BESPLATNO: Međunarodna konferencija „STEM kroz različite pristupe podučavanja“

Upoznajte STEM kroz praksu 

Obrazovni centar STEM sa Mrežom nastavnika „STEM zbornica“ i Udruženjem „KoHo pedagogija“, uz podršku velikog broja partnera organizuju Međunarodnu konferenciju pod nazivom „STEM kroz različite pristupe podučavanja“. Konferencija je namenjena vaspitačima, učiteljima i nastavnicima u osnovnoj i srednjoj školi. Učešće na konferenciji je potpuno BESPLATNO!

Zašto je ova konferencija važna za vas?

Međunarodna konferencija ima za cilj popularizaciju nauke, naučnog pristupa, prirodnih nauka i STEMa kao višedimenzionalnog modela podučavanja. Težimo da istaknemo drugačije pristupe učenju koji su zanimljivi, učenicima motivišući, a koji podrazumevaju konkretan rad i angažovanje učenika. Ovo nije konferencija na kojoj pričamo o tome šta bismo sve mogli da uradimo u učionici, na ovoj konferenciji vam pokazujemo kako se to radi! 

Šta vas sve očekuje na STEM konferenciji?

 1. kvalitetne ideje odmah primenljive u praksi
 2. korisni saveti od predavača koji već primenjuju STEM
 3. predlozi kako da i vi implementirate STEM ideje i novitete
 4. primeri iz prakse za predškolce, osnovce i srednjoškolce

Kako je organizovana STEM konferencija?

Konferencija predviđa dvodnevne aktivnosti:

 • 18. maj (sreda) sa početkom od 19 časova – program namenjen vaspitačima i učiteljima
 • 19. maj (četvrtak) sa početkom od 19 časova – program namenjen nastavnicima u osnovnim i srednjim školama

Konferencija se u oba termina realizuje onlajn. Link za pristup dobićete blagovremeno pre početka događaja.

Program prvog dana konferencije

Uvodna reč organizatora i pozdravna reč partnera konferencije

U uvodnom delu konferencije, organizatori će vas upoznati sa planom i programom, i svim važnim informacijama vezanim za tok konferencije.

Marlena Bogdanović, predavanje: "STEM u razrednoj nastavi"

Marlena Bogdanović je učiteljica savetnica sa gotovo tri decenije iskustva u neposrednom radu s učenicima. Zaljubljenica u aktivnosti na otvorenom i tehnologiju, u stalnom profesionalnom razvoju, osmislila je, vodila i učestvovala u projektima na nacionalnom i međunarodnom nivou, održala stotine edukacija i predavanja, godinama bila ambasadorica EU i STEM projekata. Članica je autorskih timova za udžbenike iz Matematike i Prirode i društva najveće izdavačke kuće u Hrvatskoj.

Od početka je učestvovala u jedinstvenom projektu produkcije školskog programa na nacionalnoj TV kao digitalni stručnjak. Prošle godine je sa svojim učenicima osvojila 1. mesto za najbolji robotički projekt na nacionalnom nivou. Za svoj je rad primila brojne nagrade i priznanja: od lokalnih do najprestižnijih nagrada resornog ministarstva. Njene učenike svi prepoznaju i hvale. Oni su njen najveći ponos.

Vesna Lampić i Vladimir Ribičić, predavanje: "The GLOBE Program (Global Learning and Observations to Benefit the Environment)"

Vesna Lampić je odgojiteljica u DV „Potočnica“ u Zagrebu.

Članica je udruge Znanstvenici amateri-ZNAM, GLOBE učitelj, autorica trogodišnjeg pilot projekta „Primena GLOBE programa u radu s decom predškolske dobi“.

Takođe, ona je i koautorica međunarodnog projekta „GLOBE Program Elementary K-4“ i autorica međunarodnog takmičenja „Look Up-Cloud Hunters“.

 

 

Vladimir Ribičić je Viši referent u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Od 2008. godine aktivan je član GLOBE zajednice, najpre kao učenik, a potom kao GLOBE Alumnus, GLOBE učitelj i trener.

