Koliko se nauke krije u novogodišnjim konfetama?

 

Novogodišnje konfete i Treći Njutnov zakon, evo o čemu je reč

Dugo godina na karnevalima u Italiji tradicionalno su se bacali predmeti u vazduh, koji su povređivali učesnike karnevala. To su s početka bila jaja, zatim bombone, ali ništa od tih aktivnosti nije bilo bezbedno. Da bi se očuvala tradicija i zadržao kult bacanja „nečega“ u vazduh nastale su konfete. Sigurni smo da niste dosad razmišljali o tome kako su konfete nastale, a još manje da li imaju neku vezu sa naukom. Vreme je da saznamo.

Šta vam je potrebno za ovaj eksperiment?

 • balon
 • makaze
 • karton od toalet papira
 • ukrasni papiri (opciono)
 • selotejp traka (najbolje šira)
 • lepak (opcioni)
 • markeri, bojice, flomasteri…
 • konfete

Kako se sprovodi ovaj eksperiment?

U prvom koraku potrebno je da balon pomoću makaza isečete pri vrhu (suprotno od dela za duvanje). Obratite pažnju da rupa ne bude previše velika, već taman tolika da možete da obuhvatite kraj kartona toalet papira. Nakon što to uradite, pomoću selotejp trake pričvrstite balon za karton. Gornji deo balona – gde se duva, vežite u čvor (ovo možete uraditi i pre nego što stavite na karton).

U sledećem koraku možete svoj Push pop za konfete da ukrasite na različite načine koristeći ukrasni papir, lepak, bojice, markere…

Kad ste napravili „top za konfete“ napunite karton konfetama, i povucite balon na mestu gde ste napravili čvor. Vučete čvor ka dole i kad otpustite kreće eksplozija konfeta. Iiiii novogodišnja žurka može da počne… ali što se to dešava?

Šta nauka kaže?

Da bi konfete poletele iz vašeg „topa za konfete“ ili pravilno rečeno Push pop za konfete, zaslužan je Treći Njutnov zakon, koji kaže da za svaku akciju postoji jednaka ili suprotna reakcija. Preciznije, kada jedno telo deluje na drugo telo javlja se – sila akcije. Usled ove akcije drugo telo pravi odgovor tako što deluje na prvo telo silom koja je ista po pravcu i intenzitetu, ali suprotnog smera – sila reakcije.To praktično znači da kad povučete čvor balona na dole tako „napravite“ potencijalnu energiju koja delujući izbacuje konfete napolje.

U zavisnosti od toga koliko konfeta stavite možda ćete morati nekoliko puta da povlačite da bi sve izbacili, ali to novogodišnjim aktivnostima daje dodatnu draž. Uživajte i kroz zabavu provedite praznike.

Želite da vam na imejl šaljemo još ovakvih eksperimenata? Pridružite se STEM zajednici klikom na link OVDE i upoznajte se sa idejama koje će vašu nastavu učiniti prezanimljivom.

Komentari
 • Anđa Miladinović

  Lepih ideja imate hvala Vam

  Reply
 • Anđa Miladinović

  Odličan odabir

  Reply
Ostavite komentar