći predmete za domaćinstvo kao što je sirće, soda-bikarbona, kurkuma, brašno, so, šećer, voda…

Isto tako u ovom uzrastu možete implementirati složenije alate kao što je Sphero SPRK+ Robot Ball ili neke jednostavnije digitalne igrice.

Osnovci (7 – 15 godina)

U ovom uzrasnom periodu učenici su u potpunosti razvojno spremni da usvoje brojne prirodne pojave i zakonitosti, te se ovaj period smatra najefikasnijim za sticanje konkretnih STEM veština i funcionalno upoznavanje dece/učenika sa STEMom i generalno prirodnim naukama. Ono što čini okosnicu eksperimentalnog rada u ovom periodu obuhvata:

  • posmatranje promene
  • posmatranje osobina tela
  • evidentiranje kretanja i internosti tela
  • upoznavanje pojma sile
  • utvrđivanje odnosa sile akcije i reakcije
  • shvatanje pojma gravitacije
  • upoznavanje sa specifičnostima vode, vazduha, zemljišta
  • utvrđivanje pojma pritiska
  • uočavanje značaja toplote i energije

Srednjoškolci (15 – 19 godina)

Spremni su da produbljuju prethodno stečena znanja i iz osnovne škole, i temeljnije se upoznaju i sa:

  • pojmom elektriciteta
  • električne struje
  • magnetizma
  • svetlosti
  • zvuka
  • hemijske reakcije

Glavni pravac rada sa srednjoškolcima odnosi se na čvršće povezivanje nauke, znanja, teorije i prakse, odnosno primene u svakodnevnom životu. Suština eksperimentalnog rada u ovom periodu teži da upozna učenike sa STEM karijerama i usmeri ih ka poslovima budućnosti koji zahtevaju posedovanje STEM kompetencija.

Zašto je STEM obavezan deo odrastanja dece 21. veka?

STEM obrazovanje je rastuća oblast i pruža mnogo mogućnosti za decu savremenice.

Nacionalna naučna fondacija (NSF) procenjuje da više od 60 odsto svih poslova čak i danas zahteva neki oblik STEM znanja ili veštine, dok će ova kompetencija od 2025./2030. godine biti obavezna stavka za zapošljavanje.

Ekonomske koristi STEM obrazovanja za decu su jasne – jedna studija je pokazala da odrasli sa diplomom iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva ili matematike (STEM) zarađuju 20.000 dolara više na godišnjem nivou od onih koji imaju diplomu drugih oblasti.

Kako su sve naučne oblasti važne za društvo, STEM veštine imaju široki uticaj na razvoj kritičkog razmišljanja i sposobnosti rešavanja problema, što se smatra ključnim za uspeh u 21. veku. 

Ne propustite nove ideje, pridružite nam se OVDE i budite uvek u toku sa aktuelnostima.

Ostavite komentar