Više od 10 godina je aktivno uključen u razne programe i manifestacije popularizacije nauke.

Jedan je od osnivača i aktualni predsednik udruge Znanstvenici amateri-ZNAM.

Aleksandra Vujmilović i Nada Radoja, predavanje: "Korak po korak do STEM-a u vrtiću"

Aleksandra je diplomirala odseku za pedagogiju i već dve decenije radi u Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje. Tokom svoje karijere bila je učesnik raznih programa usavršavanja, među kojima posebno izdvaja „Model primjene dokumenta Zajednička jezgra nastavnih planova i programa za
matematičko područje definisan na ishodima učenja u BiH'' – STEM obrazovanje, kao i stručni skup „Nove tehnologije u obrazovanju“. Ovde počinje njena STEM misija.

Veliki deo njenog rada zauzima timsko preispitivanje prakse i implementacija edukacija kroz stručne aktive sa vaspitačima i drugim stručnim saradnicima.
Realizacijom edukativnih radionica sa vaspitačima: „Izgradi da bi se izrazio“, „Vrteška – o fazama v/o procesa“, „Primjena STEM pristupa“, i mnoge druge, dala je svoj doprinos u unapređenju vaspitno-obrazovnog rada. Kao pedagog trudi se da kroz prizmu refleksivnog praktičara zajedno sa svojim saradnicima preispituje, menja, razvija i unapređuje praksu i svoju profesiju.

 

Nada je pedagog sa dugogodišnjim iskustvom. U svojoj praksi imala je priliku da radi po različitim programima rada, koji su menjali njenu pedagošku praksu. Prisustvujući na mnogim seminarima, stečena znanja i iskustva je primenjivala u svom radu, prilagođavajući ih deci stvarajući podsticajno
okruženje za igru i učenje. Sa radošću prihvata nove načine rada, koji ju motivišu, jer smatra da je zadovoljstvo imati pred sobom izazove i djecu koja pokazuju da mogu mnogo više nego što mislimo.

Projekti koji su proizašli iz STEM pristupa u radu „Slavimo učenje“ i „Slavimo učenje sa Bee- bot robotom“ su joj zajedno sa njenim timom, doneli da dva puta bude nominovana za nagradu inovativnog nastavnika u deset najboljih praksi u BiH u organizaciji Centra obrazovnih inicijativa STEP BY STEP.

Jovana Matejević, predavanje: "Istraživanjem do usvajanja novih znanja"

Jovana Matejević je master učitelj, zaposlena u OŠ ,, Vožd Karađorđe“ u Nišu. Trenutno vodi drugi razred.

Diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Vranju.
Trudi se da u radu unese inovacije, motivise učenike i usmerava njihova interesovanja.

Redovno se stručno usavršava, što primenjuje u radu.

Sa svojim učenicim osnovala je tim „Kreativne sovice“ koji rade na raznim projektima. Motivacija su joj učenici, njihova radoznalost i oduševljenje nakon novog otkrića.

Bojan Iličić, predavanje: "Razvoj STEM kompetencija kroz upotrebu digitalnih alata u razrednoj nastavi"

Bojan je magistar primarnog obrazovanja, tačnije učitelj koji uživa u svom poslu. Učiteljski posao vidi kao svoj poziv koji mu omogućava da izrazi svoju kreativnost kroz nastavni proces. Stručna usavršavanja omogućila su mu nove uvide u nastavni proces, te primenu inovativnih metoda. Sada svoj rad i znanja rado deli s mnogim učiteljima kroz različite edukacije i webinare, te vlastiti projekt pod nazivom „Kreativna nastava“. Humanitarnim radom uči učenike kako biti odgovorni članovi društva te brizi jedni za druge. Njegov volonterski rad u različitim udrugama je prepoznat i nagrađen.
Dve godine za redom primio je nagradu za Najuspješnijeg odgojno obrazovnog djelatnika.

Više o Bojanu i njegovom radu možete saznati na webstranici Kreativna nastava.

