Naučni sladoled: 3 sastojka + nauka = fenomenalna letnja poslastica

Naučni eksperiment koji se jede 

Kako biste objasnili šta je sladoled u jednoj rečenici? Hajde da probamo ovako:

Sladoled je smeša koja se sastoji od mlečne masti sa milionima sićušnih kristala leda i čepova vazduha.

Da li ste znali da prvi pisani recept za sladoled datira iz 1665. godine, a da je najpopularniji ukus vanile u sladoledima, dok je čokoladni ukus nastao pre ukusa vanile, jer je vanila bila egzotična i retka u kasnim 1700. godinama? U ovom eksperimentu pravimo baš takav sladoled, iz 17. i 18. veka koristeći nauku.😀

Šta vam je potrebno za eksperiment?

  • so (kuhinjska ili Natrijum hlorid (NaCl))
  • čokoladno mleko (bilo koje vrste)
  • kockice leda
  • 2 kese sa zip zatvaračem (mogu i obične ali morate biti oprezni)
  • opciono: esencija vanile
  • opciono: komadići čokolade

Kako se sprovodi eksperiment?

Lako.😉 U ovom eksperimentu će vam možda najteže biti da odaberete ukus sladoleda koji pravite. Ukoliko ste ljubitelji čokoladnih sladoleda, birajte omiljeno čokoladno mleko koje sipate u kesu sa zip zatvaračem i dobro zatvorite. Po želji možete dodati i sitne kockice čokolade, ali nije obavezno.😀

Ukoliko biste želeli da pravite sladoled sa vanila ukusom, potrebno je da odaberete punomasno mleko, u njega dodate ekstrakt vanile ili odaberite mleko sa ukusom vanile. Po istom principu sipajte u kesu sa zip zatvaračem i dobro zatvorite.

Potom, u drugu kesu sa zip zatvaračem stavite puno leda i dosta kuhinjske soli – videćemo kasnije zašto je to važno! Zatim u kesu sa ledom, stavite kesu sa čokoladnim mlekom, zatvorite kesu sa ledom i mešajte.

Dakle da ponovimo postupak:

kesa sa ledom ➜ kesa sa mlekom ➜ zatvaranje kese sa ledom ➜ mešanje

Prilikom mešanja važno je da vodite računa da kesa sa mlekom bude što više u kontaktu sa ledom, jer to pokreće eksperiment! Kako će vam sigurno biti hladno da mešate rukama, preporučujemo vam da kao pomoć uzmete krpu ili peškir da zaštitite ruke (ili jednostavno stavite rukavice).

Mešate oko 5 minuta, zatim zastanite i proverite kakve je konzistencije mleko – ako je kao sladoled, eksperiment je gotov i uživanje može da počne! Ako nije, nastavite još malo da mešate.

Prelazimo na naučni deo👇

Šta nauka kaže?

Opšte je poznato da se voda smrzava na 0°C i tad nastaje led. Međutim, u ovom eksperimentu smo dodali i kuhinjsku so koja snižava tačku smrzavanja za nekoliko stepeni. To znači da kada se ledu u spoljnoj vrećici doda so, led (koji je na 0°C) je iznad tačke smrzavanja, pa počinje da se topi.

Za topljenje je potrebna energija koja u ovom slučaju dolazi od mešavine mleka u unutrašnjoj vrećici. Toplotna energija se apsorbuje iz mleka stvarajući kristale leda između sićušnih molekula masti. Što se više soli doda u led, to je niža tačka smrzavanja. Da bi se led otopio, toplota mora da se apsorbuje iz okoline (u ovom slučaju mešavine mleka) i da se smrzne.

Ovo je poznato kao depresija tačke smrzavanja. Najčešći primer gde se ova pojava vidi u svakodnevnom životu je upotreba obične soli na zaleđenim putevima u zimskom periodu što pomaže u otapanju leda sa kolovoza snižavanjem tačke topljenja leda. Rastvor obično ima merljivo nižu tačku topljenja od čistog rastvarača. Podaci koji se navode u statističkim izveštajima ističu da 10% rastvor soli snižava tačku topljenja na -6°C (20°F), a 20% rastvor soli je snižava na -16°C (2°F).

U fizici se depresija tačke smrzavanja označava sa ΔTf.

Uživajte u pravljenju naučnog sladoleda!

▶️ Na našoj obuci „Letnji eksperimenti – praktični spoj nauke i zabave“ pripremili smo vam i zanimljivu igricu sladoled memorije sa brojnim zanimljivostima o sladoledu, kao na primer da se sladoled u Japanu jede sa kravljim jezikom. 

Pridružite nam se na obuci punoj letnjih eksperimenata. Prijavite se OVDE.

 

Ostavite komentar