Maja Jerčić, predavanje: "Razvojna raketa - aktivnosti za lansiranje razvoja u vrtićima"

Maja Jerčić voditeljica je edukativne platforme KoHo pedagogija za razvoj i provođenje edukacija za obrazovne stručnjake i roditelje. Po struci je magistar pedagogije, autorica je dve knjige o učenju učenja, priručnika o medijskoj pismenosti, tri slikovnice i STEM MEMORY-a: izumi.Razvija e-learning kurseve, te deluje i kao urednica u razvoju digitalnih obrazovnih sadržaja.

Redovito održava online edukacije i edukaciju uživo za vrtiće i škole, teme kojima se najviše bavi su učenje učenja, poticanje ranog razvoja, STEM pristup učenju i poučavanju, inovativne nastavne metode i gejmifikacija nastavnog procesa (edukacije Didaktička moć Legića, Harry Potter u didaktici i metodici nastave).

Diskusija na temu "STEM kroz različite pristupe podučavanja"

Nakon predavačkog dela konferencije, prisutne kolege imaju priliku da postave pitanja našim predavačima, na koja će oni odgovarati uživo.

Program drugog dana konferencije

Uvodna reč organizatora i pozdravna reč partnera konferencije

U uvodnom delu konferencije, organizatori će vas upoznati sa planom i programom, i svim važnim informacijama vezanim za tok konferencije.

Jasmina Kokot, predavanje: "STEM u mojoj učionici"

Jasmina je profesor fizike, hemije, informatike, i pedagoški savetnik. Kroz svoje bogato iskustvo većinski je primenjivala STEM pristup, što je njoj i njenim učenicima donelo brojne nagrade i sjajne rezultate. Ona je autor priručnika „Gravitaciono delovanje-Kako približiti deci prirodne nauke kroz aktivno učenje?“, i brojnih stručnih radova, među kojima izdvaja „Iskustva iz prakse: merenje brzine i vremena mikrobitom – “Fermost Foundation”, Proceedings of professional papers.

Angažovana je i kao stručnjak u projektima „Škola za 21 vek- veštine, znanje, tehnologija“ Coding Challenge Competition – BRITISH COUNCIL u okviru kog je kreator, idejni nosilac I član tima. Takođe, i u okviru Centara za svemirska istraživanja: „Potraga za asteroidima“ učestvuje u projektu sa saradnji sa “NASA” – obuka učesnika, učešče i osvojeno prvo mesto. Na šestom republičkom festivalu “Riznica talenata” u dramskoj kategoriji ima osvojeno prvo mesto i zlatnu plaketu za predstavu “Nikola Tesla” u kojoj je bila reditelj, scenograf i kostimograf.

Jasmina je i kreirala šest kratkih filmova koji su ušli u zbornik dečijeg filmskog stvaralaštva u IKT. Film fest sa temom “Prijateljstvo i fizika”. Ušla jeu  odabir 1000 najboljih stvaralaca u pred univerzitetskom obrazovanju u Srbiji.

Vladimir Obradović, predavanje: "Videothetics alat u STEM nastavi"

Vladimir je osnivač škole IAMAI academy, u okviru koje svoje višegodišnje inženjersko iskustvo stečeno u IT industriji, radeći za vodeće investicione banke, vladine organizacije, startap i mainstream IT kompanije, prevodi na običan jezik razumljiv početnicima i polaznicima bez iskustva u programiranju.

Svoja predavanja bazira na savremenim principima psihologije učenja. Trudi se u svojoj praksi da olakša proces podučavanja i tehnologiju predstaviti kao alat u službi nastavika i sredstvo za interaktivniji pristup.

Poslednjih godina u fokusu ima razvoj Artificial intelligence (AI) i Machine learning pristupa.

Više o Vladimiru možete saznati na ovom linku.

Nevena Ljujić, predavanje: "Matematika i STEM"

Nevena je nastavnica matematike u osnovnoj školi „Dušan Korać“ u Bijelom Polju. Zvanje matematičar – informatičar stekla je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu 1990. godine. Svu svoju pedagošku, stručnu i radnu aktivnost podredila je nastavnom procesu. Vrlo je vešta metodičarka, zna gradivo uprostiti, učiniti ga razumljivim. Veoma veliku pažnju poklanja nadarenim i talentovanim učenicima, pa je na takmičenjima (Državno, Olimpijada znanja i Kengur bez granica) postizala veoma zapažene rezultate što je rezultiralo dobijanjem dva puta nagrade iz Fonda za kvalitet i talente.

Nevena je bila i član državne komisije za utvrđivanje pragova znanja na eksternoj proveri znanja iz matematike školske i stekla je više zvanje nastavnik -mentor. Koautor je Zbirke pripremnih testova (sa rešenjima) za eksternu proveru znanja iz matematike u devetom razredu osnovne škole.

Redovno posećuje stručna usavršavanja i uvek traga za novim znanjima i veštinama. Efektni pristup STEM učenju i poučavanju, 3-D tehnologija u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, Uloga nastavnika u razvoju dece programera, Roditelji i STEM: Zabavni eksperimenti u kućnim uslovima samo su neki od stručnih usavršavanja koja je pohađala.
Detaljnije možete pročitati na linku za njen profesionalni portfolio.

Vasiliki Akritidou, predavanje: "Korišćenje Design Thinking da bi se sa STEM prešlo na STEAM"

Sa interdisciplinarnim iskustvom u arhitekturi i vizuelnoj antropologiji, konačno je odlučila da se posveti radu sa mladima i neformalnom obrazovanju. Ima skoro 15 godina iskustva u kreiranju i facilitiranju treninga za mlade i omladinske radnike.

Otkrila je Design Thinking pre 6 godina, kroz Design for Change, i zaljubila se u njega jer kombinuje empatija sa kreativnošću, a oboje su joj uvek bili u fokusu. Od tada osmišljava i vodi radionice Design Thinking za decu, mlade i omladinske radnike, a najavnižniji deo njenog posla je obučavanje nastavnika da koriste metodologiju u projektnoj nastavi.

Vasiliki je partner Design for Change za Srbiju i naporno radi na tome da inspiriše nastavnike da koriste metodologiju u školama i osnaže svako dete u Srbiji razmišljanjem „JA MOGU“.

Olivera Kolarić, predavanje: "Vršnjačka edukacija u službi nastave biologije i STEM obrazovanja"

Olivera je profesor biologije sa trenutnim radnim mestom nastavnika biologije u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Brana Pavlović“ Kruševac. Ona je i predsednica Udruženja biologa Kruševac , spoljni saradnik ZUOV u oblasti obrazovnih projekata, digitalne pismenosti i metodike nastave biologije. Autor i nosilac više od 10 projekata za decu i mlade na lokalnom i državnom nivou u oblasti obrazovanja, zaštite životne sredine i STEM obrazovanja.

Saradnik Naučnog Kluba Kruševac, Centra za promociju nauke Beograd i dobitnik nagrade „Zahvalnica grada Kruševca“ povodom 650 godina postojanja grada Kruševca za postignuća u oblasti obrazovanja i doprinos gradu Kruševac 2021.godina. Amabasador međunarodnog Wakelet programa za obrazovanje i ambasador međunarodnog programa T4 edukacije za Srbiju.

Moto Olivere Kolarić je da nastavnici su ti koji menjaju svet i zato: „Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet“ (Nelson Mandela).

Melita Brodar, predavanje: "STEM sadržaji u našoj školi"

Melita je diplomirala kao rpofesor fizike i hemije. Radi kao profesor hemije u osnovnim školama, a od 2011. godine voditeljica je Učeničke zadruge „Ivančica“, s kojom postiže sjajne rezultate – na Županijskim i Državnim smotrama učeničkih zadruga. Volonter je u Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec, učestvuje na njihovim edukacijama, seminarima, pomaže u organizaciji Međugradskog takmičenja održavam radionice u školama. Član je HKD Podružnica Varaždin (SZ Hrvatska), Skupštine HUUZ-a u Zagrebu te zastupnik u Skupštini GDCK Ivanec.

Tokom proteklih pet godina kao mentor učenicima učestvovala je tri puta na Državnom takmičenju iz kemije. Jedan je od predavača u Centru izvrsnosti za hemiju Varaždinske županije. Učestvuje u organizaciji takmičenja iz hemije.

Melita je učestvovala na raznim međunarodnim seminarima, gde predstavlja primere dobre prakse u radu – eTwining platformi, Carnetovoj konferenciji, Međunarodnoj konferenciji „Savremeno obrazovanje 2022“ te na mnogim nacionalnim seminarima.

Aida Petrovska, predavanje: "Sličnosti i razlike u online, realnoj i hibridnoj nastavi"

Aida ka je nastavnica fizike iz Osnovne škole “Dimitar Miladinov”, Skoplje, Makedonija. U svom tridecenijskom radu postigla je izvanredne uspehe od kojih
izdvajamo nekoliko: nastavnik je sa najviše otvorenih obrazovnih resursa u 2014. godini koji se sastoje od obrađenih nastavnih sadržaja, video časova, operativnih planova sa funkcionalnim i nastavnim listovima, planiranjem, realizacijom i dnevnikom projekata, školske novine, rešeni zadaci iz fizike i mnogo drugih edukativnih sadržaja. Aida je i nagrađena za najuspješnijeg nastavnika fizike u 2006. i 2016. godine od Društva fizičara Makedonije, najboljeg nastavnika u Opštini Centar 2017/2018. i 2019/2020. godine; najboljeg nastavnika u glavnom gradu (Skoplje) 2017/2018., najboljeg
nastavnika u Republici Makedoniji 2018/2019. Takođe, onda je i proglašena za najaktivnijeg eTwinnera 2018. – eTwinning Makedonija.

Isto tako, dobitnica je i nagrade za najboljeg nastavnika iz zemalja bivše Jugoslavije (na Balkanu) – Asocijacija ANN – EX-YU. Radila je sa 25 kolega na izradi Državne platforme za online učenje. Autor je na dve zbirke zadataka iz fizike, koautor priručnika za dobru praksu, a mnogo njeni radovi su objavljivani u zbirkama konferenciskih radova.

Aidinu biografiju možete detaljnije pogledati na ovom linku.

Diskusija na temu "STEM kroz različite pristupe podučavanja"

Nakon predavačkog dela konferencije, prisutne kolege imaju priliku da postave pitanja našim predavačima, na koja će oni odgovarati uživo.

PRIJAVA JE OTVORENA: Otkrijte kvalitetne ideje i primere STEM nastave

Da biste bili deo ove konferencije, potrebno je da se prijavite što pre i osigurate sebi mesto. Pravo učešća imaju sve kolege iz Srbije i regiona.

Svim učesnicima konferencije Obrazovni centar STEM, jedini akreditovani STEM centar na teritoriji Zapadnog Balkana izdaje potvrdu sa 2 boda stručnog usavršavanja unutar ustanove.

Prijava za PRVI dan konferencije

 

Prijava za DRUGI dan konferencije

 

Partneri STEM konferencije

Zadovoljstvo nam je što smo dobili podršku sjajnih partnera koji razumeju značaj celoživnotnog obrazovanja, jačanja STEM kompetencija i osposobljavanja za veštine 21. veka.

Ukoliko vaša ustanova želi da se pridruži našem partnerskom timu i zajedno sa nama širi STEM misiju, slobodno nam pišite na imejl: stemzbornica@gmail.com. Radujemo se saradnji i uspešnoj konferenciji. Očekujemo vas kao partnere i učesnike konferencije!

Komentari
 • Snezana Rosic

  odlicno

  Reply
 • Snezana Rosic

  odlicno je…

  Reply
 • Елизабета

  Ви благодариме за овие конференции

  Reply
 • Ivana Marinković

  Ovo smo čekali! Hvala timu STEM zbornice što je uvek ispred svih.

  Reply
Ostavite komentar